Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În primul trimestru al anului 2024, vânzările Grupului Michelin au înregistrat o scădere de 2,7% la cursuri de schimb constante, în principal din cauza volumelor slabe. Cu toate acestea, mixul de produse s-a dezvoltat pozitiv, reflectând performanța solidă a grupului în segmentele cu cea mai mare valoare adăugată.

În trimestrul recent, piețele globale de vânzare-primire au generat o ușoară creștere, stimulată de cererea de înlocuire. Cererea pentru anvelope PC/LT a crescut cu 2%, în special datorită cererii solide din America de Nord și China. Cererea de anvelope OE a rămas stabilă pe tot parcursul trimestrului, după un început de an puternic. Nivelurile stocurilor din distribuție au fost aproape de nivelul normativ.

O creștere de 2% s-au înregistrat pe piețele de anvelope pentru camioane din afara Chinei, cu cereri pentru înlocuire în creștere cu 4%, alimentată de activitatea economică susținută din America de Nord și de Sud, precum și de creșterea importurilor de anvelope asiatice în America de Nord înainte de impunerea taxelor antidumping planificate. Cu toate acestea, cererea de anvelope OE a scăzut cu 7%, în principal din cauza comparațiilor nefavorabile din Europa și America de Nord.

Piețele de anvelope speciale au înregistrat rezultate mixte în această perioadă. Anvelopele pentru construcții, echipamentele originale agricole și anvelopele pe două roți au scăzut, în timp ce cererea pentru anvelopele destinate industriei miniere s-a îmbunătățit, dar a fost afectată de reducerea stocurilor. În plus, piețele de anvelope pentru avioane au marcat o tendință ascendentă.

Mai mult, piețele de alte produse decât anvelopele au fost stabile per general, reflectând un mediu economic incert. Vânzările consolidate au scăzut cu 4,6% în perioada analizată, din care 1,9% din cauza fluctuațiilor valutare. Performanța în segmentele cu cea mai mare creștere a valorii a dus la un mix mai puternic. Scăderea volumelor de 4,1%, în special în anvelopele pentru camioane și anvelopele speciale, este rezultatul cererii generale scăzute și a unei selecții mai stricte a segmentelor de piață.

Vânzările de anvelope pentru autoturisme de 18 inci și mai mari au înregistrat o creștere constantă. Un efect pozitiv de 0,7% al mixului de prețuri a fost observat, combinând impactul negativ preconizat al prețurilor din cauza clauzelor de indexare din contracte cu un efect puternic al mixului, reflectând performanța solidă a Grupului în segmentele de piață prioritare.

De asemenea, vânzările de produse non-pneumatice au crescut cu 0,7% datorită consolidării FCG, achiziționată în 2023, însă au rămas neschimbate în comparație cu anul precedent din cauza unor comparații ridicate. Cu toate acestea, o tendință negativă pe piața valutară, de 1,9%, a influențat piața, având în vedere deprecierea majorității monedelor față de euro.

Grupul Michelin își menține scenariul preconizat pentru piețele de desfacere, cu volume de vânzări care se așteaptă să se situeze în intervalul -2% – 0% până la finalul anului. Obiectivele pentru 2024 rămân la fel, cu un venit operațional pe segment de peste 3,5 miliarde de euro la cursuri de schimb constante și un flux de numerar liber raportat, excluzând fuziunile și achizițiile, de peste 1,5 miliarde de euro.

Grupul Michelin a implementat un salariu de subzistență la nivel mondial pentru toți angajații săi, în conformitate cu Pactul Global al Națiunilor Unite. În recunoașterea acestui efort, Michelin a primit certificarea „Global Living Wage Employer” din partea Fair Wage Network la începutul lui 2024.

Salariul de subzistență asigură îndeplinirea nevoilor esențiale ale angajaților și a familiilor lor, precum hrană, locuință, transport, educație și asistență medicală, și le va permite să facă față evenimentelor neprevăzute. Rețeaua Fair Wage Network evaluează componentele fixe ale remunerației pentru a stabili acest nivel, iar în general, acesta depășește salariul minim legal din multe regiuni.

Implantarea salariului de subzistență completează eforturile Michelin One Care, un program ce oferă beneficii sociale tuturor angajaților Grupului la nivel mondial. Acest program se concentrează pe trei priorități:

1. Oferirea de timp pentru a întâmpina un copil, prin concediu de maternitate/adopție de cel puțin 14 săptămâni și concediu de paternitate/adopție de patru săptămâni cu salariu integral.

2. Protejarea familiei unui angajat decedat, prin plata unei indemnizații de deces echivalente cu cel puțin un an de salariu și acordarea unei rente de educație pentru orfani până la finalizarea studiilor postliceale.

3. Asigurarea accesului la un program de asistență medicală pentru toți angajații și familiile lor, acoperind spitalizarea, urgențele, asistența maternală, consultațiile și tratamentele ambulatorii.

Crearea unei abordări ambițioase de învățare pe tot parcursul vieții

Michelin a dezvoltat o abordare inovatoare pentru învățarea pe tot parcursul vieții, într-o încercare de a stimula capacitățile profesionale și adaptabilitatea angajaților săi în fața schimbărilor rapide în lumea muncii. Alocând anual peste 240 de milioane de euro pentru cursuri de formare.

