In ciuda tuturor provocarilor actuale din domeniul logisticii si transportului, firmele de transport de marfa sunt optimiste cu privire la viitor, dupa cum reiese dintr un sondaj realizat de Transporeon prin intervievarea a peste 1.000 de operatori, case de expeditii si furnizori de servicii logistice din toata Europa. Veniturile din vanzari au crescut in 2017, iar evolutia pozitiva fusese previzionata si pentru 2018, principalele motive fiind preturile si volumele de transport in crestere. Pentru a acoperi aceasta crestere a volumelor, multe companii si ar fi dorit sa si extinda capacitatile, insa intr o perioada in care lipsa soferilor este acuta acest lucru este prea putin posibil prin achizitia/inchirierea de vehicule si mai degraba se poate face prin subcontractori si prin cresterea eficientei, utilizand optim vehiculele si mai ales perioadele de conducere si odihna. Mai mult ca niciodata, este esentiala evitarea mersului pe gol si identificarea incarcarii optime. In acest context, peste doua treimi dintre transportatorii de marfuri recunosc necesitatea extinderii proceselor digitale, care le va permite stabilirea unor conexiuni pentru incarcari si optimizarea spatiului din camion, precum si extinderea portofoliului de clienti.
Intr o piata in crestere si adesea cu lipsa de resurse, este deosebit de importanta echilibrarea periodica a cererii si capacitatii. Platforma Transporeon conecteaza mai mult de 1.000 de companii de expeditii cu peste 65.000 de transportatori din intreaga lume. Oferind avantajul transparentei si optimizarii incrucisate, platforma lanseaza licitatii pentru un volum anual de transport de 10 miliarde de euro.
Majoritatea transportatorilor participanti la sondaj apartine regiunii DACH (Germania, Austria si Elvetia), urmata de Spania, cu o cota de 16%, Polonia (14%), Franta (12%) si Italia (11%). Statele Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg) intrunesc o cota de 9%, Marea Britanie si Irlanda 6%, iar tarile scandinave 3%. Companiile cu mai putin de 50 de transporturi pe zi au reprezentat cel mai mare grup participant, cu o cota de 34%, iar aproximativ 10% din chestionarele completate au provenit de la transportatori cu peste 1.000 de curse zilnice.
Participantii au raportat ca sunt activi in toate industriile, dar mai mult de jumatate activeaza in transportul bunurilor de consum. Peste 40% lucreaza in industria hartiei, automobilelor sau alimentelor, iar la pol opus, cu putin peste 5%, sunt transportatori de marfuri din industria petroliera.
Optimism confirmat
Datele publicate de Transporeon in Monitorul Transport Market indica faptul ca, in contextul cresterii economice anticipate in UE, deficitul de capacitate de transport de acum s ar putea sa creasca. „Conform prognozei Comisiei Europene, cresterea PIB in statele membre a fost de 2,2% in 2017 si, in concordanta, majoritatea transportatorilor intervievati a raportat un an cu afaceri de succes, cu 43% carora le au crescut veniturile din vanzari cu peste 5%. Per total, 78% dintre participanti au declarat ca vanzarile au crescut in 2017, in vreme ce 8% au inregistrat o scadere a vanzarilor“, se arata in raport.
Peste 92% au declarat ca veniturile din vanzari au crescut in 2017, iar 49% au raportat o majorare mai mare de 5%. Pe regiuni, transportatorii din Marea Britanie si Irlanda au anuntat cea mai puternica crestere in 2017.
Potrivit raspunsurilor expeditorilor, companiile din regiunea „germana” DACH au inregistrat cea mai mica crestere, doar o cota redusa a participantilor (33%) indicand o crestere de peste 5%. Insa transportatorii din Europa sunt optimisti in privinta viitorului, peste 80% din companiile intervievate anticipand o crestere a cifrei de afaceri in 2018 si doar 3% o scadere a acesteia. Ca urmare, proportia furnizorilor de servicii care asteptau la sfarsitul lui 2018 venituri mai mari o depaseste pe cea din 2017.
Din sondaj se observa ca firmele mari sunt mai optimiste in ceea ce priveste viitorul. Circa 70% din transportatorii de marfuri care au raportat generarea unor vanzari sub un milion de euro in 2017 si aproximativ 90% din companiile cu o cifra de afaceri de peste 250 de milioane de euro in 2017 anticipau o crestere a vanzarilor in 2018 cu peste 5%.
