Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Prețurile energiei: Austria dorește reducerea nivelului minim de impozitare

Ministrul austriac de finanțe, Magnus Brunner, solicită o modificare temporară a normelor UE privind TVA pentru a compensa prețurile ridicate la energie. Există o provocare legată de ratele minime de impozitare la nivelul UE, a declarat Brunner în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe și economie din zona euro, care a avut loc luni la Bruxelles, cu dorința de a coborî temporar sub aceste cote de impozitare.

Ministrul Finanțelor din Germania, Christian Lindner (FDP), respinge o astfel de măsură și se bazează în schimb pe o subvenție pentru carburanți pentru a-i scuti pe consumatori de prețurile ridicate ale acestora.

Germania percepe o taxă pe carburanți mult mai mare decât alte țări

UE prevede o cotă minimă de 15% pentru TVA, precum și o cotă redusă de 7%, care se poate aplica, de exemplu, produselor alimentare de bază. Germania, cu un TVA de 19% și o cotă redusă de 7%, este totuși semnificativ mai mare. Potrivit unui calcul realizat de portalul de comparație Check24, o reducere a TVA la electricitate la cota redusă ar aduce consumatorilor o subvenție de aproximativ 5,8 miliarde de euro.

“În prezent, nu există majoritate pentru modificări ale directivei privind sistemul de TVA”, a declarat Lindner în Eurogrup. “Acesta este, de asemenea, un instrument care are nevoie de mult timp pentru a fi pus în aplicare în legislația națională respectivă.” Din acest motiv, el consideră că ajutorul direcționat, cum ar fi cel pe care Germania l-ar putea iniția, este un instrument mai agil în criza actuală. Politica fiscală în UE trebuie să fie decisă în unanimitate de cele 27 de țări.

Articole similare

Ad