Cu șase luni înainte ca Busworld Europe 2025 să își deschidă porțile la Bruxelles, Belgia, expozanții au anunțat deja că pregătesc numeroase noutăți. Astfel, producătorii de autobuze și furnizorii de componente deopotrivă se pregătesc să-și dezvăluie cele mai recente inovații, de la vehicule electrice și alimentate cu hidrogen până la sistemele de propulsie de nouă generație și telematică. Încă o dată, evenimentul se conturează a fi o previzualizare cuprinzătoare a viitorului industriei.
MAN Truck & Bus își dublează foaia de parcurs pentru mobilitatea electrică cu două premiere majore la Busworld Europe: MAN eCoach, primul autocar complet electric al companiei, conceput ca o alternativă cu emisii zero la Lion’s Coach, care oferă o autonomie de până la 500 km, alături de a doua generație a autobuzului urban MAN Lion’s City 12 E, cu o linie de propulsie îmbunătățită, regenerare optimizată și o autonomie de până la 500 km.
Solaris Bus & Coach va prezenta Urbino 12 Hydrogen 2.0, a doua generație a autobuzului său cu hidrogen, care vine cu un cadru mai ușor, un sistem cu pilă de combustie mai compact și mai eficient și o capacitate îmbunătățită a bateriei. Vehiculul este conceput pentru rute urbane cu emisii zero, cu cerințe extinse de autonomie – până la 700 km la o singură umplere.
VDL Bus & Coach este de așteptat să lanseze o nouă generație a platformei sale electrice Citea, concentrându-se pe o eficiență mai mare a bateriei, greutate redusă a vehiculului și arhitectură complet modulară atât pentru uz urban, cât și regional.
Irizar e-mobility va prezenta un tramvai reproiectat, cu accesibilitate crescută, interior modernizat și un nou sistem de încărcare rapidă, care reduce timpul de încărcare cu până la 30%.
BYD a anunțat debutul european al unui nou autobuz electric urban cu tehnologie de baterii cu stare solidă, menită să sporească densitatea energiei și stabilitatea termică.
VinFast, puterea emergentă a mobilității electrice din Vietnam, își va face debutul european la Busworld Europe – primul brand vietnamez care a expus vreodată la eveniment. VinFast va prezenta un autobuz urban electric de 12 m, deja în serviciu în Vietnam, cu o autonomie de 300-350 km, dezvoltat în colaborare cu Pininfarina și alimentat de tehnologia Siemens. Marca pune accent pe integrarea verticală deplină, de la fabricarea bateriilor până la asamblarea finală, și își propune să intre pe cinci piețe europene până în 2026.
Alfabus, un OEM chinez, va prezenta două modele de autobuze electrice (de 12 și 18 m) construite special pentru piața europeană, cu omologare de tip deja obținută. Aceasta marchează o nouă încercare a mărcii de a intra în Europa prin Busworld.
UNVI, producătorul spaniol, lansează SIL Electric, un autocar cu acces pentru pasagerii cu mobilitate redusă pentru servicii regionale regulate. Cu o capacitate de până la 59 de locuri și o autonomie de 400 km, acesta se adresează operatorilor care au nevoie de flexibilitate pe distanțe medii și lungi.
ZF va prezenta ultima generație a axei sale electrice integrate, combinând motorul, invertorul și transmisia într-o singură unitate compactă pentru a simplifica instalarea și întreținerea.
Voith își va extinde portofoliul eDrive cu o soluție adaptată autocarelor electrice de lungă distanță. Compania va prezenta, de asemenea, noi componente de hidrogen, în conformitate cu strategia sa multi-energie.
Grupul ACTIA va prezenta o suită telematică actualizată pentru întreținerea predictivă, permițând operatorilor de flote mixte să urmărească performanța, să diagnosticheze defecțiunile și să programeze întreținerea înainte de apariția defecțiunilor.
Busworld Europe 2025 promite să fie mai mult decât un târg comercial – va fi o demonstrație live cu privire la ce este capabilă să ofere industria de profil.
Constructorul polonez Solaris Bus & Coach – parte grupului CAF – a încheiat anul trecut cu rezultate financiare foarte bune și vânzări record, de 1.492 de vehicule. De subliniat faptul că majoritatea contractelor executate în 2022 au fost pentru furnizarea de vehicule cu emisii zero sau cu emisii reduse. Vehiculele electrice cu baterii, cele cu propulsie pe hidrogen, troleibuzele și autobuzele hibride au depășit mai mult de jumătate din ponderea mixului de vânzări, pentru prima dată în istoria companiei, ajungând la 55%.
De altfel, Solaris și-a menținut poziția de lider european pe segmentul de autobuze cu zero emisii în ultimii zece ani (agregat 2012-2022), cota de piață deținută fiind de 14,1%. Separat, în 2022, Solaris și-a adjudecat poziția secundă în topul producătorilor cu cele mai mari vânzări de vehicule nepoluante în UE27, cu o cotă de 11,2%, fiind devansat doar de Mercedes-Benz, care deține 11,5%.
România este una dintre principalele piețe pentru Solaris. În ultimele zile ale 2022, Solaris Bus & Coach sp. z o.o. și Municipiul București (Municipiul București) au semnat un contract pentru furnizarea a 100 de troleibuze Trollino 12, vehiculele urmând să ajungă în Capitală la sfârșitul anului viitor.
Pentru 2023 se așteaptă creșterea vânzărilor de vehicule ecologice.
Caietul de comenzi Solaris include peste 1.300 de unități, din care 86% sunt cu sisteme de propulsie alternativă.
Obiectivul constructorului polonez până în 2026 este de a completa gama de autobuze interurbane cu modele pe hidrogen și electrice pe baterii, dar și de a intra pe piața nord-americană cu un produs exclusiv, cu zero emisii. Prezența grupului CAF în Statele Unite oferă experiența necesară pentru a începe o activitate de succes acolo.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit