Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul European dorește stimularea aprovizionării cu materii prime strategice

Parlamentarii europeni au adoptat Legea materiilor prime critice, care are scopul de a face UE mai competitivă și mai autonomă. Noul act normativ va reduce birocrația, va promova inovația de-a lungul întregului lanț valoric, va sprijini IMM-urile și va stimula cercetarea și dezvoltarea de materiale alternative și metode de producție și minerit mai ecologice.

În poziția lor de negociere înaintea discuțiilor cu Consiliul, deputații au subliniat importanța securizării parteneriatelor strategice între UE și țările terțe cu privire la materii prime critice, pentru a diversifica aprovizionarea Uniunii, pe picior de egalitate, cu beneficii pentru toate părțile. Sunt vizate parteneriate pe termen lung cu transfer de cunoștințe și tehnologie, formare și perfecționare pentru noi locuri de muncă, cu condiții de muncă și venituri mai bune, precum și extracție și procesare la cele mai bune standarde ecologice în țările partenere.

Deputații europeni doresc, de asemenea, să se pună mai mult accent pe cercetare și inovare în ceea ce privește materialele de substituție și procesele de producție care ar putea înlocui materiile prime în tehnologii strategice. În plus, ar trebui stimulată extracția de materii prime din deșeuri. Deputații insistă, de asemenea, asupra necesității de a reduce birocrația pentru companii, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Liderul europarlamentar lider Nicola Beer (Renew, DE) a declarat:

„Direcția către suveranitatea și competitivitatea europeană a fost stabilit. Cu o majoritate covârșitoare a grupurilor politice la votul de astăzi, Parlamentul European și-a exprimat foarte clar poziția cu privire la securitatea europeană a aprovizionării și ia un mandat puternic în negocierile cu Consiliul și Comisia. Ne dorim construirea de parteneriate strategice, egale, cu țările terțe.

Parlamentul va face eforturi pentru a încheia negocierile trilogului până la Crăciunul 2023. Mizăm pe urgența și relevanța aprovizionării sigure și durabile cu materii prime.”

Proiectul de lege a fost adoptat cu 515 voturi pentru, 34 împotrivă și 28 abțineri. Parlamentul va începe acum negocieri cu președinția spaniolă a Consiliului pentru a ajunge la un acord în primă lectură.

Mașini electrice, panouri solare și smartphone-uri – toate conțin materii prime critice. Deocamdată, UE este dependentă de anumite materii prime. Materiile prime esențiale sunt necesare pentru tranzițiile verzi și digitale ale UE, iar asigurarea aprovizionării lor este crucială pentru reziliența economică, leadershipul tehnologic și autonomia strategică a Uniunii. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a politicii comerciale și industriale din ce în ce mai agresivă din China, cobaltul, litiul și alte materii prime au devenit, de asemenea, un factor geopolitic.

Odată cu trecerea globală către energiile regenerabile și digitalizarea economiilor și societăților, cererea pentru aceste materii prime strategice va crește rapid în următoarele decenii.

Articole similare

Ad