Din nefericire, reuniunea de la Luxemburg nu aduce un transmis un semnal de pornire pentru mai multă protecție a climei și pentru creșterea eficienței logistice și a eficienței legate de vehicule în transportul rutier de mărfuri, conform BGL.
Pe 18 iunie, la Luxemburg s-a reunit Consiliului miniștrilor transporturilor din UE pentru a discuta printre altele şi despre acceptarea combinaţiilor lungi de transport în Europa, măsură mai simplă şi mai ieftină de aplicat pentru creşterea eficienţei transporturilor şi reducerea emisiilor de transport pe tona de marfă transportată.
Miniștrii transporturilor din UE nu au reușit însă să ajungă la niciun acord asupra unei poziții privind dimensiunile și greutățile camioanelor. Statele membre nu au încă nici o practică comună privind acceptarea unei greutăţi sporite în cazul autocamioanelor electrice, pentru a păstra sarcina utilă similară cu un autovehicul diesel şi a face astfel, măcar din acest punct de vedere, mai atractive autocamioanele cu zero emisii.
În prezent, mai multe asociaţii profesionale ale transportatorilor din Europa, în special Germania, solicită miniștrilor transporturilor din UE să elaboreze cât mai repede o strategie cu un calendar pentru a consolida atractivitatea sistemelor de propulsie alternative fără pierderi de sarcină utilă. BGL, asociaţia transportatorilor din Germania, a criticat faptul că este de neînțeles de ce potențialul de reducere a emisiilor de CO2 imediat realizabil – cum ar fi creșterea cu aproximativ zece procente a lungimii camionului articulat – nu poate fi exploatat pe termen lung fără costuri suplimentare de infrastructură.
sursa foto – Schmitz