Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Deputații ajung la un acord cu Consiliul cu privire la obligația ca UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050

Noua lege a UE privind schimbările climatice mărește obiectivul UE de reducere a emisiilor în 2030 de la 40% la cel puțin 55% comparativ cu nivelurile din 1990, sporind în același timp contribuția la eliminări de CO2 care poate duce obiectivul la 57%. Deputații europeni au ajuns la un acord informal cu statele membre cu privire la legea UE privind clima, marți seara, cu câteva zile înainte ca Joe Biden, președintele SUA, să găzduiască un summit al liderilor privind clima.

Noua lege transformă promisiunile politice că UE va deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 într-o obligație și oferă cetățenilor și întreprinderilor europene certitudinea juridică și predictibilitatea de care au nevoie pentru a planifica tranziția la neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de CO2. După 2050, UE va viza realizarea de emisii negative.

Deși evitarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) trebuie să fie prioritatea, legea recunoaște că va trebui eliminat deja GES emis pentru a fi compensat cel emis din sectoarele în care decarbonizarea este cea mai dificilă. Pentru a se asigura reduceri suficiente până în 2030, contribuția eliminărilor la obiectivul climatic 2030 va fi limitată la echivalentul a 225 Mt de CO2. Comisia a confirmat într-o declarație scrisă că va propune revizuirea Regulamentului LULUCF. Acesta reglementează emisiile și eliminările de GES din utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor și silvicultură, pentru a impulsiona reducerea nivelului de carbon din UE la niveluri peste 300 de milioane de tone de CO2 până în 2030, ceea ce ar corespunde de fapt unui obiectiv de reducere a emisiilor pentru 2030 de 57%.

Comisia face o propunere pentru un obiectiv pentru 2040 cel târziu la 6 luni de la primul bilanț global al acordului de la Paris. În conformitate cu propunerea parlamentului, comisia trebuie să țină seama de bugetul orientativ al UE cu privire la GES, definit ca emisiile totale de GES preconizate să fie emise fără a risca angajamentul UE în temeiul acordului de la Paris, pentru perioada 2030-2050.

Având în vedere importanța avizelor științifice independente, va fi înființat un organism științific independent pentru a evalua dacă politica este consecventă și pentru a monitoriza progresele, așa cum a sugerat Parlamentul. Consiliul consultativ va fi format din 15 experți științifici numiți pentru 4 ani. Comisia va facilita, de asemenea, dialogurile și parteneriatele climatice specifice sectorului, reunind acționarii cheie pentru a încuraja sectoarele să elaboreze ghiduri către neutralitatea climatică.

După acord, raportorul parlamentului Jytte Guteland (S&D, Suedia) a spus: „După o lungă noapte de negocieri, sunt mândru că acum avem în sfârșit o lege climatică. Am convenit asupra reducerilor nete ale emisiilor de 57% până în 2030. Deși, desigur, aș fi preferat să merg chiar mai departe, aceasta este o afacere bună care se bazează pe știință și care va face o mare diferență pentru climă. Acum, UE trebuie să reducă emisiile mai mult în următorul deceniu decât în ​​ultimele trei decenii reunite și avem un teren nou și mai ambițios pe care să ne sprijinim, care poate încuraja mai multe țări să intensifice”.

Acordul va fi transmis acum comitetului și mediului, sănătății publice și siguranței alimentelor și plenului pentru aprobare, precum și consiliului. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare în Jurnalul Oficial.

Articole similare

Ad