Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acordul dintre UE și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri a fost extins

Uniunea Europeană a semnat un acord de transport rutier cu Ucraina, în temeiul căruia transportul rutier de mărfuri între cele două părți se desfășoară fără autorizații până la 30 iunie 2023, iar de curând termenul s-a prelungit până la 30 iunie 2024.

Părțile acordului sunt Ucraina și UE în ansamblul ei, nu statele membre individuale.

În conformitate cu articolul 4 din acordul anterior, este autorizată efectuarea următoarelor transporturi rutiere de mărfuri: curse cu un vehicul încărcat cu loc de plecare și de sosire pe teritoriul a două părți (UE și Ucraina) diferite, cu sau fără tranzit pe teritoriul unei țări terțe; cursele cu un vehicul încărcat între partea de stabilire pe teritoriul aceleiași părți cu tranzit pe teritoriul celeilalte părți; cursele cu vehiculul încărcat către sau dinspre partea de stabilire către o țară terță, cu tranzit pe teritoriul celeilalte părți; și cursele cu un vehicul fără încărcătură în legătură cu toate cursele menționate mai sus.

În conformitate cu articolul 2 din acordul anterior, acesta se aplică pentru tranzitul și transportul rutier internațional de mărfuri între părți contra cost și nu aduce atingere aplicării normelor stabilite de sistemul multilateral de cote al Conferinței Europene a Miniștrilor Transporturilor (EKMT) în cadrul Forumului Internațional al Transporturilor (ITF). Transportul rutier de mărfuri în interiorul sau între statele membre ale Uniunii Europene rămâne în afara domeniului de aplicare al acestui acord. Și nici tranzitul pe teritoriul celeilalte părți pentru transportul de mărfuri între țări terțe nu intră sub incidența lui.

Aceasta înseamnă că transportatorii din UE și Ucraina pot efectua transporturi rutiere de mărfuri între orice țară din UE și Ucraina sau invers fără permise. Tot fără permise, transportatorii din UE pot să tranziteze Ucraina ca parte a transportului către/dinspre țări terțe (ceea ce în practică ar fi foarte riscant), iar transportatorii ucraineni pot tranzita țările UE ca parte a transportului din țări terțe.

Pe de altă parte, transportatorii ucraineni nu pot efectua operațiuni de cabotaj sau cross trade în UE fără autorizație.

Acordul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE pentru a intra în vigoare prelungirea.

Articole similare

Ad