Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

După ce a criticat deschis politicile comerciale ale administrației Trump și ale succesorilor săi, Bruxelles-ul pare să urmeze acum o direcție similară: Comisia Europeană propune eliminarea scutirii de taxe vamale pentru coletele cu o valoare sub 150 de euro, care vin din afara Uniunii Europene. Măsura are în vizor, în principal, platformele asiatice de comerț electronic, precum Temu și Shein, care domină acest segment cu oferte ieftine și livrare directă către consumatori.

Ce se schimbă concret

În prezent, expedierile cu o valoare mai mică de 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, ceea ce oferă un avantaj competitiv semnificativ vânzătorilor din afara UE. Propunerea Comisiei vizează eliminarea acestei scutiri și impunerea unei taxe vamale forfetare:

Taxele efective, potrivit estimărilor Agenției vamale italiene, vor varia între 5% și 17% din valoarea produsului, afectând în special industria de îmbrăcăminte și încălțăminte – principalele categorii vândute de giganți precum Temu și Shein.

De ce această schimbare acum?

Potrivit Comisiei Europene, măsura are patru obiective-cheie:

  1. Combaterea concurenței neloiale față de comercianții europeni;
  2. Îmbunătățirea siguranței și calității produselor importate, prin obligarea vânzătorilor să respecte standardele UE;
  3. Creșterea veniturilor publice, inclusiv acoperirea costurilor de control vamal;
  4. Stimularea economiei europene și protejarea industriei locale de retail.

Estimările arată că aproximativ 4,6 miliarde de colete sub 150 de euro vor intra în UE doar în 2024 – un volum imens de bunuri scutite, până acum, de taxe.

O măsură cu efecte limitate?

Criticii se îndoiesc că o taxă forfetară de doi euro va avea un impact real asupra comportamentului de consum al europenilor, care comandă produse ieftine din afara UE pentru prețuri extrem de competitive. De asemenea, unii experți avertizează că introducerea taxei ar putea genera costuri birocratice suplimentare, mai ales în ceea ce privește controlul, înregistrarea vânzătorilor și gestionarea plăților.

În plus, corelația dintre o taxă vamală și calitatea produselor rămâne neclară: reglementările privind siguranța produselor pot fi aplicate și în actualul cadru legal, fără introducerea unui prag vamal suplimentar.

Se pare că UE merge pe urmele Statelor Unite, unde a fost deja eliminată scutirea pentru coletele sub 800 USD. Într-un scenariu anticipat, platformele non-europene ar putea evita taxa majoră prin înființarea de centre logistice pe teritoriul UE, ceea ce ar reduce costurile la doar 50 de cenți per colet – o sumă ușor de absorbit de marile platforme sau transferată către consumatorii finali fără efecte vizibile asupra prețurilor.

Ce urmează?

Propunerea Comisiei se află în faza finală de dezbatere la Bruxelles, cu sprijin puternic din partea Franței și Italiei. Dacă va fi adoptată, măsura va redesena regulile jocului în comerțul electronic transfrontalier și va impune un nou standard de conformitate pentru toți vânzătorii extracomunitari.

În esență, Bruxelles-ul încearcă să reechilibreze un sistem fiscal inechitabil, dar rămâne de văzut dacă noile reguli vor fi suficiente pentru a proteja industria europeană de retail sau dacă vor fi absorbite fără efort de giganții asiatici ai comerțului online.

Noul Avenger, primul Jeep 100% electric, a primit prestigiosul premiu „Mașina Anului în Europa” la Salonul Auto de la Bruxelles, vineri, 13 ianuarie.

Ceremonia din acest an, a sărbătorit ediția „European Car of the Year” cu numărul 60, câștigătorul fiind ales din juriul format din 57 de jurnaliști de la cele mai importante publicații din 22 de țări europene. Micul SUV Jeep Avenger a ocupat primul loc, urmat de Volkswagen ID. Buzz pe locul doi, în timp ce Nissan Ariya s-a situat pe locul al treilea.

Jeep dezvăluit în cadrul Salonului Auto de la Bruxelles, a primit un scor total de 328 de voturi, față de 241 pentru ID.Buzz, 211 pentru Airy, 200 pentru Kia Niro, 162 pentru Renault Austral, 149 pentru Peugeot 408 și 133 pentru Toyota bZ4x/Subaru Solterra. Cele mai bune voturi din partea juriului au fost tot pentru Avenger cu 21 de puncte, în timp ce ID.Buzz a primit 16 puncte.

Noul Jeep Avenger dispune de un pachet de baterii de 54 kWh și o autonomie de 290 km. Acesta se poate reîncărca de la 10-80% în doar 26 de minute. Cu toate acestea, noul Jeep Avenger este primul vehicul cu emisii zero al grupului Stellantis, care a primit peste 10.000 de rezervări online și poate fi achiziționat în majoritatea țărilor europene. Primele comenzi vor fi livrate începând cu luna iulie a acestui an la aproximativ 40.000 de euro.