Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pregatiti pentru orice

Nici n-au apucat bine sa se bucure transportatorii de renuntarea la impozitarea diurnei pentru soferii profesionisti, ca o alta veste, de asta data din Germania, le-a crescut pulsul administratorilor firmelor de transport. La sfarsitul lui iunie, site-ul www.traficmedia.ro a fost „inrosit” de cateva mii de accesari zilnice ale stirii legate de inceperea verificarilor privind respectarea MiLoG si in randul firmelor de transport din Romania. Firma care a dat alarma este din Cluj si ne-a trimis notificarea oficiala primita de la autoritatile vamale germane pentru ca noi sa putem comunica intregii piete, astfel incat si alti transportatori sa fie pregatiti pentru un eventual control.
 

Intre timp, am aflat ca astfel de verificari au inceput sa se faca si in Olanda, Polonia, Croatia si Slovacia, si probabil si in alte tari, din Romania fiind luate la intamplare cateva cazuri. Solicitarea prevede punerea la dispozitie a documentelor care sa dovedeasca respectarea platii soferilor straini angajati de firme straine de transport care efectueaza incarcari si descarcari in Germania cu salariul minim stabilit in aceasta tara, de 8,5 euro brut/ora.
Fiecare verificare se face punctual pentru un anumit sofer – al carui nume este mentionat expres in solicitarea administratiei fiscale germane) – si pentru o anumita cursa (pentru care s-a completat formularul de notificare de pe site-ul Vamii Germane), nu pentru o perioada mai lunga de timp si nici pentru toti soferii firmei deodata.
Mai exact, firma notificata trebuie sa trimita prin posta contractul de munca al soferului respectiv, fluturasii de plata, dovada platii sumelor respective (la cursul bancar din ultima zi lucratoare a lunii in care a avut loc cursa in Germania), inregistrarile timpilor de lucru, denumirea si adresa societatii pentru care a efectuat cursa respectiva. Evident, toate documentele trebuie trimise cu traducere autorizata in limba germana.
Destinatarul are la dispozitie o luna de la data primirii notificarii din partea autoritatilor germane pentru a trimite documentele solicitate sau pentru a face contestatie impotriva acestei solicitari catre Vama Germana. In lipsa primirii unui raspuns in termenul limita prevazut, destinatarului i se aminteste ca amenda este de 30.000 de euro.
Comisia Europeana a notificat Germania in legatura cu inceperea procedurii de infringement in cazul aplicarii MiLoG si pentru operatiunile de transport international, insa operatiunile de verificare lansate de autoritatile germane dovedesc ca acestea se considera indreptatite sa aplice MiLoG inclusiv pentru transportatorii straini care incarca/descarca in Germania si nu se tem de vreo amenda aplicata de Comisie.
Oricum, situatia nu este deloc linistita, alte tari amenintand cu introducerea unui salariu minim din 2016, in cazul in care Comisia Europeana nu adopta noi masuri de reglementare a pietei de transport. Urmatoarea atentionare vine din partea Norvegiei, care lucreaza la un act normativ ce va impune un salariu minim pentru soferii profesionisti de 22,5 euro pe ora.
Asa ca, desi prima parte a anului a fost destul de buna pentru firmele de transport din Romania, acestea trebuie sa profite la maximum de cadrul legislativ actual, chiar si pe timpul verii, cand vacanta le face cu ochiul tuturor. Nu de alta, dar de la anul nu se stie cat va mai fi de usor sa lucreze in Comunitate.

Articole similare