Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cereale ucrainene în trenul spre Spania: dacă funcționează, nu e nevoie de navă

Spania testează posibilitatea de a transporta cereale pe calea ferată, în loc de vapor. Marți, 25 de containere goale de 40 de picioare au fost trimise de la Madrid la granița dintre Polonia și Ucraina. Acestea vor fi umplute cu 600 de tone de porumb ucrainean, urmând să fie returnate la Barcelona.

Testul este o inițiativă a Ministerului spaniol al Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, în încercarea de a găsi alternative la ruta maritimă, care este vulnerabilă la turbulențele politice. Porturile din Ucraina au fost blocate de luni de zile față de lume, până când Turcia și ONU au negociat o rută maritimă în iulie.

Deși acum se pot expedia cereale din Ucraina, există o presiune enormă asupra lanțului de aprovizionare. Găsirea unor rute alternative nu este un lux. Ministerul a declarat că studiază fezabilitatea tehnică și economică a transportului regulat de cereale din Ucraina prin Polonia.

În timp ce containerele goale au plecat din Madrid și au trecut prin Ludwigshafen, Duisburg și Lodz pentru a ajunge în orașul ucrainean Chelm, călătoria de întoarcere trece prin Lodz și Duisburg, pentru a ajunge în cele din urmă la Barcelona Can Tunis. Este vorba de o călătorie de 2.400 km, care se estimează că va dura puțin peste 2 săptămâni.

Călătoria cu trenul este operată de Renfe Mercancías până când ajunge la terminalul din Lodz al operatorului logistic Kombiverker. Transferul între Lodz și Chelm este realizat de operatorul feroviar polonez DBP.

Articole similare

Ad