Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania acceptă e-CMR

Consiliul federal a aprobat, pe 17 septembrie, protocolul privind e-CMR, prin care se acceptă în cele din urmă, în Germania, folosirea documentului electronic. Acesta este un pas foarte important spre transportul european fără documente tipărite, în condițiile în care numeroase fluxuri logistice de mărfuri merg spre, din sau prin Germania.

Avantajele e-CMR sunt bine cunoscute – economii de bani, informații în timp real despre starea încărcăturii ș.a. – dar pentru a le obține este important ca el să fie folosit pe scară largă, în cât mai multe țări, iar Germania era până acum o verigă lipsă în acest lanț și un obstacol în calea comunității de afaceri care dorea să treacă la CMR electronic.

Asociația olandeză de transport și logistică TLN este unul dintre promotorii folosirii CMR electronic și, alături de beurtvaartadres și evofenedex, a început să dezvolte TransFollow, ca o soluție pentru e-CMR, și a făcut lobby ca și alte state să ratifice tratatul e-CMR. Între timp TransFollow a fost transferat la IRU și e-CMR poate fi folosit în tot mai multe țări, deci viitorul lui arată bine în opinia olandezilor, nu doar ca înlocuitor al documentelor pe hârtie, ci și ca bază pentru schimbul de date referitoare la marfă cu guvernele, cu organismele de control și între cei din comunitatea de afaceri, ca parte a integrării din lanțul logistic. Mai sunt aspect de clarificat, dar bazele au fost deja puse.

Reamintim că un protocol adițional la Tratatul e-CMR a intrat în vigoare în 2011 și stabilește cadrul legal și standardele legale pentru folosirea acestuia.

Articole similare

Ad