Mai mult de 4 din 5 angajatori intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, cel mai greu de gasit fiind soferii, meseriasii si inginerii, potrivit unui studiu al ManpowerGroup. Mai mult, Romania ocupa locul doi in lume din acest punct de vedere.
81% dintre angajatorii din Romania intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, arata editia 2018 a Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente, sondaj realizat pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori.
Astfel, tara noastra se situeaza pe locul doi in lume in privinta ponderii angajatorilor care se confrunta cu deficitul de talente, fiind depasita doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme la ocuparea posturilor vacante. La nivel global, ponderea angajatorilor afectati de deficitul de talente este de 45%, cea mai ridicata din istoria de 12 ani a studiului global.
Dificultatile de ocupare a posturilor vacante sunt mai raspandite decat in trecut, ponderea angajatorilor romani care intampina asemenea greutati fiind cu 9 puncte procentuale peste cea raportata in editia 2016/2017 a Studiului privind Deficitul de Talente, cand 72% dintre angajatorii romani spuneau ca sunt afectati de acest deficit. „Raspandirea dificultatilor variaza in functie de dimensiunea organizatiei, acestea afectand 9 din 10 organizatii mari, cu peste 250 de angajati (91%), dar doar 67% dintre micro-organizatii, adica organizatii cu mai putin de 10 angajati“, se arata in studiul Manpower.
Nu doar ponderea angajatorilor afectati este mai mare decat in trecut, depasind toate valorile raportate in cei 10 ani de studiu in Romania (2008-2018), ci si gradul de dificultate in ocuparea posturilor este sporit, 36% dintre angajatori indicand ca le este mai greu sa angajeze oameni decat in 2016, iar 56% considerand ca gradul de dificultate este similar. Numai 6% considera ca le este mai usor sa gaseasca oameni decat in trecut.
Principalele cauze, in opinia angajatorilor, sunt numarul insuficient de candidati disponibili pe piata (41%), lipsa de cunostinte profesionale specifice, asa-numitele «hard skills» (22%) si lipsa experientei necesare pentru postul vizat (16%). 15% dintre angajatori spun ca asteptarile financiare ale candidatilor sunt mai ridicate decat oferta.
Primele doua locuri in topul meseriilor pentru care se gaseste greu personal calificat sunt ocupate, in ordine, de meseriasii (mai ales electricieni, sudori si mecanici) si inginerii (mai ales ingineri chimisti, ingineri civili si ingineri mecanici). Acestia sunt urmati soferii de camioane, curierat, masini-unelte si transport in comun. Pe locurile patru si cinci se afla reprezentatii de vanzari si personalul IT, mai ales expertii in securitate cibernetica, administratorii de retea si personalul de suport tehnic. „In top patrunde pentru prima data si personalul medical (locul 9 pe lista dificultatilor), atat doctori si asistenti, cat si alte roluri. Sunt greu de gasit si diferite tipuri de profesionisti precum cercetatori, manageri de proiect sau avocati (locul 7), dar si managerii si directorii (locul 8)“, mai arata studiul. Cercetarea a fost realizata prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de tari si teritorii.