Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Grupul MOL și-a publicat rezultatele financiare pentru al doilea trimestru (T2) și primul semestru (H1) al lui 2024, raportând un profit înainte de impozitare de 916 milioane USD în primele șase luni, ceea ce reprezintă o creștere de 19% față de anul anterior. În al doilea trimestru, profitul a atins 534 milioane USD. Atât segmentul Downstream, cât și cel Upstream, care au avut performanțe financiare stabile, datorită cererii constante în rafinare și prețurilor ușor mai mari la hidrocarburi. Performanța serviciilor pentru consumatori a fost determinată de volumele de vânzări pentru carburanți și de îmbunătățirea marjei pentru non-carburanți. 

În Upstream, volumul producției de petrol și gaze a rămas peste estimări, totalizând 92,1 mboepd în T2 2024 datorită creșterii producției internaționale în KRI Shaikan și Kazahstan, susținută și de creșterea producției de la un trimestru la altul din Ungaria și Croația. OPEX-ul unitar al grupului a rămas stabil de la un trimestru la altul, la 5,8 USD/bep, datorită gestionării eficiente a costurilor și evoluției favorabile a prețurilor la energie.

Rezultatele Downstream au fost influențate de cererea puternică, cu creșterea marjei de rafinare compensând parțial scăderea marjei Brent-Ural. Marja petrochimică a înregistrat o ușoară creștere de la un trimestru la altul, datorită scăderii prețurilor la energie. În Tiszaújváros, MOL a realizat două etape importante: inaugurarea unui complex de polioli de 1,3 miliarde de euro în mai și începerea proiectării unei unități de reciclare chimică cu capacitate de 40 ktpa.

În sectorul Serviciilor pentru consumatori, rezultatele financiare au crescut datorită volumului mai mare al vânzărilor de carburanți și îmbunătățirii marjei din afara carburanților, care au compensat scăderea marjelor unităților de carburanți. De asemenea, câștigul din predarea remedierii stațiilor de carburanți a avut un efect pozitiv. Marja non-carburant a urcat la 37,5% din marja totală în T2 2024, cu o creștere de 3,9 puncte procentuale față de anul precedent, datorită vânzărilor mai mari de produse gastro și alimentare. Numărul unităților Fresh Corner a crescut la 1.270, față de 1.180 în aceeași perioadă a anului trecut.

Serviciile de economie circulară au înregistrat pierderi din cauza acumulărilor de costuri, în special legate de sistemul de rambursare a depozitelor (DRS), care a fost implementat în cursul trimestrului și a fost inclus pentru prima dată în rezultatele consolidate ale MOHU Budapesta. DRS a început să funcționeze la 1 ianuarie, cu aproximativ 3.100 de unități de automate cu vânzare inversă instalate și disponibile în rețelele de vânzare cu amănuntul, iar de la 1 iulie a fost activ în întreaga țară, gestionând zilnic aproximativ 3 milioane de ambalaje de băuturi.

Performanța Gas Midstream a fost afectată negativ de condițiile meteorologice mai blânde, modificările în cererea de servicii regionale de transport și fluctuațiile nefavorabile ale cursului valutar.

„Compania noastră se confruntă cu multiple provocări. În primul rând, trebuie să ne asigurăm securitatea aprovizionării în regiune pe termen lung. Pentru aceasta, lucrăm zi de zi la asigurarea tuturor opțiunilor de transport și la maximizarea diversității materiilor prime petroliere și a flexibilității rafinăriilor noastre. În al doilea rând, continuăm să realizăm programul nostru de transformare bazându-ne exclusiv pe resursele proprii, deoarece aceste programe de diversitate și transformare nu beneficiază de niciun fel de finanțare comunitară. În al treilea rând, ne menținem angajamentul de a pune în aplicare strategia noastră pe termen lung de a crea valoare și de a oferi randament acționarilor noștri.

