Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nivel tot mai ridicat de pregatirea tehnica al angajatilor romani din automotive

Cu ocazia conferintei organizate de Ambasada Frantei la Bucuresti, Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, a punctat faptul ca industria automotive din Romania ofera peste 300.000 de locuri de munca si ca si gradul de specializare a angajatilor a crescut mult in ultimii ani, inclusiv datorita faptului ca universitatile tehnice au ajuns sa aiba o programa mai apropiata de necesitatile firmelor din domeniu, si care se adapteaza permanent in functie de acestea. De exemplu, universitatile tehnice din Bucuresti, Pitesti, Craiova si Iasi propun, in colaborare cu Renault, un masterat in ingineria proiectelor de automobile.
 

De aceea nu ne mira faptul ca in Romania lucreaza in proiectare, cercetare si dezvoltare peste 8.500 de ingineri si ca Renault are la noi inclusiv un centru de cercetare, la Titu, inca din 2006 – si e important ca cea mai mare filiala Renault din afara tarii de origine a preluat responsabilitatea pentru cercetarea si inovarea autovehiculelor apartinand acestei marci – iar alti producatori, printre care Continental, au si ei astfel de activitati.
Asa ca, daca pana acum s-a facut aproape exclusiv import de know-how, in urma investitiilor realizate aici de firmele din domeniul auto s-a ajuns si la dezvoltari locale.
Forta de munca tot mai bine pregatita tehnic si la costuri inca foarte avantajoase nu este insa singurul avantaj competitiv al Romaniei in incercarea de a atrage noi investitii straine in domeniu, asa cum a punctat ministrul economiei. Importante sunt si pozitia geo-economica aproape de polul de dezvoltare a consumului si productiei de automobile din centru si estul Europei, dinamica Dacia, inceperea productiei Ford la Craiova, precum si dimensiunea pietei interne si gradul redus de motorizare, care face sa fie nevoie de achizitii masive de autovehicule. In plus, programul Prima masina initiat de Ministerul Economiei, Turismului si Comertului, desi inca nu a dus la vanzarea unui numar foarte mare de unitati, va avea, dupa cum se estimeaza, un impact semnificativ pe piata.

Articole similare

Ad