Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Italia: la 15 octombrie intră în vigoare obligativitatea „Green Pass” pentru transport și logistică

A fost publicat în Monitorul Oficial din Italian noul decret legislativ care prevede că, începând cu 15 octombrie 2021, „pașaportul verde” va fi obligatoriu și pentru lucrătorii din transporturile și logistica italiană, “din motive de sănătate și siguranță la locul de muncă”. Angajații din sectorul transporturilor și logisticii care nu pot prezenta dovezi valide ale unei vaccinări complete, recuperări după boală sau ale unui test Covid negativ care nu depășește 48 de ore nu își mai pot exercita activitatea. 

Decretul prevede că zilele lucrătoare în care angajații din transporturi și logistică nu lucrează vor fi considerate drept „zile de absență nemotivată” și nu vor fi retribuiți. Cei afectați își vor păstra locurile de muncă fără urmărire disciplinară, dar nu vor primi salariu în timpul absenței lor nejustificate. Pe de altă parte, companiile care continuă să angajeze personal fără „Green Pass” vor fi sancționate și vor primi amenzi cuprinse între 600 și 1.500 de euro.

Companiile cu mai puțin de 15 angajați pot suspenda angajații fără permisul verde după a cincea zi de absență și îi pot înlocui temporar (până la zece zile care pot fi prelungite o singură dată pentru alte zece zile) cu alt personal.

Asociațiile solicită clarificări referitor la șoferii străini

Asociațiile transportatorilor italieni cer mai multe informații despre modul în care se aplică această măsură în cursele de transport internațional și transporturile de cabotaj de pe teritoriul italian. Ministerul Infrastructurii și Mobilității Durabile încă nu a clarificat acest lucru.

Între timp, pe rețelele de socializare au fost înființate grupuri de protest care se pronunță ferm împotriva obligației de a furniza dovezi pentru șoferii de camioane. În aceste zile, unele dintre grupurile de protest solicită șoferilor să-și exprime nemulțumirea folosind luminile de avertizare și conducând cu maximum 30 km/oră pe autostrăzile italiene.

„Green Pass” – și pentru șoferii camioanelor austriece

Între timp, asociația transportatorilor Conftrasporto cere ca obligația „Green Pass” să fie aplicată și șoferilor de camioane austriece, cu condiția ca aceasta să nu fie suspendată. Deoarece Austria obstrucționează în mod repetat libera circulație a mărfurilor din Italia, este adecvată o măsură adecvată. Prin urmare, șoferilor de camioane din Austria care doreau să meargă în Italia fără „Green Pass” ar trebui să li se împiedice să-și continue cursa. Dacă guvernul italian nu este de acord, asociația continuă, iar problema va fi dusă la Bruxelles.

Cerința „Green Pass” pentru sectorul de transport și logistică italian este inițial limitată în timp și ar trebui să se încheie când starea de urgență se încheie la 31 decembrie 2021. 

Articole similare

Ad