Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Performanțele stivuitoarelor Li-ion confirmă utilitatea investiției

Bateriile pe litiu-ion au revoluționat industria echipamentelor de manipulat, oferind posibilități noi de organizare a activității de depozitare și producție, cu focus pe optimizarea fluxurilor de materiale și fără a mai fi necesară planificarea încărcării bateriilor – așa cum se întâmplă în cazul celor convenționale, cu plumb-acid. Prețul mult mai ridicat al tehnologiei Li-ion este principalul impediment în popularizarea pe scară largă a acesteia. Totuși, cu un calcul riguros privind rentabilitatea investiției și perspectivele de amortizare, cei care fac pasul către Li-ion sunt foarte mulțumiți de alegerea făcută. Este și cazul DS Smith Packaging Timișoara, unul dintre producătorii principali de ambalaje sustenabile din carton ondulat din România, care operează în prezent o flotă de 14 electrostivuitoare Jungheinrich cu baterii Li-ion.

DS Smith a intrat pe piața românească în 2011. Afacerea s-a extins proporțional cu dezvoltarea activității, astfel că, în prezent, compania mai deține o fabrică de ambalaje de carton ondulat la Ghimbav, care deservește comenzile venite din partea clienților din centrul, sudul și estul țării, o fabrică de producție și reciclare de hârtie la Zărnești (furnizoare de materie primă pentru producția de ambalaje), precum și mai multe puncte de lucru în Timișoara, Pitești și Otopeni, acestea din urmă pentru comenzi personalizate de produse finite.

În paralel cu creșterea capacității de producție și a volumelor, DS Smith a investit permanent în tehnologizare, pentru a fi în linie cu cerințele pieței și pentru a putea oferi calitatea dorită. Compania are un portofoliu larg de clienți, din domeniile auto, FMCG, industria electronică, e-commerce etc.

Se pot oferi practic ambalaje oricărui segment de piață, toate produsele fiind realizate în conformitate cu cerințele specifice ale clienților și, chiar dacă pentru o anumită cerere punctuală tehnologia instalată în țară nu permite producția specificațiilor respective, ele pot fi comandate de la alte fabrici DS Smith din Europa focusate pe segmente de nișă (de exemplu, producție de cutii de ambalat pentru industria cosmetică sau ambalaje „heavy-duty”).

De precizat că toate ambalajele produse la fabrica din Timișoara sunt reciclabile în proporție de 100%, compania fiind certificată în acest sens. De altfel, la nivel european, DS Smith este cel mai mare reciclator de hârtie și ambalaje de carton ondulat. „Promovăm reciclarea și în relațiile cu clienții noștri, inclusiv pentru reutilizarea paleților de lemn. Toate acestea fac parte din strategia de sustenabilitate «Now and Next», pe care am adoptat-o anul trecut, cu ținte ambițioase până în 2030, de a deveni lideri de piață în domeniul ambalajelor sustenabile”, a declarat Narcisa Olinovici, Supply Chain Manager DS Smith.

Ambalaje personalizate și o planificare judicioasă a producției

Cea mai mare parte a producției este destinată pieței locale și doar circa 20-25% din volume merg la export. Acest lucru se datorează faptului că domeniul ambalajelor este foarte dinamic, iar clienții își doresc furnizori locali, situați în proximitate, care să asigure timpi rapizi de livrare. Standard se oferă 7-10 zile lucrătoare din momentul recepționării comenzii. Pentru cei mai mulți clienți (aproximativ 80%) se lucrează însă pe provizioane, pentru o planificare judicioasă a volumelor și a termenelor de livrare, astfel încât producția să fie echilibrată, iar disponibilitatea comenzilor, de 100%.

Foarte important, la DS Smith fiecare client beneficiază de consultanță în identificarea și dezvoltarea tipului de ambalaj care se potrivește cel mai bine specificului activității sale.

Gradul de automatizare a producției din cele două fabrici de la Timișoara și Ghimbav – care țin cea mai mare parte a volumelor – este de 95%, capitalul uman fiind necesar doar pentru asistarea utilajelor și alimentarea acestora cu materie primă.

În punctele de lucru din Timișoara și Pitești, unde se execută comenzi personalizate, conform nevoilor clienților (de exemplu, cutii gata formate, care să aibă deja montate în interior cofraje sau separatoare etc.), ponderea este de 95% în favoarea muncii manuale.

