Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

T3 2013 nu a adus mari modificari pe piata spatiilor industriale

In trimestrul al treilea al lui 2013, in Romania a fost finalizata o unitate industriala. In septembrie 2013 a fost inaugurat oficial depozitul dezvoltat si ocupat de H.Essers de la kilometrul 23 pe autostrada A1, cu o suprafata de 33.000 mp. Jones Lang LaSalle a raportat finalizarea lucrarilor de constructie in T2 2013 pentru unitatea de productie detinuta si operata de Lufkin Industries Oil Field Division din cadrul Ploiesti West Park, cu o suprafata de circa 35.000 mp, cat si o dezvoltare de tip greenfield de circa 27.000 mp, detinuta de compania americana Plexus, in cadrul Eurobusiness Industrial Park din Oradea, in nord-vestul Romaniei.
 

Niciun proiect industrial important nu se afla in constructie in zonele industriale din jurul Bucurestiului. Un spatiu de 7.000 mp amplasat in Timisoara este anuntat a fi finalizat la inceputul lui 2014.
In T3 2013, JLL estimeaza ca in Romania s-au inchiriat aproximativ 28.500 mp de spatii industriale. Cererea s-a concretizat in contracte semnate in Bucuresti, Iasi si Arad. In Bucuresti, suprafata totala de spatii industriale inchiriate in T3 este de 11.600 mp.
La nivel national, in primele noua luni din 2013, activitatea de inchiriere de spatii industriale a atins un nivel record de aproximativ 175.000 mp, de aproape 2,5 ori mai mare in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior. Orasele in care s-au inregistrat cele mai semnificative tranzactii au fost Bucuresti, unde se regaseste 54% din suprafata inchiriata, urmat de Timisoara (15%) si Iasi (7%).
Chiriile spatiilor industriale prime sunt cuprinse intre 3,8-4,0 euro/mp/luna. Chiriile spatiilor dedicate industriei usoare sunt la nivelul de 3,5-4,25euro/mp/luna. In cazul spatiilor industriale de mari dimensiuni, de peste 20.000 mp, chiriile sunt mai mici, fiind cuprinse intre 3,5-3,75euro/mp/luna. Volumul stimulentelor financiare a continuat sa creasca, avand in vedere ca in primele trei trimestre din 2013 am asistat la semnarea unor importante contracte de reinchiriere, care au reprezentat aproape 40% din totalul tranzactiilor cu spatii industriale la nivel national.
Romania creste ca importanta in domeniul industriei producatoare, in special prin atragerea de importante investitii in unitati de productie de piese pentru industria auto, dar si in domeniul energiei regenerabile. Una dintre cele mai recente astfel de investitii este cea a companiei Energreen Investment Europe din Luxemburg care va investi in doua parcuri de productie a energiei din surse fotovoltaice in Brasov. Acestea vor fi construite de catre o subsidiara a Toshiba.

Articole similare

Ad