Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Turcia intermediază acordul dintre Rusia și Ucraina privind transportul cerealelor prin Marea Neagră

Rusia și Ucraina au semnat, recent, la Istanbul acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene din trei porturi aflate la Marea Neagră. Cele două țări nu au semnat un acord direct între ele, ci fiecare cu părțile implicate în negocieri – Turcia și ONU.

Potrivit oficialilor ONU, citați de The New York Times, un centru de comandă comun aflat sub conducerea oficialilor ruși, ucraineni, turci și ONU va fi înființat la Istanbul sâmbăta viitoare, scrie Europa Liberă în ediția sa online. Potrivit acordului, căpitanii de vase ucraineni vor naviga vasele încărcate cu cereale, urmând pasaje sigure și cartografiate de Marina Ucrainei pentru a evita minele din Marea Neagră. Turcia va fi însărcinată cu inspecția navelor pentru a se asigura că nu transportă arme către Ucraina. Președintele Recep Tayyip Erdogan a precizat că nu există câștigători de pe urma războiului din Ucraina și i-a avertizat pe cei prezenți în sală că schimbările climatice și valurile de caniculă vor duce anul acesta la o scădere a recoltei. Erdogan i-a felicitat pe liderii Ucrainei și Rusiei pentru că au ajuns la un acord ce va reduce din presiunea pusă asupra sectorului alimentar.

Este posibil ca presiunea pe portul Constanța să fie și mai mare de aici înainte, însă și porturile dunărene sunt prinse în acest nou flux logistic. La mijlocul lunii iulie, aproximativ 140 de nave așteptau pe Dunăre să intre pe brațul Sulina pentru a prelua cerealele ucrainene.

Articole similare

Ad