Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Creșterea economică globală va fi și în 2023 și în 2024 mai mică decât în 2022

În trimestrul al treilea din 2023 prețurile combustibililor au revenit la niveluri ridicate (cu 17,6% mai mari decât în trimestrul al doilea, în Franța), iar restul costurilor operaționale au continuat să crească mai mult decât creșterea inflației generale (fiind cu 5,6% mai mari decât în 2022), așa cum reiese din analiza CNR (Comitetul Național Rutier din Franța).

Creșterea economică este în continuare împiedicată de inflație, care, deși este în scădere față de 2022, se așteaptă să depășească 5% în 2023 în majoritatea țărilor G20. Creșterile recente ale ratelor bancare descurajează cererea la nivel global, deci comerțul cu bunuri are în continuare de suferit, iar multe țări importante sunt expuse riscului de recesiune.

Principalele economii ale lumii – SUA, China, Japonia etc. – se confruntă cu dificultăți și, potrivit OECD, se preconizează o creștere globală de 3% în 2023, față de 3,3% în 2022 și o valoare estimată de 2,7% în 2024.

Atât populația, cât și întreprinderile adoptă atitudini prudente sau de așteptare din cauza inflației, care a devenit principala lor preocupare, câtă vreme ținta de aproximativ +2%, care este încă vizată de politica monetară a băncilor centrale, nu poate fi atinsă până în 2025. În același timp, marja de manevră a statelor se restrânge și le obligă să pună în aplicare măsuri de sprijin mai bine direcționate și mai puțin masive decât în timpul crizei sanitare sau după primul șoc inflaționist de la începutul lui 2022.

Iar prețul mediu al barilului de petrol se presupune că nu va scădea din nou până anul viitor.

Pe parcursul lui 2024 se așteaptă ca inflația să scadă, ceea ce ar permite relaxarea anticipată a ratelor dobânzilor de politică monetară ale băncilor centrale și ar duce la îndeplinirea din nou a condițiilor pentru o creștere economică.

În cazul Germaniei se așteaptă ca trei din patru trimestre din 2023 să înregistreze o scădere a PIB, unele scenarii indică și în SUA o ușoară scădere în ultimul trimestru din 2023 și primul din 2024, iar prognozele legate de economia Regatului Unit din a doua parte a lui 2023 indică și aici o posibilă recesiune.

În zona euro inflația este în medie de +5,5% și se preconizează că se va menține sub nivelul anului precedent, iar creșterea PIB rămâne slabă, de 0,6%, fiind limitată în special de recesiunea preconizată în Germania, cu o scădere la -0,2%

Articole similare

Ad