Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația poloneză de transport și logistică TLP și alte 12 organizații din sectorul combustibililor și din transportul rutier au participat la Congresul Internațional privind Combustibilii, găzduit de Organizația Poloneză a Industriei și Comerțului cu Petrol, și au semnat un apel către autoritățile Uniunii Europene, în care au solicitat: stabilirea unei strategii coerente a UE în domeniul transporturilor și energiei pentru a crește competitivitatea și a crea condiții de concurență echitabile pentru decarbonizare în țările din Europa Centrală și de Est (ECE), îndeplinirea obiectivelor Green Deal prin punerea în aplicare a unor măsuri de decarbonizare mai inteligente, ca parte a Industrial Green Deal, și garantarea securității combustibilului prin creșterea capacității infrastructurii de conducte, feroviare și portuare.

Apelul a subliniat importanța companiilor de transport din ECE în realizarea schimburilor de mărfuri pe piața UE și au subliniat că economia Comunității, competitivitatea ei și capacitatea de a atinge obiectivele climatice stabilite vor depinde în mare măsură de eficiența procesului de tranziție energetică a companiilor de transport din regiune. Or, actualul cadru de reglementare este o preocupare serioasă pentru sectoarele combustibililor și transporturilor. 

Cu această ocazie s-a mai atras atenția asupra faptului că nu trebuie confundate obiectivele cu instrumentele și că interzicerea vehiculelor cu motor cu ardere internă nu atinge obiectivele climatice, ci accentul ar trebui pus în continuare pe reduceri credibile și eficiente ale emisiilor de CO2 bazate pe principiul sursă-roată. Combustibilii regenerabili durabili sunt necesari urgent, împreună cu electrificarea, pentru a atinge emisii nete zero în transporturi. Mai mult decât atât, TLP este convinsă că dacă nu se permite utilizarea de tehnologii neutre din punct de vedere climatic, altele decât electrificarea, și soluții care permit decarbonizarea transportului rutier în mod alternativ, vor exista probleme economice grave pentru UE, inclusiv pierderea a sute de mii de locuri de muncă și o reducere gravă a nivelului de trai al cetățenilor.

Asociația a mai arătat că industria poloneză de transport rutier și-a asumat costuri anuale de zeci de miliarde de zloți în următorii 15 ani pentru atingerea obiectivelor climatice prin înlocuirea vehiculelor cu ardere internă cu cele electrice, iar transportatorii polonezi nu au atâția bani și sigur nu pot conta pe guvern, pe producătorii de vehicule, pe finanțatori și pe clienți pentru a finanța trecerea la utilitare electrice.

Apelul s-a referit și la alte aspecte, precum redistribuirea fondurilor din taxe de drum, întârzierile în dezvoltarea infrastructurii energetice pentru combustibili regenerabili durabili și sprijinul insuficient pentru producția și distribuția de energie durabilă prin politici fiscale inteligente.

Semnatarii au amintit că taxele de drum din Polonia au crescut semnificativ în ultimii ani, dar că veniturile suplimentare nu au fost reinvestite în industrie pentru a sprijini inovarea, decarbonizarea și digitalizarea, ci au fost folosite pentru a finanța alte sectoare, cum ar fi căile ferate.

În plus, strategia UE privind emisiile nete zero nu este aliniată la dezvoltarea efectivă a infrastructurii de energie verde, a pregătirii tehnice și a capacității de investiții, și oferă un sprijin nesustenabil pentru implementarea infrastructurii pentru vehicule electrice în comparație cu combustibilii din surse regenerabile durabile (HVO, bioGNL, bioGPL sau amestecuri de e-combustibili și biocombustibili), care pot juca un rol major pe termen mediu și lung, pe lângă electrificare.

Mai mulți directori generali ai producătorilor de vehicule comerciale au participat la o întâlnire găzduită de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut ca scop consolidarea competitivității globale a industriei auto din Europa. Principala preocupare a tuturor celor prezenți o reprezintă lipsa condițiilor favorabile pentru a înregistra progresul dorit spre atingerea obiectivele de mobilitate cu emisii zero, iar ritmul de adoptare a vehiculelor cu zero emisii este mult mai lent decât anticipat inițial.

Ola Källenius, CEO al Mercedes-Benz și președinte ACEA a declarat: „Industria auto din UE rămâne pe deplin angajată din punct de vedere economic în tranziția către mobilitatea cu emisii zero. Dar singura modalitate de a reuși această tranziție este de a avea o transformare bazată pe piață și pe cerere. Planul viitor de acțiune trebuie construit pe această premisă. Verificarea realității la actualul Green Deal european nu ne va încetini, ci mai degrabă va propulsa această tranziție prin eliminarea blocajelor și introducerea flexibilităților necesare.”

Christian Levin, CEO al Traton, Scania și președinte al Consiliului pentru vehicule comerciale a adăugat: „Tranziția industriei auto depinde de o înțelegere comună a provocărilor și oportunităților între afaceri și politicile publice. Președintele von der Leyen a fost clar cu privire la ambiția Comisiei de a reduce birocrația, luând în același timp măsuri suplimentare pentru a accelera tranziția ecologică, asigurând astfel competitivitatea europeană. Producătorii de vehicule comerciale și-au exprimat sprijinul pentru obiective climatice ambițioase, dar au subliniat că acestea în sine nu sunt suficiente. Implementarea rapidă a infrastructurii de alimentare cu energie electrică și alte condiții favorabile, cum ar fi paritatea costului total de proprietate (TCO) sunt esențiale.”

Membrii ACEA au subliniat că, pentru ca acest dialog să reușească, viitoarele întâlniri și discuții trebuie să implice în mod activ toți producătorii și furnizorii cu amprentă industrială substanțială în Europa, iar toate palierele de lucru trebuie să reflecte perspectiva unică a segmentului de transport greu. Membrii ACEA se vor implica cu comisarii relevanți pe patru direcții tematice de lucru pentru a oferi contribuții la viitorul Plan de acțiune.