Crestere reala sau doar o majorare a pretului?
Potrivit datelor furnizate de Transporeon, preturile pentru serviciile de transport au crescut in medie cu 5,17% in 2017, iar editia curenta indica pe viitor cresteri suplimentare de preturi, evaluare ce se aliniaza cu raspunsurile sondajului privind evolutia tarifelor.
Intrebati despre motivele modificarii preturilor, 46% dintre respondenti au mentionat deficitul de capacitate. Se pare ca piata se dezvolta cu orientare pe furnizori, ceea ce situeaza operatorii de transport intr o pozitie puternica, permitandu le sa si majoreze pretul serviciilor.
Potrivit unei cote de 57% din transportatori, motivul cel mai presant pentru modificarile de pret este lipsa de soferi. „Transportatorii care se lupta sa gaseasca noi soferi pot avea costuri mai mari si implicit pot solicita preturi majorate pentru serviciile lor“, se concluzioneaza in raport. Peste jumatate din companiile intervievate, privind inapoi in 2017 si 2018, au spus ca acest lucru a avut si va avea un impact major asupra afacerii lor. In general, acest impact a fost estimat la fel in ambii ani, cu o mica variatie atribuita variatiei pretului motorinei si starii generale a economiei.
Circa 40% dintre transportatori au identificat si cresterea volumelor de expeditii ca motiv pentru modificarea preturilor. „Avand in vedere capacitatea existenta si lipsa de soferi, cererea din ce in ce mai mare pe partea expeditorului poate intensifica presiunile pe pret.“
Transportatorii preconizasera o crestere a volumului de expeditii in 2018, insa le a fost dificil sa isi construiasca planuri eficiente pentru a face fata deficitului de capacitate si cererii in crestere. „71% din companii intentioneaza sa adauge capacitate de transport prin achizitionarea sau inchirierea de echipamente suplimentare, iar 55% au declarat ca vor adauga subcontractori in flota. Mai mult, doar 16% intentioneaza sa cumpere capacitate pe termen scurt pe piata spot.“
Aproape niciun transportator intervievat nu opereaza numai pe piata spot. Cei mai multi au raportat ca primesc comenzi atat pe baza contractelor, cat si de pe piata spot. Cea mai obisnuita impartire este de 75% pentru comenzile pe baza de contract si 25% pentru cele ad hoc, pentru peste 50% din participanti. Aproximativ 23% din cei intervievati au declarat ca primesc o cota egala de comenzi din contracte pe termen lung si pe piata spot.
Acceptare excelenta a tehnologiei e sourcing
Mai putin de 10% dintre furnizorii de servicii considera ca tema comertului electronic este importanta, insa cele mai multe companii au fost optimiste in ceea ce priveste digitalizarea. Astfel, circa 67% din respondenti au presupus ca digitalizarea va avea un efect pozitiv asupra afacerii lor si doar 8% s-au temut de efectele negative.
Procentul participantilor cu o perspectiva optimista asupra digitalizarii a fost corelat cu dimensiunea companiei. Astfel, organizatiile mai mari au fost mai optimiste. De asemenea, la clasificarea pe tari/regiuni se observa ca transportatorii italieni au fost cei mai optimisti in ceea ce priveste digitalizarea.
Peste o treime dintre companiile de transport intervievate utilizeaza platforma e sourcing a Grupului Transporeon pentru a se extinde in noi domenii de activitate. Ca urmare, peste 40% din participantii la sondaj au declarat ca intra in contact cu noii expeditori prin Ticontract Tendering si, in aceeasi proportie, ca le au crescut veniturile prin platforma. „Un procent semnificativ de furnizori de servicii considerau platforma drept canal suplimentar de vanzari. O proportie similara, de asemenea, se confrunta cu o concurenta sporita din partea tehnologiei de licitare digitala.“
Expeditorii mari de marfa sunt obisnuiti sa participe la RFP (request for purposal), gestionat prin solutii de e sourcing. In mod corespunzator, 26% dintre marii furnizori, cu peste 1.000 de transporturi zilnice, au declarat ca mai mult de jumatate din evenimentele licitate la care sunt invitati sunt sustinute de un instrument de e sourcing. In schimb, peste jumatate din companiile mici – cu mai putin de 50 de transporturi pe zi – au raportat utilizarea de instrumente electronice pentru mai putin de 5% din RFP. Se observa astfel cum contactul cu tehnologia e sourcing scade odata cu dimensiunea companiei.