Nu este ușor să atingem aceste obiective, mai ales că sarcinile guvernamentale și de reglementare din ECE adaugă un stres suplimentar asupra noastră. Acest lucru este reflectat de faptul că, până în prezent, contribuția principalelor noastre afaceri din Ungaria a fost marginală la performanța financiară a Grupului MOL în 2024.  

În ciuda tuturor acestor aspecte, sunt foarte mândru de Grupul MOL, deoarece compania noastră continuă să ofere performanțe stabile și fiabile în acest mediu de piață imprevizibil și volatil. Acest lucru demonstrează reziliența și puterea companiei noastre și a oamenilor noștri.”,

a declarat Zsolt Hernádi, Chairman-CEO.

Grupul MOL, o companie energetică de top din Europa Centrală și de Est, a finalizat construcția și a predat o instalație de hidrogen verde în Százhalombatta. Cu o capacitate impresionantă de 10 megawați, această instalație este considerată cea mai mare din regiunea Europei Centrale și de Est. Investiția totală pentru acest proiect a fost de aproximativ 22 de milioane de euro.

Instalația de hidrogen verde reprezintă o mișcare strategică importantă pentru Grupul MOL, având în vedere angajamentul său față de sustenabilitate și reducerea emisiilor de carbon. Această nouă instalație va avea un impact semnificativ asupra emisiilor de dioxid de carbon ale rafinăriei de la Dunăre, contribuind la reducerea lor cu aproximativ 25.000 de tone pe an.

MOL va putea produce 1.600 de tone de hidrogen verde curat și neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pe an, ceea ce deschide un nou capitol în economia hidrogenului. Investiția este în conformitate cu strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care vizează să facă regiunea mai durabilă, mai competitivă și mai autosuficientă.

Noua tehnologie va înlocui treptat procesul de producție pe bază de gaz natural, care reprezintă în prezent o șesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale Grupului MOL. Instalația va începe să producă în a doua jumătate a lui 2024. MOL va utiliza hidrogenul verde în principal în propria rețea pentru producția de combustibil.

Echipamentul de electroliză de la Plug Power utilizează electricitate din surse regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen. Acest lucru înseamnă că nu se generează subproduse poluante și, de fapt, fabrică va produce 8-9 tone de oxigen pur pentru fiecare tonă de hidrogen. Compania americană, cu o experiență operațională de aproape 50 de ani, a oferit grupului MOL o tehnologie inovatoare și fiabilă, precum generatoarele de hidrogen, optimizate pentru producerea de hidrogen pur.

Investiția este în conformitate cu strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care are ca scop să facă regiunea mai sustenabilă, mai competitivă și mai autosuficientă.

„Grupul MOL a atins o altă etapă importantă: acum putem produce hidrogen verde fără a produce gaze cu efect de seră. Folosind această tehnologie, putem obține aceeași reducere a emisiilor ca și cum am scoate din circulație aproximativ 5.500 de vehicule peste noapte. Astăzi, noua noastră fabrică de hidrogen verde face doar operațiunile industriale ale MOL mai ecologice, dar mâine va oferi soluții pentru întreaga industrie și pentru mobilitatea pe bază de hidrogen. După Száhalombatta, vom duce tehnologia la celelalte două unități de producție de combustibil ale grupului pentru a face procesul de producție de combustibil mai sustenabil la fiecare dintre rafinăriile Grupului MOL.”,

a declarat József Molnár, CEO al Grupului MOL, la ceremonia de inaugurare a noii fabricii de hidrogen verde.

„Suntem încântați să sărbătorim, în parteneriat cu MOL, inaugurarea uneia dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa care sprijină o rafinărie. Ca o modalitate puternică de reducere a emisiilor de carbon în cadrul operațiunilor de rafinărie, suntem mândri să echipăm MOL cu tehnologia de ultimă generație a electrolizatorului pentru a produce eficient hidrogen verde. Împreună, avansăm spre neutralitatea emisiilor de carbon, promovând operațiuni mai ecologice și propulsând economia hidrogenului.”,

a declarat Andy Marsh, CEO al Plug.