Aproape 17,5% dintre directorii executivi (CEO) ai celor mai mari 2.500 de companii listate la nivel global au parasit, anul trecut, pozitiile pe care le detineau, conform studiului 2018 CEO Success, recent publicat de PwC si Strategy&. Acesta este un nivel record in 15 ani (din cei 19 ani analizati de rapoartele PwC), principalele motive fiind succesiunea planificata, dar si inlocuirile fortate sau provocate de fuziuni si achizitii.
Peste doua treimi din inlocuiri au fost generate de planuri de succesiune, iar concedierile au reprezentat 20%.
Pentru prima data in istoria studiului CEO Success, motivele de etica au reprezentat o cauza mai frecventa a plecarilor fortate decat performantele financiare.
Totodata, raportul a remarcat ca puterea si implicarea investitorilor au fost factori importanti in decizia de schimbare a directorilor executivi. Astfel, daca in 2000 un CEO ramanea in functie in medie cel putin opt ani, in ultimul deceniu mandatul s-a redus in medie la circa cinci ani.
„Cei mai multi directori executivi cu o activitate indelungata pleaca in urma unei succesiuni planificate si asigura o tranzitie lina, fara probleme. Totusi, inlocuirea unui CEO este un proces cu multe provocari si necunoscute, indiferent din ce motive are loc. Actionarii sunt nerabdatori si vor rezultate imediate. De aceea, presiunea pe succesori creste exponential, mai ales atunci cand acestia vin dupa executivi cu mandate de peste un deceniu, fondatori ai companiei sau vizionari care si-au transformat organizatiile”, spune Ionut Simion, Country Managing Partner al PwC Romania.