Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

FENADISMER face topul celor mai ineficiente platforme logistice din Spania

Așa cum v-am informat deja, transportatorii spanioli se pregătesc de grevă națională în săptămână Crăciunului, din cauza numeroaselor probleme cu care se confruntă, și mai ales a faptului că guvernul nu este dispus să țină cont de cerințele lor. Una dintre principalele solicitări ale asociațiilor profesionale din Spania este ca șoferii să fie tratați cu respect la platformele de încărcare/descărcare, și această cerere vine pe fondul numeroaselor abuzuri pe care arată ele că le suferă zilnic angajații din transport din partea clienților. O dovadă a deteriorării condițiilor de muncă ale șoferilor sunt obligațiile impuse la platformele logistice ale marilor lanțuri de distribuție de alimente, unde ei trebuie să facă încărcarea/descărcarea mărfurilor, deși legea arată că nu este atribuția lor, și unde așteaptă până la cinci ore. Toate aceste rele tratamente sunt și ele o cauză a lipsei de șoferi profesioniști din Spania, câtă vreme meseria lor este percepută ca fiind „dificilă și dureroasă“, deci departe de a fi atractivă, din moment ce, în cele mai multe cazuri, ei sunt forțați ca, după ce conduc până la 10 ore pe zi, să facă și încărcarea/descărcarea a 254 t de mărfuri.

Întârzierile mari la platforme, care au crescut nejustificat în ultimii ani, duc și la ineficiență în transport și la necesitatea de a avea o flotă cu 20% mai mare decât ar fi normal și împiedică și șoferii să se odihnească, ceea ce este un risc pentru siguranța rutieră. În plus, atitudinea marilor platforme este copiată de centrele mai mici de încărcare și descărcare, care încep și ele să trateze neadecvat șoferii.

Conform datelor oferite de transportatorii din FENADISMER, timpul mediu de așteptare (la care trebuie adăugat timpul de încărcare/descărcare) este, la cele mai multe platforme logistice, de 2-3 ore, când vine vorba de supermarket-urile Día din Getafe, Sabadell și Arroyomolinos, Alipensa și Cash din Malaga, Lidl din Narón, Alcalá din Henares și Málaga, Carrefour Armilla, Prat Llobregat și Torrejón, Alcampo din Valdemoro, Eroski Ciempozuelos, Supersol din Málaga și Corte Inglés din Valdemoro. Timpi mai mici de așteptare, de circa o oră, sunt la platformele Mercadona din Antequera și Abrera, Eroski din San Agustín de Guadalix, Consum El Prat, Makro din Quer, Alcampo din San Lucar și Aldi din Dos Hermanas. În cele din urmă, în topul ineficienței, cu timpi de așteptare de 4-5 ore, sunt, printre altele, platformele Carrefour din Dos Hermanas, Ribarroja și Día de Azuqueca din Henares.

Pe de altă parte, există platforme caracterizate de eficiență la recepționarea mărfurilor, care fac ca, practic, transportatorii să nu aștepte deloc la încărcare/descărcare: Costco din Getafe și Las Rozas or Alcampo din Aranda de Duero, unde întârzierile sunt de mai puțin de 15 minute, sau Elecrerc din Miranda de Ebro, Sabeco din Alcalá de Henares ori Mercadona din Sant Sadurní, unde camioanele așteaptă doar 30 de minute.

În concluzie, FENADFISMER este de părere că acum, când administrația publică vine cu tot felul de discursuri bombastice despre nevoia de a îmbunătăți calitatea aerului și a reduce amprenta de carbon, în loc să facă asta impunându-le firmelor de transport înnoirea flotelor cu vehicule cu emisii zero, care sunt practice inexistente pe piață, ar fi mai eficient să accepte măsuri coercitive care să limiteze timpii de așteptare la platformele logistice, ceea ce ar duce la mai multă eficiență și sustenabilitate economică și în relație cu mediul pentru transportul rutier de marfă din Spania.

Articole similare

Ad