Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Solutiile telematice, obligatorii pentru transporturi frigorifice in conditii optime

Temperaturile ridicate din timpul verii sunt o provocare pentru transportatorii de marfuri perisabile, a caror activitate este supusa unor reglementari stricte in spatiul UE. In aceste conditii, este esentiala planificarea riguroasa a transporturilor, lucru care astazi nu mai este posibil fara ajutorul sistemelor telematice.
„Normele privind transportul si depozitarea produselor alimentare in conditii optime sunt cuprinse in manualul HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).
 

Acestea trebuie respectate nu doar de transportatori, ci si de comercianti. In norme sunt prevazute anumite conditii pentru transportul unor astfel de marfuri, cum ar fi temperatura din remorca (vedeti tabelul atasat) si cele de igiena. De exemplu, pentru alimentele refrigerate se va asigura o temperatura de 0-5 °C, pentru carne – intre 3 si 7 °C.
Spatiile de depozitare trebuie delimitate in functie de termenul de valabilitate al fiecarui produs. Nu pot fi depozitate legumele proaspete in apropierea produselor lactate, de asemenea se va asigura spatiu separat pentru racirea si depozitarea carnii de pasare. Se specifica totodata ca, la preluarea marfii, trebuie sa se verifice temperatura acesteia, precum si temperatura din remorca”, ne-a spus Levente Gall, directorul de vanzari al WebEye Romania.
Este deosebit de important ca in cazul acestor marfuri sa nu se intrerupa lantul de racire. Acest lucru inseamna ca ele pot fi transportate doar in remorci dotate cu echipament de racire si in interiorul acestora trebuie sa se asigure temperatura optima. In caz contrar, produsele se pot decongela si altera in timpul transportului, iar responsabilitatea revine soferului si, implicit, transportatorului. Deschiderea usii remorcii/semiremorcii in afara locurilor de incarcare-descarcare poate cauza deteriorarea produselor. Metoda tehnologica folosita in mod traditional este utilizarea termodiagramei care inregistreaza temperatura din timpul mersului, aceasta putand fi consultata dupa predarea marfurilor. Marele dezavantaj al acestei metode este ca disfunctionalitatile pot fi constatate abia la finalul curselor, astfel ca produsele alimentare transportate in conditii neadecvate trebuie distruse.
Acest neajuns este depasit cu ajutorul sistemelor telematice GPS, care monitorizeaza in timp real functionarea echipamentului de racire. WebEye a dezvoltat astfel de solutii de ultima generatie, care sunt disponibile si in Romania.
„Dupa parerea noastra, reglarea necorespunzatoare a temperaturii reprezinta cea mai mare problema in transportul produselor care necesita linie de frig. Rezultatul este ca marfa se altereaza si astfel se pot produce pagube insemnate. Sistemul telematic WebEye da alarma imediat ce temperatura incepe sa scada sau sa creasca fata de valoarea impusa, facand astfel posibila interventia in timp util. Totodata este si o dovada ca produsele au fost transportate la temperatura potrivita, evitand astfel eventualele reclamatii ulterioare”, a spus Marin Simionca, director transport Fornetti Romania, client al WebEye Romania.
Solutia WebEye pentru un transport frigorific in siguranta consta in amplasarea de senzori in fiecare incinta a remorcii, ceea ce permite monitorizarea temperaturii fiecarei categorii de marfa. Exista doua variante de echipare: cu echipament separat instalat pe semiremorca, care cu ajutorul conexiunilor directe prin cablu preia informatiile legate de temperaturi, functionarea agregatului, senzor usa spate; prin emitator radio (wireless) montat pe semiremorca si un receptor montat pe capul tractor. Emitatorul semiremorcii transmite informatiile catre unitatea centrala (black box) montata pe capul tractor. Sistemele telematice disponibile in primul caz au avantajul de a functiona independent de capul tractor, deoarece sunt conectate la bateria proprie a semiremorcilor frigorifice.
In Romania se constata un interes sporit al marilor retele comerciale pentru asigurarea in bune conditii a transporturilor frigorifice, majoritatea optand pentru solutiile telematice.

Articole similare

Ad