Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Patronatul Brokerilor de Asigurare cere eliminarea plafonării comisioanelor la RCA

Proiectul de hotărâre de Guvern propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin care s-ar putea plafona preţul RCA pentru o perioadă de 6 luni, include, prin altele, şi măsura plafonării comisioanelor de distribuţie pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă la 5%.

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) solicită eliminarea acestei ultime măsuri, atrăgând atenţia asupra faptul că diminuarea comisioanelor nu va putea fi suportată de către cei peste 40.000 de profesionişti independenţi şi angajaţi care activează în distribuţia de asigurări.

„Plafonarea comisioanelor poate conduce la un scenariu în care aproximativ 20.000 de distribuitori independenți să fie eliminați de pe piață în decurs de maxim 2-3 luni. În această ipoteză, aproximativ 700.000 de poliţe de asigurare vor trebui emise direct de societățile de asigurări, care nu pot crea această capacitate operațională într-un timp scurt. Astfel, vor exista în fiecare lună aproximativ 350-500 de mii de consumatori care vor întâmpina probleme reale în accesarea produselor de asigurare – adică efectul exact contrar celui indicat în nota de fundamentare a Proiectului”, se arată într-un comunicat de presă PRBAR.

Comisioanele de intermediere sunt deja indirect plafonate, ca efect al legislației din domeniul asigurărilor RCA, care prevede faptul cătoate cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat. În plus, odată cu plafonarea tarifelor de primă va avea loc oricum reducerea veniturilor distribuitorilor, întrucât comisioanele sunt exprimate în procent din cuantumul primei.

Alinierea involuntară a comisioanelor practicate de toți distribitorii de pe piață va elimina orice diferențiere între agenții economici, chiar dacă împrejurările specifice activității fiecăruia (calitate servicii, volum de tranzacții, dinamica piaței etc.) ar fi impus un comportament diferit, precizează PRBAR. În acest fel va fi afectată clar piaţa concurenţială în domeniu.

Nu în ultimul rând, adoptarea Proiectului în forma publicată creează riscul real al unei proceduri de infringement declanșată împotriva României, pe motiv de denaturare a liberei concurenţe pe piaţă.

Articole similare

Ad