Seminarul „Romania on track“, organizat de EGP (European Gateway Platform), care a avut loc pe 5 martie, a adus din nou in discutie problemele fiscale pe care le are tara noastra si faptul ca amanarea platii TVA la import ar putea fi un real avantaj in atragerea companiilor straine dornice sa activeze in Romania. Ministerul de Finante a anuntat ca sistemul de amanare a platii TVA va deveni functional in cel mai scurt timp, cadrul legal fiind finalizat.
Insa aceasta facilitate va fi acordata doar companiilor certificate AEO, asa ca acum, cu atat mai mult, numarul lor ar trebui sa creasca nu doar datorita importantei acestei certificari in relatia cu partenerii straini.
Amanarea platii TVA este un instrument tehnic in cadrul legislatiei TVA. UE a stabilit clar ca fiecare stat membru poate aplica anumite facilitati, printre care si amanarea platii taxei. Asta ar genera un avantaj enorm din punctul de vedere al cash-flow-ului. In alte tari procedura este o facilitate des intalnita, dar in Romania se vorbeste de prea mult timp fara a se intampla nimic concret.
Insa, in cadrul seminarului EGP, Hans Smaling, consilier pe probleme de economie si comert in cadrul Ambasadei Olandei, a dezvaluit ca Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, i-a transmis ca este perfect constient de avantajele pe care le-ar avea Romania daca s-ar aplica acest sistem in cazul companiilor certificate AEO si a promis ca se va lua o hotarare in cursul acestui an, in conditiile in care cadrul legal este finalizat. In prezent se lucreaza la sistemul de amanare a platii TVA, care va deveni functional in cel mai scurt timp.
Robin Martens, reprezentantul EGP, considera ca amanarea platii TVA ar trebui permisa companiilor care detin certificarea AEO. Astfel, firmele romanesti ar vedea avantajele imense aduse de acest statut si ar aplica mai mult. Vorbim de un plus de imagine in fata comunitatii internationale de afaceri care din ce in ce mai mult cere partenerilor sa fie certificati AEO.
Totusi, legarea procesului de amanare a platii cu statutul AEO ar fi o problema pentru grupurile internationale care au mai multe companii. De exemplu, H. Essers are sapte firme in Romania si ar fi nevoit sa obtina certificarea pentru fiecare din ele, ceea ce necesita foarte multe eforturi administrative si financiare.
Facilitatile fiscale sunt cele care atrag investitiile si multinationalele isi structureaza reteaua in functie de asta, stabilindu-si sediul in tari unde aspectul fiscal le este favorabil.
Costin Lianu, directorul Directiei Dezvoltare Export din Ministerul Economiei, Consiliul de Export, a explicat ca „suntem constienti si de avantajul enorm pe care il are Romania prin pozitia geografica si Dunarea. Am definit re-exportul ca fiind strategic pentru Romania. Vrem sa atragem companii din afara care sa vina sa produca aici si promovam acest lucru si avem semnale bune de la investitori interesati sa se stabileasca aici.
…