Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, a adoptat HG-ul privind recunoasterea ACAROM ca fiind de utilitate publica. Conform atributiilor sale, ministerul coordoneaza Comitetul Interministerial pentru Competitivitate, precum si monitorizarea si evaluarea Strategiei nationale pentru competitivitate. Astfel, Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, in calitate de autoritate administrativa competenta, a examinat cererea Asociatiei si a propus Guvernului Romaniei, prin prezentul proiect, recunoasterea Asociatiei ca fiind de utilitate publica.
Prin actiunile pe care le-a derulat, inca de la infiintarea sa, Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania – ACAROM s-a dovedit un partener institutional activ al Ministerului Industriilor, in prezent Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, contribuind semnificativ la strategiile de reindustrializare a Romaniei in sectorul auto, in implementarea regulamentelor si legislatiei cu privire la productia de componente, in procesul de atragere a investitiilor straine (colaborare cu Invest Romania, anterior ARIS), precum si in organizarea de conferinte, workshop-uri, programe comune avand ca scop dezvoltarea industriei auto nationale.
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri impreuna cu ACAROM organizeaza participarea companiilor din sectorul auto la targuri de profil internationale. Astfel, targuri de renume mondial precum Automechanika Frankfurt, Equip Auto Paris sau INTEC/Z Messe Leipzig, sunt manifestari expozitionale cu o prezenta obisnuita a ACAROM si firmelor din sectorul auto romanesc. In acelasi timp, ACAROM este partener oficial al evenimentelor nationale reprezentative in domeniul auto: Salonului Auto & Accesorii Bucuresti, Automotive Expo B&B Meetings, DEMO METAL si DEMO PLAST, reale oportunitati de promovare a potentialului industriei auto romanesti.
La nivel european, industria auto reprezinta unul din cele mai importante sectoare economice. Astfel, in cele 309 uzine de asamblare aflate in cele 27 de tari ale UE, se produc anual 19,2 milioane vehicule (autoturisme, camioane, autobuze). Sectorul auto european angajeaza peste 13.8 milioane persoane, iar investitiile anuale in cercetare se ridica la 57.4 miliarde Euro anual. Totodata exporturile UE de vehicule si componente genereaza un surplus al balantei comerciale de 84 miliarde euro anual.
ACAROM a fost infiintata de 32 de companii cu activitati in sectorul auto. Scopul Asociatiei este de a contribui la consolidarea si la dezvoltarea durabila a producatorilor romani de automobile, a fabricantilor si/sau a furnizorilor de componente si materiale pentru automobile, a furnizorilor de servicii legate de automobile, precum si a structurilor de afaceri conectate acestora.