Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE ofera o noua optiune de transport rutier „Brexit fara restrictii“ din Marea Britanie

Comisia Europeana (CE) a convenit sa primeasca propuneri pentru a permite operatorilor britanici de transport de marfa sa continue sa transporte marfuri catre si dinspre UE pana la sfarsitul lui 2019, in cazul unui brexit „fara acord“, continuand sa recunoasca licentele comunitare ale Regatului Unit.
CE a anuntat ieri ca a adoptat o propunere de regulament care sa permita operatorilor britanici temporar, pentru o perioada de 9 luni de la data retragerii planificate din Regatul Unit din 29 martie, sa transporte marfuri in UE, cu conditia ca Regatul Unit sa acorde drepturi echivalente operatorilor de transport rutier de marfuri din UE si care fac obiectul unor conditii loiale de concurenta. „Propunerea face parte dintr-un pachet care cuprinde 14 masuri intr-un numar limitat de domenii in care un scenariu „fara intelegere“ ar genera perturbari majore pentru cetateni si intreprinderi in UE27", a explicat comisia. Aceste domenii includ serviciile financiare, transportul aerian, vama si politica in domeniul climei.
 

Masurile de urgenta pentru transportul aerian includ adoptarea a doua masuri „care vor evita intreruperea completa a traficului aerian intre UE si Marea Britanie in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere". Acesta a propus un regulament care sa asigure temporar, timp de 12 luni, furnizarea anumitor servicii aeriene intre Regatul Unit si UE si o propunere de regulament care sa extinda temporar, timp de noua luni, valabilitatea anumitor licente de siguranta aviatica.
CE a subliniat ca aceste masuri „vor asigura doar conectivitatea de baza si nu vor reproduce in nici un fel avantajele semnificative ale calitatii de membru al cerului unic european. Acest lucru este supus Regatului Unit care confera drepturi echivalente operatorilor de transport aerian din UE, precum si Regatului Unit care asigura conditii de concurenta loiala.
Comisia a declarat ca „este esentiala si urgenta adoptarea acestor masuri, astfel incat masurile de urgenta necesare sa poata fi aplicate la 30 martie 2019 cu scopul de a limita cele mai importante daune cauzate de un scenariu „fara intelegere“ in aceste domenii". Dar a subliniat ca aceste masuri nu vor – si nu pot – diminua impactul global al unui scenariu „fara intelegere“ si nici nu compenseaza in niciun fel lipsa de pregatire a partilor interesate sau replicarea beneficiilor integrale ale UE sau a termenilor oricarei perioade de tranzitie, astfel cum se prevede in acordul de retragere.
"Acestea sunt limitate la zone specifice in care este absolut necesar sa se protejeze interesele vitale ale UE si in care masurile de pregatire de sine statator nu sunt suficiente. De regula, acestea vor avea caracter temporar, vor fi limitate si vor fi adoptate in mod unilateral de catre UE.
Comisia a mentionat ca masurile noi sunt complementare celor de pregatire deja luate, ca va continua sa puna in aplicare Planul sau de actiune pentru situatii de urgenta in saptamanile viitoare si va monitoriza necesitatea unor actiuni suplimentare, precum si continuarea sa sprijine statele membre in activitatea lor de pregatire.
Comentatorii au subliniat ca propunerile sunt menite sa protejeze statele membre ale UE de aspectele mai dezastruoase ale Brexitului, daca nu se ajunge la o intelegere si nu sunt considerate a fi in favoarea Regatului Unit.
Anunturile au fost primite cu tentativa de la Asociatia britanica pentru transportul de marfuri (FTA) ca fiind prima informatie despre propunerile aparute ieri in cadrul conferintei Asociatiei Getting Logistics Ready for Brexit din Londra, oferind niste drepturi foarte fundamentale pentru utilizatorii britanici de transport aerian si operatorilor de transport rutier de marfuri cu licente comunitare. Sarah Laouadi, managerul politicii europene a FTA (Asociatia britanica pentru transportul de marfuri), a afirmat ca analiza initiala a propunerii de transport rutier a indicat ca nu prevedea posibilitatea operatorilor britanici de a efectua asa-numitele operatiuni de "cabotaj" in interiorul sau intre alte state membre ale UE si ca UE ar pastra dreptul de a anula acordurile in orice moment.
Cu toate acestea, propunerile pareau sa ofere o reasigurare de baza operatorilor internationali de transport rutier de marfa si clientilor lor, care se tem ca un Brexit fara restrictii fara o perioada de tranzitie ar insemna ca putini transportatori din Marea Britanie ar putea opera in afara Regatului Unit dupa 29 martie. FTA si alte organizatii de transport de marfa au avertizat Marea Britanie si alte guverne europene timp de mai multe luni de faptul ca numarul permiselor CEMT disponibile pentru operatorii britanici va fi considerabil mai mic decat cel necesar.
Pana in aceasta luna, permisele internationale de transport rutier de marfuri ale CEMT aratau ca fiind singura posibilitate pentru transportatorii britanici sa mai poata opera in Europa dupa ce Brexit.

Articole similare

Ad