Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Economia Romaniei va creste si in urmatorii doi ani

Uniunea Europeana a Constructorilor (UEPC) a publicat rezultatele Comisei Economice Europene care prevad o crestere economica robusta a Romaniei in 2015 si 2016, determinata in principal de cererea interna si de o piata stabila a fortei de munca. Dupa o scadere accentuata in 2014, se asteapta ca inflatia sa ramana moderata in cadrul orizontului de prognoza, insa consolidarea fiscala va trebui sa continue in 2015.
Economia din Romania a inregistrat o crestere surprinzator de puternica in trimestrul al treilea din 2014 (1,8%) datorita consumului privat si exporturilor, situate la un nivel mai bun decat fusese previzionat.
 

Cresterea anuala este estimata la 3% in 2014, la 2,7% in 2015 si 2,9% in 2016, sustinuta fiind de cererea interna si de redresarea treptata asteptata in economia globala. Consumul privat ar putea sa ramana robust, corelat cu salariile in crestere, inflatia scazuta, ratele dobanzilor mai mici si imbunatatirea conditiilor de pe piata fortei de munca. Asa cum s-a observat deja in 2014, creditarea in moneda locala este proiectata sa continue sa creasca, mai ales ca urmare a relaxarii conditiilor de creditare.
Dupa doi ani de contractie, atat investitiile private, cat si publice, sunt prognozate sa-si inceapa recuperarea. Imbunatatirea increderii investitorilor, impreuna cu recentele schimbari in politicile fiscale favorabile intreprinderilor (credit fiscal pentru profitul reinvestit, contributii mai mici la asigurarile sociale si un impozit inferior pe constructiile speciale) si de imbunatatire a conditiilor de finantare sunt susceptibile de a stimula investitiile private.
Mai mult decat atat, se asteapta ca investitiile publice sa accelereze abordarea proiectelor prin co-finantate cu fonduri UE.
Contributia de crestere a exporturilor nete a continuat sa fie pozitiva in 2014, crestere prognozata a continua, intr-un ritm ceva mai lent, si in 2015 si 2016, datorita recuperarii principalilor parteneri comerciali ai Romaniei. Importurile, insa, sunt de asteptat sa creasca intr-un ritm mai rapid, propulsat de consolidarea cererii interne.
Riscurile privind perspectivele macroeconomice si inflatia par in general, echilibrate, intre acestea fiind mentionate o reducere a gradului de indatorare mai rapida decat fusese prognozata si o continua deteriorare a tensiunilor geopolitice din conflictul Ucraina-Rusia care afecteaza increderea in piata si perspectivele economice ale principalilor parteneri comerciali. Riscurile in sensul cresterii sunt legate de efectele peste asteptari din Planul de Investitii al UE si punerea in aplicare efectiva a mai multor reforme structurale.

Articole similare

Ad