Întrucât numărul total de repere manipulate și depozitate se ridică la 2-3 mii, iar acestea sunt grupate pe locații și cu sistem de depozitare preponderent la sol, piramidal – din cauza dimensiunii variate a paleților – nu se impune investiția într-un sistem WMS complex.

Flota de stivuitoare Jungheinrich Li-ion lucrează la foc continuu

DS Smith a semnat în noiembrie 2020 un contract de închiriere pe termen lung pentru 14 stivuitoare Jungheinrich, echipate cu baterii Li-ion, care au intrat în operare la fabrica din Timișoara și la punctele de lucru din Timișoara și Pitești. Stivuitoarele deservesc în principal depozitele locale, pentru încărcarea livrărilor către clienți, dar și zonele de producție, pentru aprovizionarea cu materii prime și pentru manipularea materialelor între stațiile de lucru. (În funcție de tipul produsului și de procesul tehnologic aferent, un ambalaj poate fi realizat de către un singur utilaj sau de mai multe.)

S-a optat pentru închiriere pe termen lung în locul achiziției propriu-zise pentru a nu bloca bani în alte echipamente decât cele folosite în procesul de producție și care nu aduc practic plusvaloare în calitatea produselor finite. Rata lunară aferentă contractului de închiriere este 100% deductibilă și se înregistrează lunar drept cheltuială, iar la finalul perioadei contractuale utilajele pot fi înlocuite fără bătăi de cap cu altele noi, ce vor face obiectul unui nou contract de închiriere.

În luarea deciziei au cântărit experiența anterioară de lucru cu alte echipamente Jungheinrich utilizate la fabrica din Ghimbav, dar și calculele de rentabilitate efectuate, care au demonstrat beneficiile nete ale bateriilor litiu-ion în fața celor clasice, plumb-acid. „Atât DS Smith, cât și Jungheinrich promovează tehnologiile prietenoase cu mediul. Am găsit foarte interesantă propunerea Jungheinrich de a înlocui stivuitoarele vechi cu altele noi, mult mai performante, cu tehnologie Li-ion, care ne ajută să fim mai eficienți și, în același timp, să poluăm mai puțin”, a declarat Narcisa Olinovici.

Este adevărat că prețul de achiziție este mai mare în cazul echipamentelor cu baterii Li-ion, însă diferența se poate amortiza rapid din costurile mult mai mici de operare. Cum la fabrica din Timișoara se lucrează într-un ritm intens, în trei schimburi, amortizarea se va face destul de repede. DS Smith este o companie dedicată unei Viziuni 0 accidente, așadar sunt importante și avantajele legate de siguranța exploatării stivuitoarelor echipate cu noua tehnologie, care nu mai necesită înlocuirea bateriilor pentru încărcare și manevrarea cu grijă a acestora, ca să nu mai vorbim de timpul lung pe care bateriile clasice îl petreceau la încărcat plus durata scurtă de viață a acestora. Odată cu recepționarea noilor echipamente, spațiul special amenajat pentru încărcarea bateriilor pe plumb-acid a fost desființat și reorganizat.

„Avantajul major pe care l-am identificat deja este faptul că echipamentele noi lucrează în permanență și, deși sunt conectate la prize doar pe durata pauzelor operatorilor, încărcarea se face rapid, astfel că nivelul de energie din baterii nu a scăzut niciodată sub 40%. Am apreciat, de asemenea, deschiderea foarte mare față de nevoile noastre și disponibilitatea de a înțelege foarte bine aplicația. Mai mult, pentru a ne convinge de beneficiile tehnologiei Li-ion, Jungheinrich ne-a oferit un stivuitor în teste pentru aproape o lună, timp în care ne-am convins de cât de eficientă și comodă este operarea.”

Pandemia nu a influențat producția din 2020

Activitatea DS Smith nu a fost afectată de pandemie. Cu excepția unei scurte perioade de incertitudine din partea clienților, în aprilie 2020, lucrurile s-au desfășurat normal. Desigur, în producție au fost luate toate măsurile pentru a nu exista blocaje, printr-o coordonare foarte bună a echipelor de lucru, igienizare și testare. Au fost gândite planuri alternative în caz de infectări, iar angajații au fost încurajați să se izoleze la cel mai mic semn de îngrijorare, fără repercusiuni salariale, pentru a evita transmiterea virusului în fabrici.         

Articole similare

Ad