Aquila (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, planifică investiții de 16,9 milioane de euro în mijloace de transport și echipamente de depozit, accentuându-și angajamentul față de obiectivele de sustenabilitate.
Astfel, Aquila a decis achiziționarea a 300 de autovehicule Euro 6 pentru înlocuirea vehiculelor cu unele mai puțin poluante și cu o capacitate mai mare de transport, alocând 10,9 milioane de euro din suma totală. De asemenea, compania va investi 4,6 milioane de euro în echipamente de depozit, demonstrând angajamentul său pentru tehnologie și eficiență operațională. Bugetul propus va fi supus aprobării acționarilor în Adunarea Generală programată pentru 29 aprilie 2024.
„Ne-am asumat dezvoltarea pe termen lung și excelența operațională prin eficiență și sustenabilitate, elemente cheie pentru strategia vizată. Continuăm investițiile și implementarea măsurilor prin care să asigurăm resursele necesare atingerii obiectivelor de decarbonare stabilite și reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2026, având ca referință anul 2021. Avem un angajament ferm de a reduce impactul asupra mediului prin reînnoirea flotei, optimizarea rutelor de transport, eficientizarea operațiunilor logistice și utilizarea surselor alternative de energie.”,
a declarat Răzvan Bagherea, Director Organizare și Resurse Umane, AQUILA.
Anul trecut, Aquila a investit aproximativ 9 milioane de euro, din care peste 7 milioane de euro au fost atribuite achiziției a peste 190 de mijloace de transport. Cu o flotă diversificată de peste 1.600 de vehicule, compania efectuează transporturi de mărfuri în toate categoriile de temperatură (ambiental, refrigerat, congelat), atât pe plan național, cât și internațional.
Pentru 2024, Aquila vizează investiții în echipamente de lucru pentru depozite, inclusiv stivuitoare, nacele și mașini de înfoliere, pentru a îmbunătăți productivitatea și a reduce cantitatea de folie utilizată, asigurând în același timp o consolidare mai bună a mărfurilor pe paleți.
În prezent, Aquila operează 14 centre de distribuție a bunurilor de larg consum și 4 platforme logistice, alături de 6 puncte de cross-docking, oferind o capacitate totală de peste 123.000 de paleți, dintre care 77% pentru mediu ambiental, 7% pentru mediu refrigerat și 16% pentru mediu congelat.
În 2023, Aquila a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria companiei, generând o creștere de 14% atât a veniturilor, care au atins 2,5 miliarde de lei, cât și a profitului net, care a ajuns la 97 milioane de lei.
Operatorii din depozite și logistică sunt adesea nevoiți să urce și să coboare în mod regulat de pe stivuitor în timpul sarcinilor lor operaționale normale. Seria N are o serie de caracteristici care ajută operatorul să coboare rapid și în siguranță de pe stivuitor.
Poziția în trepte oferă o intrare și ieșire excelentă, care, combinată cu poziția de protecție deasupra capului, minimizează răsucirea în timp ce operatorul urcă în cabină, reducând flexia spatelui și a trunchiului operatorului. O treaptă mare este unul dintre cele trei puncte de contact, alături de un mâner convenabil pentru mâna stângă și de cotiera rabatabilă a scaunului, pentru a oferi operatorului o modalitate sigură de a intra în autocamion.
Fiind piatra de temelie a lanțului de aprovizionare, operațiunile de depozitare și logistică vor avea probabil nevoie de camioane care să funcționeze atât în medii interioare, cât și în exterior. Adăugarea de lumini LED de mare putere pe Seria N asigură o iluminare superioară în condiții de întuneric. În cazul în care autocamioanele sunt utilizate în zone exterioare, cabina poate fi configurată pentru diferite climate. Pot fi specificate caracteristici precum încălzitoare sau aer condiționat.
Atunci când se plasează frecvent încărcături pe rafturi în depozite, vizibilitatea către încărcătură, furci, rafturi și încărcături depozitate este esențială pentru operator. Seria N are o fereastră largă a catargului, ajutând operatorul să vadă încărcătura de fiecare dată când o ridică. De asemenea, acesta poate fi echipat cu o linie laser pentru furci, ajutând la reducerea presupunerilor operatorului în timpul ridicării la înălțime.
Clienții din industria auto au cerințe similare cu cele ale operațiunilor de depozitare și logistică, cu unele provocări suplimentare cheie.
O campanie de eficientizare a logisticii la nivelul întregii industrii a dus la utilizarea unor ambalaje mai ușoare și returnabile – și, odată cu aceasta, la un risc crescut de deteriorare a ambalajelor de către stivuitor. Seria N oferă câteva opțiuni excelente pentru a reduce acest risc, permițând manipularea cu grijă a ambalajelor.
Aceasta include un nou sistem hidraulic, care oferă o sensibilitate îmbunătățită și un control fin. Împreună cu sistemele de acționare de top din industrie, stivuitorul permite operatorilor să plaseze încărcăturile cu consecvență și precizie.
În industria alimentară, este o practică obișnuită ca clienții să aibă încărcături ușoare, dar voluminoase, ceea ce poate limita vizibilitatea înainte, crescând astfel nevoia de a conduce mai mult în marșarier.
Pentru a facilita manevrele în marșarier, utilizatorii pot beneficia de un mâner de tracțiune spate cu opțiune de claxon. Mânerul este amplasat convenabil pe piciorul din spate al apărătorului superior și ajută la reducerea efortului asupra spatelui operatorului atunci când conduce în marșarier. Adăugarea butonului de claxon permite operatorului să folosească funcția de claxon fără a fi nevoit să își ia mâna de pe volan. În timp ce operatorii ar trebui să fie atenți la direcția de deplasare, o cameră de mers înapoi opțională poate sprijini vizibilitatea în spatele autocamionului, în special în timpul manevrelor și al primei îndepărtări.
Încărcăturile înalte sunt adesea stivuite în bloc, ceea ce aduce propriile probleme operaționale. Acestea pot fi mai puțin sigure pe furci din cauza centrului de greutate ridicat, în special atunci când sunt stivuite una peste alta. Seria N dispune de o serie de caracteristici care să ajuteoperatorul , de la un simplu spătar pentru încărcătură până la sistemul de stabilitate dinamică, în cazul în care performanța stivuitorului este limitată în situații de ridicare a catargului la mare înălţime. „Există și mai multe caracteristici și opțiuni oferite de gama noastră Seria N, care pot adăuga valoare operațiunilor clienților. Acesta este un produs incredibil de interesant, proiectat pentru a contribui la creșterea nivelului de eficiență și productivitate pentru clienții noștri și angajații lor. Îi încurajăm pe toți cei interesați să afle mai multe despre această gamă să ia legătura cu echipa noastră chiar astăzi și să afle cum Seria N îi poate ajuta să își stabilească propriul standard”, a concluzionat Phil Mean, Product Strategy Manager la Yale Europe Materials Handling.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit