Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Motorina trece de pragul de 2 euro pe litru

În dimineața zilei de 7 martie 2022 a atins pragul de 124 de dolari pe baril pentru Wti. Acest lucru a dus, potrivit sondajelor zilnice ale Staffetta Quotidiana, la un preț mediu la pompă care a depășit 2 €/l (mai exact 1,899 pentru autoservire și 2,015 pentru stațiile deservite de personal). Creșterile au afectat și gazele naturale lichefiate, care pe piața din Amsterdam au ajuns la 335 €/MWh. Concret, potrivit Staffetta Quotidiana, aceasta înseamnă un preț mediu la pompă între 2,094 (stațiile self-service) și 2,140 €/kg (stațiile deservite de personal).

Motorina vândută în afara rețelei este, de asemenea, în creștere, iar în acest caz există cazuri de reducere a livrărilor către companiile de transport rutier de mărfuri. Prețurile variază între 1,40 și 1,67 €/l (fără TVA), în funcție de zona geografică (în sud este, în general, mai scump). În ultimele 6 luni, prețul de încărcare a unui camion-cisternă cu motorină a crescut la aproximativ 50.000 de euro, cu aproximativ 13.000 de euro mai mult decât în urmă cu 6 luni.

O situație care îi determină pe mulți transportatori rutieri să ceară clienților lor o ajustare constantă a tarifelor sau chiar să ia în considerare posibilitatea de a-și lăsa camioanele nefolosite în curți, deoarece nu mai pot lucra în pierdere. Această perspectivă poate fi auzită atât în numărul tot mai mare de întâlniri ale transportatorilor rutieri de mărfuri, dintre care multe au apărut în mod spontan, cât și în comunicatele de presă ale asociațiilor acestora.

Cel mai recent a fost emis în dimineața zilei de 7 martie de către Fiap, care a avertizat că “timpul a expirat”, deoarece “politica se dovedește a fi prea lentă”. Iar dacă nu există condițiile economice necesare, companiile “vor lua serios în considerare oprirea vehiculelor înainte de a-și pune în pericol activele companiei sau, mai rău, de a produce datorii greu de recuperat”. Asociația solicită în primul rând “un control administrat temporar al prețului la motorină pentru a asigura circulația mărfurilor și mai ales distribuția de medicamente și produse de primă necesitate”.

Articole similare

Ad