Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dezavantajele propunerii de majorare a cotei unice de la 16 la 22%

Eforturilor sustinute depuse in ultimul timp de Guvern pentru mentinerea  unui nivel stabil si scazut de impozitare a contribuit la construirea unei imagini pozitive a Romaniei, ca destinatie pentru investitii. Jones Lang LaSalle semnaleaza riscurile care pot afecta imaginea Romaniei din punct de vedere al investitiilor, generate de cresterea potentiala a cotei unice de la nivelul competitiv actual de 16%, la nivelul de 22%.
 

Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle in Romania, declara: „Pe partea de investitii, companiile realizeaza analize complexe pentru a determina unde sa isi plaseze sau sa isi mute o noua unitate. Romania este astfel analizata cu restul tarilor din CEE. Un criteriu foarte important de decizie pentru companii este impozitarea. Acesta este evaluata in functie de nivelul absolut de impozitare, capacitatea de a repatria profiturile si predictibilitatea mediului fiscal. Cresterea propusa a cotei unice va afecta in mod clar pozitia competitiva a Romaniei.”
“Cresterea impozitelor, fara a avea o strategie clara de investitii, nu este o decizie inteleapta. In loc de a  majora taxele, statul roman ar trebui sa se concentreze mai mult pe imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor (rata de colectare a impozitelor este in scadere de la an la an, in timp ce economia este in crestere), si eliberarea  unor resurse pentru investitii prin incetarea cresterii disproportionate a salariilor din sectorul public (o crestere de 14,7% cu  cheltuielile de personal  in primele noua luni ale lui 2013,  comparativ cu anul trecut). Posibilele consecinte ale practicarii ratelor de impozitare mai ridicate ar putea fi:  scaderea veniturilor fiscale in termeni absoluti in timp ce investitiile realizate de companiile straine nu se vor materializa si in timp ce evaziunea fiscala ar putea creste in continuare“, explica Klomp.

Articole similare

Ad