Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PIB-ul Poloniei a scăzut cu 8,9% în 2020, dar economia își revine

Nesiguranța economică adusă de pandemie durează deja de multe luni și în plus transportatorii trebuie să se adapteze și legislației în schimbare, drept pentru care Asociația Angajatorilor din Transport și Logistică din Polonia, Camera de Comerț olandezo-poloneză și Santander Bank Polska au organizat webinar-ul „Transportul rutier în fața amenințărilor și a noilor oportunități de afaceri“, în cadrul căruia vorbitorii au creionat contextul economic actual și perspectivele legate de viitorul apropiat și au identificat domenii sau destinații ce ar putea constitui răspunsul la suprasaturarea pieței de transport din UE.

Așa cum arată experții în transporturi, chiar și în aceste momente dificile se pot implementa strategii care să ofere șansa stabilității și a dezvoltării.

Polonia trece prin prima recesiune majoră din 1990 încoace ca rezultat al pandemiei instalate în al doilea trimestru din 2020, iar PIB-ul țării a scăzut cu 8,9% față de perioada similară a anului trecut. Între timp economia și-a mai revenit, dar creșterea consumului s-a bazat mai ales pe achizițiile care au fost amânate o vreme. Industria, pe de altă parte, este într-o poziție mai bună și are perspective de dezvoltare, ca urmare a așa-numitor efecte de substituție ce au loc când economia europeană încetinește și companiile poloneze reușesc să se situeze deasupra competiției datorită costurilor și prețurilor mai mici. Deci, așa cum remarcă Piotr Bielski, directorul departamentului de analiză economică din cadrul Santander Bank Polska, industria poate continua această tendință și starea ei bună este confirmată de creșterea indicatorilor PMI (comenzi noi, ieșiri, ocuparea forței de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile achiziționate) pentru Polonia sau Germania. Dar cererea domestică deja începe ușor să scadă iar.

Totuși, valul al doilea al pandemiei aduce nesiguranță în legătură cu viitorul economiei. Pe de altă parte, totul indică faptul că declinurile ce urmează nu vor fi la fel de severe ca cel de până acum. Însă trebuie să fim conștienți de faptul că vor fi declinuri dacă mai sunt și alte valuri ale pandemiei, doar că ele vor fi tot mai mici, până va apărea o soluție la problema virusului.

Articole similare

Ad