Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Brexit-ul a intrat în faza a doua de la 1 ianuarie 2022. Atenţie la documentaţia vamală completă necesară!

A trecut aproape un an de când perioada de tranziție pentru Brexit s-a încheiat și Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană. O nouă etapă a Brexit-ului a intrat în vigoare după 1 ianuarie 2022 şi, odată cu aceasta, se aplică controale vamale complete la importul și exportul de mărfuri în și dinspre Regatul Unit şi va fi introdus un nou model de operare la frontieră.

În cazul măfurilor care vin pe cale rutieră, firmele de transport trebuie să ţină cont de faptul că după 1 ianuarie a.c. şoferii vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit doar cu paşaportul (valabil minimum 6 luni de la data trecerii frontierei) şi vor trebui să prezinte documente vamale complete. Foarte important, şoferii nu vor putea ieşi din port fără documentaţia specifică şi nu vor putea părăsi sau intra în Marea Britanie. Nu în ultimul rând, atenţie şi la mărfurile pentru care trebuie plătite taxe suplimentare.

Firmele care fac exporturi către Marea Britanie sunt sfătuite să pregătească toată documentația adecvată înainte ca mărfurile să părăsească UE, pentru a se asigura că întârzierile sau impactul asupra timpilor de tranzit conveniți să fie minime. De asemenea, este important ca importatorul destinatar înregistrat în Regatul Unit să fi făcut deja aranjamente provizorii pentru instrucțiunile de vămuire la import și să fi completat o autorizație directă de procură (POA) înainte de intrarea în Regatul Unit. În sfârșit, este important ca facturile comerciale ale furnizorilor din UE să conțină declarația Registered Exporter System (REX).

 „Pe parcursul lui 2021, ne-am schimbat procesele vamale pentru o mare parte din mărfurile pe care le transportăm pentru clienții noștri, astfel încât aceștia să adere deja la noile cerințe. Din acest motiv, suntem bine pregătiți să acceptăm controalele vamale complete începând cu 1 ianuarie 2022. Nu mă aștept să vedem aceleași consecințe ale Brexit-ului ca cele cu care ne-am confruntat în primele două trimestre ale anului trecut, dar noile schimbări vor pune cu siguranță mai multă presiune la trecerea frontierei, în special la intrarea în Regatul Unit”, a declarat Jesper Hansen, vicepreședinte executiv și parte a Comitetului pentru proiectul Brexit al DSV.

De la 1 ianuarie 2022, este de așteptat ca actualele proceduri de amânare a vămuirii complete la importul de mărfuri necontrolate în Marea Britanie să nu mai fie disponibile. Numai întreprinderile care deţin aprobare pentru proceduri vamale de marfă simplificate (PESC) din partea Ministerului Fiscal și Vamal al Majestății Sale (HMRC) vor putea în continuare să-și întârzie vămuirea.

Modelul de operare la frontieră care se aplică de la 1 ianuarie 2022 se bazează pe trei procese operaționale:

  • Modelul tradițional de depozitare temporară (mărfurile care vin în Marea Britanie pot fi depozitate la frontieră maximum 90 de zile înainte de a fi declarate la vamă);
  • Modelul de pre-depunere (mărfurile care sosesc vor fi obligate să prezinte o declarație vamală înainte de îmbarcare pe partea UE);
  • Mărfurile de tranzit (care ocolesc frontierele UE și ale Regatului Unit, pentru a continua către o unitate de depozitare temporară externă) pot fi transportate într-o zonă vamală aprobată.

Articole similare

Ad