Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

COTAR solicită o anchetă pe piaţa RCA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere instituțiilor statului să ancheteze piața de asigurări obligatorii RCA din România. COTAR acuză printr-un comunicat de presă Guvernul, Consiliul Concurenței, Direcția Națională Anticorupție şi Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor pentru dezastrul din piața de asigurări RCA.

„Asistăm de o lună la cel mai mare faliment din istorie pe piața de asigurări din România, la o creștere irațională a prețurilor RCA și la o conduită din ce în ce mai abuzivă a societăților de asigurări, când vine vorba despre plata despăgubirilor. Peste aceste probleme se suprapun cele legate de creșterea uriașă a prețurilor la energie – gaze naturale și curent electric. România trece prin cea mai abruptă criză a disoluției autorităților din istorie”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Raportul ASF privind piața asigurărilor pe semestrul I din 2021 arată, la pagina 44, că „Dauna medie RCA plătită (…) pentru daune materiale a crescut cu circa 2%. Prin urmare, nu se susţine propunerea de limitare a tarifele la service – aşa cum susţin asigurătorii şi Consiliul Concurenţei – pentru a opri explozia de prețuri pentru reparaţii, se mai arată în comunicatul COTAR. „Explozia prețurilor la reparaţii auto a fost de 2% în ultimul an, adică de 3 ori mai mică decât rata anuală a inflației și de 50 de ori mai mică decât creșterea prețului RCA din ultimele săptămâni”.

Conform declarațiilor făcute în octombrie 2021 de Euroins, în primele 9 luni ale acestui an asigurătorul ar fi achitat aproximativ 150 milioane de lei despăgubiri (RCA + CASCO), ceea ce înseamnă 16,6 milioane lei despăgubiri pe lună sau 200 milioane de lei pe an. Euroins a încasat în 2020 prime în valoare de peste 1,4 miliarde de lei, iar despăgubirile estimat a fi plătite ajung de 200 de milioane de lei/an, adică 15% din încasări. Asta înseamnă ca doar 15% din încasările firmei Euroins au ca destinație plata reparațiilor către service-urile auto, atrage atenţia COTAR.

Confederaţia solicită public autorităților române verificarea minuțioasă a operațiunilor desfășurate de societatea Euroins în România de către ASF, DNA și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, întrucât ar exista informații că Euroins a adoptat aceleași practici precum firma City Insurance. De asemenea, solicită tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate care au contribuit la falimentul City Insurance şi implicarea urgentă a ASF și a Consiliul Concurenței pentru oprirea creșterii iraționale a prețurilor RCA, care afectează în mod direct peste 8 milioane de șoferi români.

Articole similare

Ad