Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Raport CBRE: Cererile pentru spațiile de producție din România au reprezentat 25% din tranzacții

  • Foto: CBRE

CBRE, lider global și național în servicii și investiții imobiliare comerciale, a anunțat lansarea studiului „Manufacturing Report 2023” din care reiese că spațiile de producție se află pe o tendință ascendentă. Conform datelor CBRE, cererile pentru spațiile de producție au reprezentat aproximativ 25% din activitatea de tranzacționare din România în primul semestru al anului 2023.

Din punct de vedere al solicitărilor, industria auto este lider, generând un procent de 56%, ceea ce reprezintă o cerere mai mare de spații de producție în toată țara în perioada 2013 – S1 2023. De asemenea, la o distanță considerabilă este urmată de industria de Mobilă cu cote de 10% și de Electronice cu 6%, din suprafața totală închiriată în scopuri de producție.

În ultimii 10 ani, pe lângă producătorii locali, companii din Europa și SUA au ales România pentru spații destinate producției. Potrivit raportului, Germania, Italia, România, SUA și Franța sunt printre primele cinci țări în preferințele jucătorilor de pe piață, după suprafața de producție închiriată în perioada analizată.

În același timp, activitatea totală de leasing desfășurată în perioada celor zece ani și jumătate demonstrează că regiunea industrială Vest/Nord-Vest a reprezentat un magnet pentru jucătorii logistici care au avut nevoie să închirieze un spațiu de producție, urmată pe listă de regiunea Sud. La capătul opus, zona de Est/Nord-Est a ţării a generat cel mai mic procent din suprafaţa închiriată, cu o singură excepţie în 2013 când a reprezentat 14% din suprafaţa închiriată în scopuri de producţie.

Bucureștiul rămâne cea mai dezvoltată regiune industrială și logistică din țară, fiind și singura piață care a fost necesar să fie divizată în alte opt sub-piețe. Pe parcursul primului semestru al lui 2023, regiunea Vest/Nord Vest a României s-a afirmat ca a doua cea mai dezvoltată zonă în ceea ce privește piața industrială, având aproximativ o pătrime din totalul spațiilor închiriabile, Bucureștiul dominând cu aproape 50% din stocul modern al țării. În același timp, regiunile Sud, Centru și Est/Nord-Est au urmat pe lista dezvoltării.

Piața industrială a României a experimentat o dezvoltare semnificativă în ultimul deceniu, cu o cerere și o ofertă în creștere substanțială. Livrările recente de spații industriale au crescut de peste două ori față de ceea ce exista cu zece ani în urmă. Acest lucru a fost susținut de sinergia dintre jucătorii industriali și de retail, precum și de creșterea comerțului digital, care a sporit cererea pentru astfel de spații.

Cu toate acestea, în contextul actual trebuie luat în considerare preocuparea pentru ESG (mediu, social și guvernanță). Abordarea responsabilă a impactului ESG este din ce în ce mai importantă, fie că este vorba despre dezvoltarea de noi spații industriale sau modernizarea celor existente. Presiunea pentru conformare vine nu doar din partea autorităților de reglementare, ci și din partea comunității locale.

„În ultimii zece ani, oferta industrială nouă anuală a urmat o tendință ascendentă, iar din 2018 și până în prezent a înregistrat un volum apropiat sau chiar mai mare de o jumătate de milion de metri pătrați pe an, un ritm de livrări care a impulsionat stocul industrial modern al țării să depășească rapid obiectivele de dezvoltare. Companiile din industria auto au fost în mod constant cei mai activi jucători de pe piața industrială din România, urmate de sectoare precum mobilă, electronice, electrocasnice și FMCG. Piața industrială din România este în plină expansiune, cu un potențial de creștere susținut și de factori, precum locația favorabilă, accesul la infrastructura rutieră și feroviară și viitoarele scheme de ajutor de stat.”,

a precizat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE România.

„Evenimentele istorice recente au modelat piața imobiliară, dar și nevoile și comportamentele jucătorilor. Pentru a livra o perspectivă completă și complexă care să contribuie la strategiile viitoare lansăm acest studiu de piață amplu folosind informațiile despre piața industrială și logistică din România pe care le-am adunat în zece ani și jumătate, dar tendințele pe care le-am observat în perioada recentă. Toate datele noastre indică faptul că România are încă o serie de oportunități încă nedescoperite ce pot contribui la dezvoltarea producției, ținând cont de disponibilitatea terenurilor și de concurența limitată. Pe măsură ce piața evoluează, abordarea impactului asupra ESG va juca, de asemenea, un rol crucial în menținerea sustenabilității și a acceptării comunității.”,

a declarat Elena Șerban, Senior Research Analyst, CBRE România.

Articole similare

Ad