Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PE pregătește compensații pentru țările și industriile cele mai afectate de Brexit

Comitetul pentru Dezvoltare Regională (REGISTRY) din Parlamentul European (PE) a adoptat pe 25 mai o poziție referitoare la Rezerva de Ajustare Brexit, prin care cere ca termenul de rambursare a cheltuielilor realizate în vederea pregătirii pentru ieșirea Marii Britanii din UE să fie devansat: 1 iulie 2019 în loc de 1 iulie 2020.

Această rezervă este un „Fond Brexit“ în valoare de circa cinci miliarde de euro care își propune să compenseze statele membre UE și industriile cele mai afectate pentru consecințele economice negative pe care le-a adus în activitatea lor ieșirea Regatului Unit din Comunitate.

De exemplu, Olanda, Franța și Irlanda, care au cele mai multe relații comerciale cu Marea Britanie, ar putea conta pe sume mari, mai ales pentru pescuit, transport și logistică.

În propunerea sa, Comisia Europeană vizează o perioadă de plată a compensațiilor cuprinsă între 1 iulie 2020 și 31 decembrie 2022 (aceasta este, adică, perioada pentru care costurile de pregătire pentru Brexit sunt eligibile pentru compensare), iar PE propune chiar extinderea cu 12 luni, până la 31 decembrie 2023.

Propunerea PE trebuie acceptată și de statele membre UE. Deocamdată, Consiliul UE, în care se întâlnesc țările membre, este de acord cu o perioadă de compensare care să fie extinsă și din urmă (din 2019 în loc de 2020), și pe viitor (până în 2023 în loc de 2022) comparativ cu propunerea Comisiei. Iar statele membre cer o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2023, deci în avans, dar numai cu șase luni, față de cele 12 luni sugerate de PE.

Asociația olandeză de transport și logistică TLN a discutat în ultimul timp cu europarlamentari din Olanda și cu politicieni din Parlamentul național despre devansarea perioadei pentru care se aplică aceste compensări chiar până la 29 martie 2019, data la care UK a anunțat că iese din UE. Asociația crede că managerii care s-au pregătit din timp pentru Brexit vor avea de suferit dacă perioada de compensare nu începe decât în iulie 2020, fără să aibă vreo vină că data anunțată inițial de Marea Britanie a fost amânată în realitate de câteva ori.

Acum, când Comitetul REGISTRY a adoptat raportul, dosarul mai trebuie aprobat de Parlamentul European în întregimea lui. Votul este programat în septembrie și se așteaptă să fie doar o formalitate. Odată ce PE își stabilește poziția, negocierile cu Consiliul pot începe, fiind posibil un compromis privind data de începere și/sau data de terminare a perioadei pentru care se acordă compensația.

Articole similare

Ad