Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Despagubiri pentru pagubele produse in Franta se primesc numai de la asiguratori

Situatiile generate de greva fermierilor francezi la sfarsitul lunii iulie 2014 au fost gestionate punctual de catre autoritatile franceze de mentinere a ordinii publice, asa cum se mentioneaza in raspunsul primit de la Ambasada Romaniei la Paris. Aici se precizeaza ca, actiunile de vandalizare a marfurilor transportate angreneaza responsabilitatea civila individuala a faptuitorilor, iar pana in acest moment, in Franta nu a fost instituit un mecanism de despagubire pentru daunele generate, exceptand despagubirile oferite de companiile de asigurare.
 

Ambasada sfatuieste transportatorii aflati in situatii similare sa solicite interventia fortelor de ordine (politie sau jandarmerie) utilizand numarul european de urgenta – 112 – sau numarul de urgenta al politiei – 17 – si sa depuna plangere. De asemenea, este recomandata subscrierea unei asigurari a marfurilor care sa acopere cazuri de vandalism si tulburari civile. In afara plangerii depuse la politie, trebuie sa se realizeze si o constatare a pagubelor produse de catre asigurator sau un imputernicit al acestuia. In Franta poate fi obtinuta o lista a expertilor care pot constata pagubele de acest tip de la comitetul care regrupeaza asiguratorii din domeniul maritim si rutier -CESAM (www.cesam.fr).
Daca un cetatean sau o firma romaneasca se afla intr-o situatie dificila pe teritoriul Frantei, poate contacta Ambasada Romaniei la Paris sau Consulatele Generale de la Marsilia, Strasbourg sau Lyon, iar pe site-urile reprezentantelor diplomatice exista numere de urgenta care pot fi apelate non-stop. Misiunile diplomatice ale Romaniei pot oferi, in primul rand, explicatiile necesare privind procedurile de urmat, precum si contacte ale autoritatilor locale competente. Desi nu pot desfasura anchete sau face constatari, reprezentantii diplomatici pot solicita respectarea drepturilor cetatenilor romani in cadrul procedurilor, pot media contactele cu autoritatile locale si pot pune la dispozitie contacte ale expertilor vorbitori de limba romana (avocati, traducatori etc.).

Articole similare

Ad