Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Precauție, după un 2024 mai bun decât au avut mulți europeni

Interviurile cu distribuitorii români de camioane și semiremorci arată că piața de camioane a încheiat 2024 cu rezultate bune în cea mai mare parte, scăderile de 10-18% ale vânzărilor fiind printre cele mai mici din Europa.

Industria românească de transport și-a luat încă o dată examenul de competență în 2024, reușind să se mențină mult mai sănătoasă comparativ cu alte piețe mature din vestul Europei sau cu cele din est. Sigur, și flotele sunt mai mici și pierderile, de asemenea, în cazul unei crize de mărfuri, am avut noroc și de un consum încă bun, pe fondul creșterii salariilor și pensiilor, ceea ce a menținut transporturile, plus că au mai venit și ceva investitori.

De curând presa economică menționează că România are un PIB per capita mai mare decât Ungaria, Grecia, Croația și chiar Polonia, ceea ce spune foarte multe despre potențialul pieței românești în condițiile în care se fac investiții, mai ales în infrastructură. Sigur, datele sunt raportate la rezultatele excelente ale lui 2023, când producția agricolă bună, plus volumele suplimentare din Ucraina care au tranzitat Constanța au avut un rol important în economia românească.

În 2024, din păcate, agricultura a fost la pământ, ceea ce se va reflecta fără îndoială și în rezultatele financiare ale marilor expeditori și linii maritime implicate în exporturile de cereale. Totuși, am fost norocoși că, într-un an critic pentru toată piața automotive europeană, Dacia și Ford au avut producții foarte bune, record în unele situații, ceea ce a mai ajutat, fără îndoială, și piața de transport și expediții.

Și dacă piața românească a mers ceva mai bine decât cele din vecinătate, transportatorii români au avut curaj să mai și schimbe din camioanele vechi cu altele noi, pe de-o parte, pentru a scuti costurile destul de mari cu preschimbarea tahografelor, iar pe de altă parte pentru a reduce costurile de operare, deoarece camioanele noi plătesc taxe de drum mai mici, au cheltuieli de întreținere mai reduse și mai și consumă cu cel puțin 3% sub vehiculele cu ani de fabricație înainte de 2020.

S-a cumpărat prudent, înlocuindu‑se camioane vechi din flotă și negociindu‑se la sânge prețurile și serviciile oferite la pachet. Prețurile au fost competitive nefiind o cerere prea mare la nivel european. Iar oportunitățile continuă, astfel că firmele care mai au camioane vechi în operare este bine să își facă planuri de înlocuire a lor cu altele noi mai ales în prima parte a anului. Și asta pentru că 2025 ar putea aduce primele penalități pentru producătorii care nu au vândut mai deloc vehicule electrice, iar emisiile de la vehiculele diesel nu au scăzut suficient în acord cu reglementările. Penalitățile nu sunt deloc mici, iar cei care le vor plăti, în realitate, vor fi clienții care apelează în continuare la camioane diesel. Creșterea prețurilor la camioanele diesel va fi și o măsură de a-i determina pe transportatori să aleagă și camioane electrice.

În același timp, camioanele noi elimină cheltuiala cu preschimbarea tahografului inteligent Gen 2, care, dacă lipsește de la bordul camioanelor care ies din țară, poate aduce amenzi importante după 1 martie. De asemenea, camioanele noi care se încadrează în categoria a 2-a sau a 3-a de poluare pot fi înregistrate, până la 1 iulie în sistemul Toll Collect cu avantajele de taxare implicate pentru următorii 6 ani. După 1 iulie, normele vor fi înăsprite iar cantitatea emisiilor admise pentru fiecare clasă va fi redusă, astfel că vehiculele care astăzi se încadrează la categoria a 3-a se vor înregistra ulterior în clasa 2, iar cele din clasa 2 vor plăti taxe de drum pentru clasa inferioară.

Sigur, important este să fie și comenzi, pentru că, oricât de eficiente ar fi camioanele noi, dacă stau pe dreapta nu produc decât alte cheltuieli. Și din acest punct de vedere anul a început greu și cu prețuri mici. Pentru a putea merge mai departe este clar nevoie de un control perfect al costurilor. Mai întâi de toate trebuie ca aceste costuri să fie foarte bine conștientizate și comunicate mai departe clienților. Când marjele sunt atât de strânse nu e permisă nicio greșeală.

Despre costuri și cum le gestionăm vom vorbi și noi și la Oradea, pe 10 aprilie, când analizăm rezultatele financiare ale expeditorilor din ultimul an. Nu lipsiți de la această primă discuție despre ce ne așteaptă în 2025!

Articole similare