Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Camioanele electrice le-au depășit pentru prima dată pe cele pe CNG în noile înmatriculări din UE

Prețul LNG la pompă

Camioanele diesel reprezintă 99% din toate camioanele din UE, iar ele pot folosi HVO pentru a reduce emisiile cu peste 80%. Treptat însă, ca parte a tranziției către emisii zero, crește numărul de vehicule grele cu propulsii alternative, ca CNG, LNG sau bateriile electrice.

În trimestrul al treilea din 2024, așa cum reiese din barometrul realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights), în UE au fost înmatriculate 63.000 de camioane cu alt tip de combustibil decât motorina, dintre care cele mai multe sunt pe CNG (56%), urmate de baterii electrice (BEV – 25%) și LNG (18%). Și tot atunci, pentru prima dată în cazul camioanelor, BEV au devenit principalul grup motopropulsor alternativ vândut, depășind CNG în ceea ce privește cota de piață a noilor înmatriculări, cu 2,1%, față de 1,9%.

Producția locală de gaze naturale din UE a scăzut în ultimul deceniu, crescând dependența de importuri, iar contextul geopolitic, mai ales războiul din Ucraina, a afectat importurile de gaze naturale și prețurile CNG și LNG, care au crescut mult în 2022. LNG s-a scumpit mai ales în Germania și Italia.

De atunci prețurile au scăzut, dar tot sunt mai mari decât înainte de 2022. LNG a fost mai stabil în ultimii ani decât CNG din punct de vedere al prețului, dar costă mai mult în majoritatea țărilor. Iar în prezent tendința este de scumpire și pentru LNG și pentru CNG, fiind influențată și de sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii  (ETS2).

Deja prețurile gazelor naturale au crescut în ultimele luni din mai multe cauze: vremea rece a provocat o creștere bruscă a cererii de încălzire, ceea ce a dus la epuizarea stocurilor de gaze din UE în cel mai rapid ritm din 2021 încoace, și scăderea producției de energie eoliană a obligat la înlocuirea energiei regenerabile cu centrale pe gaz, ceea ce a scăzut nivelurile de stocare a gazelor din UE sub capacitatea țintă de 90%.

În plus, Gazprom a oprit în noiembrie livrările către Austria, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la întreruperi mai mari, iar acordul de tranzit prin conducte dintre Rusia și Ucraina, care furniza 5% din importurile de gaze din UE, a expirat la sfârșitul lui 2024, ceea ce afectează în special țările din Europa Centrală și de Est (mai ales Ungaria și Slovacia). Comisia Europeană a prezentat mai multe soluții pentru a ajuta aceste țări, inclusiv aprovizionarea cu gaze grecești, turcești și românești. Potrivit organizației industriale Gas Infrastructure Europe, volumul de gaze din instalațiile de stocare ale UE a scăzut cu aproximativ 24% de la sfârșitul lui septembrie până la sfârșitul lui decembrie, când stocarea era la 72% din capacitatea totală, față de 86% în decembrie 2023.

Prețurile CNG și LNG sunt influențate de costurile materiilor prime, dar și ale distribuției și taxelor, și prezintă, așa cum puteți vedea în graficele alăturate, diferențe semnificative de la o țară la alta. În 2023, Spania a avut cel mai mic preț la CNG, urmată îndeaproape de Italia (ceea ce explică popularitatea camioanelor CNG în ambele țări), în timp ce Suedia a avut cel mai mare preț din cauza taxelor mai mari.

Articole similare

Ad