Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Semiremorcile viitorului: chinezii nu rămân în urmă cu Homtruck de la Geely

Grupul chinez Geely, care deține Volvo Cars, are o ramură dedicată vehiculelor comerciale, numită Farizon Auto. Aceștia dezvoltă în prezent Homtruck, o semiremorcă concepută pentru a-i face pe șoferi să se simtă ca acasă. Acest camion de mari dimensiuni va putea fi comandat “până în 2024”.

Hiperconectat, acesta va putea fi utilizat cu mai multe tipuri de motoare, fie hibrid metanol-electric (cu un prelungitor de autonomie termică), fie 100% electric (cu opțiunea de a schimba bateria în câteva minute pentru a evita să rămână conectat la priză ore întregi la un terminal).

Acesta va avea o baie completă cu duș și toaletă, un pat de o persoană, un frigider, o bucătărie (într-o cutie cu vedere spre exterior) și chiar mașină de spălat mai mică. Pereții sunt tapițați cu țesături naturale moi la atingere, iar elementele din bambus sunt menite să creeze un mediu liniștitor. Starea de oboseală și de concentrare a șoferului va fi monitorizată de o cameră amplasată pe scaunul șoferului, iar acesta va avea o vedere de 360 de grade asupra împrejurimilor vehiculului.

Homtruck-ul este echipat cu un adevărat “creier”, după cum spune producătorul, pentru monitorizarea optimă a livrărilor și calcularea costurilor de exploatare pe tot parcursul acestora, precum și pentru analiza traficului rutier și alegerea punctelor de alimentare (combustibil sau energie).

Cu ajutorul Lidar (radar cu unde milimetrice) și al conectivității 5G, Homtruck va fi capabil să se conducă singur (autonomie de nivel 4) pe anumite rute. Acest lucru ar permite probabil șoferului să se odihnească mai des. De asemenea, se are în vedere și mersul în pluton, cu o viteză și distanțe de siguranță optime.

Deocamdată, au fost prezentate doar imagini 3D ale unui prototip Homtruck, deși producția este planificată pentru 2024, bineînțeles, în China.

Articole similare

Ad