Michelin își propune să depășească formarea continuă tradițională, oferind acces permanent și ușor la învățare pe tot parcursul carierei pentru toți angajații săi. Acest obiectiv îndrăzneț se realizează prin dezvoltarea The Talent Campus, universitatea internă a companiei, inaugurată în 2022. Cu ajutorul celor 1.000 de colaboratori didactici, The Talent Campus oferă deja cursuri de formare în diverse domenii pentru toți angajații Michelin, indiferent de nivelul lor în organizație.

Talent Campus asigură accesul nelimitat la un catalog online extins, care include 55.000 de module de formare disponibile 24/7. În plus, cu expertiza sa în domeniul formării de ingineriei, Campusul va dezvolta cursuri online și în clasă adaptate aspirațiilor angajaților și cerințelor viitoare ale companiei.

Prezentarea proiectului unic în Europa de reamenajare a Parcului Cataroux

Grupul Michelin a anunțat oficial construcția Quartier des Pistes, un proiect de reamenajare unic în Europa și un accelerator de inovare. Situat în inima fabricii Cataroux, cu o istorie de un secol și o suprafață de 42 de hectare, Parc Cataroux reprezintă locul industrial unde a fost conceput proiectul Michelin.

Lansat în ianuarie 2021 de către Grupul Michelin și dezvoltat cu mai mulți parteneri locali publici și privați, Parcul Cataroux este un proiect major de transformare. Investiția totală estimată pentru acest proiect a fost de 300 de milioane de euro, majoritatea fiind finanțată privat.

Parc Cataroux are la bază dezvoltarea a patru clustere de inovare complementare, inclusiv Centrul de Instruire. Scopul acestuia este de a spori capacitățile de angajare pe tot parcursul vieții, oferind formare de excelență pentru locurile de muncă viitoare, în beneficiul comunității locale. Acest cluster include The Talent Campus, universitatea internă a Grupului Michelin, inaugurată în 2022, și Hall 32, un centru de formare pentru locuri de muncă în domeniul producției, stabilit în 2019 de mai multe companii, printre care Michelin, în parteneriat cu Ministerul francez al Educației.

Centrul de materiale durabile (Centre des Matériaux Durables – CMD)

Centrul de Materiale Durabile (CMD) este un hub care sprijină dezvoltarea materialelor inovatoare și a tehnologiilor de reciclare pentru a promova tranziția către economia circulară. CMD oferă infrastructură și asistență personalizată pentru a susține companiile și institutele de cercetare în extinderea activităților lor. Carbios, cu procese enzimatice dedicate reciclării polimerilor din plastic și textile, scoase din uz, a fost prima companie care s-a stabilit în CMD în 2021, iar alte patru companii urmează să se alăture în acest an.

Centrul de inovare

Centrul de Inovare colaborativă, un spațiu unic dedicat inovării, va fi inaugurat în decembrie 2025. Cu o suprafață de 18.000 de metri pătrați, acesta va putea găzdui zilnic până la 2.500 de persoane. Centrul va oferi o gamă variată de servicii și va găzdui companii, asociații, cadre universitare și rețele profesionale. Va fi unul dintre cele mai mari spații de co-living și co-working din Europa.

Cartierul Pistes

Michelin a anunțat planurile de construcție a Cartierului Pistes, un cartier de 10 hectare pe locul fostelor piste de testare a anvelopelor, situat în inima orașului Clermont-Ferrand. Cu o investiție estimată la 130 de milioane de euro și așteptări de circa 400.000 de vizitatori, cartierul va fi finalizat până în 2028. Acest proiect de reabilitare va transforma instalațiile industriale dezafectate într-un spațiu modern, menținând în același timp un patrimoniu industrial unic. De asemenea, va fi acordată o atenție deosebită protejării mediului, creând 3 hectare de spații verzi adaptate schimbărilor climatice din zonă.

Michelin și partenerii săi își propun să dezvolte un cartier vibrant, incluziv și unificator, care să atragă locuitorii și vizitatorii din Clermont-Ferrand.

Quartier des Pistes va fi un spațiu deschis publicului, oferind o experiență imersivă. În centrul acestuia se va afla un pavilion mare, un auditoriu cu 1.600 locuri și un loc de explorare gastronomică, oferind un program anual variat, împreună cu activități de inserție bazate pe agroecologie. De asemenea, noul „Aventure Michelin” va fi găzduit în cartier, punând în valoare și mai mult patrimoniul grupului. În plus, Cité du Mouvement va fi lansat în acest spațiu inovator pentru sport și sănătate, creată de ASM Omnisports în colaborare cu Spitalul Universitar și Universitatea din Clermont-Ferrand, cu scopul de a sensibiliza publicul cu privire la beneficiile activității fizice și ale unei alimentații sănătoase. Quartier des Pistes urmează să fie finalizat la începutul lui 2028.

În cadrul Michelin Media Day 2024, Florent Menegaux a subliniat transformarea Michelin și angajamentul său față de crearea de valoare, care se bazează atât pe performanță economică și financiară, cât și pe protejarea mediului și promovarea dezvoltării umane. Menegaux a mai adăugat că aceste dimensiuni sunt interdependente și că Michelin își propune să ofere o cale mai bună pentru oameni de a merge mai departe.