Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Valoarea RCA pentru vehiculele comerciale a ajuns in medie la 5000 euro/cap tractor

Potrivit unui comunicat FORT, valoarea RCA pentru camioane si autobuze s-a triplat in ultimele luni, astfel ca este imposibil de acoperit prin tarifele de transport medii practicate in Romania. Asociatia atrage atentia asupra faptului ca pericolul pentru siguranta rutiera este urias amplificat de compromisurile pe care o firma de transport trebuie sa le faca pentru a rezista in piata in contextul unor costuri operationale atat de mari.
 

Aceasta a atras atentia in nenumarate randuri fata de nedreptatea la care sunt supuse firmele de transport autohtone din punct de vedere al valorii politelor de asigurare. Astfel pentru acelasi vehicul comercial utilizat de o firma de transport, dar aflat in perioada de leasing se plateste un RCA la jumatate din valoarea platita de compania de transport ulterior si asta pentru ca societatea de leasing are un alt cod CAEN.
De asemenea, FORT atrage atentia asupra faptului ca RCA-ul pentru vehiculele comerciale de transport persoane este mai mare doar pentru ca apartin unei firme cu cod CAEN aferent transportului de pasageri (evident daca este in leasing tot la valoare injumatatita) incalcand astfel principiul asigurarii RCA si asta in conditiile in care oricum, orice operator de transport public de persoane este obligat sa mai incheie o polita suplimentara pentru pasageri si bagaje adica sa dubleze costul suplimentar al asigurarii RCA. Iar in ritmul acesta piata de transport devine si mai necompetitiva, iar concurenta neloiala explodeaza la randul ei.
Urmand exemplul societatilor de leasing, transportatorii romani au inceput inlocuirea codului CAEN principal pentru a supravietui presiunii costurilor.
FORT solicita urgent implicarea Guvernului Romaniei prin Ministerul Transporturilor in aceasta chestiune extrem de importanta pentru piata de profil si refacerea echilibrului prin anularea dublei asigurari si respectarea principilor de functionare a pietei in interesul asiguratilor si nu pentru jefuirea la propriu a firmelor de transport autohtone.
In plus, in comunicatul de presa se precizeaza faptul ca asociatia se pregateste de ample proteste la nivel national luptand impotriva jafului din asigurari si pentru anularea supraacizei.

 

Articole similare

Ad