Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cifra de afacere mai mare, profit la jumatate

Volumele de transport realizate de Donatiro au fost anul trecut in scadere cu 5% fata de 2014, insa cifra de afaceri este estimata la 10 milioane de euro in 2015, cu 10% mai mult decat in anul precedent. Cu toate acestea, profitul este aproape la jumatate. „Desi in 2016 s-ar putea sa reducem tarifele datorita ieftinirii motorinei, cifra de afaceri ar putea fi mai mare cu cel putin 5%“, este de parere administratorul companiei, Marius Zdrinca.
 

Desi pretul motorinei a scazut anul trecut, tarifele nu au suferit modificari importante, scaderea fiind compensata de majorarea taxelor de autostrada si de pretul RCA. „Aproape ca nu mai sunt credibil cand explic unui client ca in Romania RCA costa 3.000 de euro/an, in vreme ce in Italia e de circa 1.700 de euro/an“, a precizat Marius Zdrinca. Acesta a subliniat ca in domeniul in care activeaza, in stabilirea tarifului distanta nu conteaza prea mult, ci produsul transportat, zona in care trebuie livrat si daca exista si retur de acolo. De exemplu, pentru un transport de acid benzoic de la Oradea la Milano este nevoie de cisterna incalzita, pentru ca pe timpul drumului acidul s-ar solidifica si n-ar mai putea fi descarcat. „Pentru o astfel de cursa am oferit o cotatie de 3.800 de euro pentru 1.300 km, insa au preferat o alta firma mai ieftina, care insa a livrat acidul benzoic solidificat. Acesta, neputand fi descarcat, a fost retrimis la Oradea.“ Ca urmare, tarifele pot varia foarte mult, mai ales ca trebuie sa includa si spalatul cisternei, care costa, pentru astfel de produse, intre 300 si 500 euro, dar si costul parcurgerii distantei de la descarcare pana la una dintre spalatoriile certificate EFTCO (European Cleaning Document).
Exista insa si o sezonalitate a acestui tip de transport. Astfel, lunile de varf sunt ianuarie (mai ales ca zapada si gerul inseamna solicitari mari pentru un produs de degivrare a avioanelor), aprilie, mai, iulie si septembrie-noiembrie. „Inainte de criza se lucra la foc con¬tinuu, pentru ca toata lumea avea stocuri de produse de genul acesta. Dupa ce a inceput criza, fiecare a cum¬parat minimul necesar, doar cat se consuma“, a explicat Zdrinca.

Articole similare

Ad