Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Un nou hub la aniversarea a 30 de ani pe piața din România

Gebrüder Weiss aniversează 30 de ani de când a intrat pe piața din România și a sărbătorit momentul prin inaugurarea oficială a noului depozit din Popești-Leordeni, în care a investit 20 de milioane de euro și care este gata de la final de 2023 și operațional de câteva luni. Motivul principal care a dus la apariția unui al doilea centru lângă Capitală este acela că depozitul din Bolintin-Deal era deja ocupat și, pentru că se impunea o extindere, sud-estul orașului a fost decizia firească deoarece oferă acces rapid la autostrada A2 și la viitorul inel de centură A0, ceea ce va optimiza distribuția în zona metropolitană, va crește capacitatea de depozitare și va permite diversificarea portofoliului de clienți. În plus, alegerea acestei zone este strategică, având în vedere aglomerația din vestul orașului, care afectează eficiența livrărilor.

Creșterea fluxului de trafic din Capitală necesita, deci, o soluție cu două terminale, care îi permite companiei să aprovizioneze regiunea din două direcții geografice. „În acest fel, oferim condiții de primă clasă pentru a furniza un suport logistic și mai bun economiei emergente a României”, afirmă Wolfram Senger-Weiss, CEO Gebrüder Weiss.

Noul hub este deja ocupat cam 70% și restul urmează cât de curând, prin creșterea numărului de clienți din portofoliu, așa cum declară directorul general pentru țara noastră, Viorel Leca. Iar când se va lucra și aici la capacitate există teren pentru extindere, câtă vreme suprafața totală achiziționată are 8 ha, din care s-a folosit cam jumătate.

În primele șase luni din 2024, noul hub a gestionat 78.000 de expediții, cu o greutate totală de peste 35.000 t. Unul dintre clienții de aici este un producător internațional de vopsele, pentru care Gebrüder Weiss depozitează 12.000 de paleți destinați distribuției la nivel național.

Noul terminal modern are o suprafață de aproximativ 19.000 m2 dedicată depozitării, manipulării mărfurilor și administrației și dispune de conexiuni bune de transport către portul Constanța și către Bulgaria și, pe viitor, cu noua A0.

Terminalul de cross-dock este optimizat pentru eficiența operațională, având o înălțime de 6 m, conform standardelor industriei. Aici, mărfurile sunt sortate rapid și încărcate în camioane pentru livrare, cu un timp de tranzit de maximum 24 de ore. Produsele provin fie din depozitul adiacent, fie de la alte locații sau clienți din București, pentru distribuție națională. În restul depozitului, înălțimea atinge 13 m, permițând stocarea mărfurilor pe durate mai lungi, în funcție de sezonalitate.

Noul terminal are, ca și cel din Bolintin-Deal, o zonă ADR de circa 2.200 m2 – nu pentru orice clasă de mărfuri periculoase; pesticide, de exemplu, nu se pot depozita aici, deoarece au nevoie de ventilație diferită. Aici se folosesc sprinklere speciale, cu spumă în loc de apă, iar pereții sunt rezistenți la foc, fiind respectate 100% reglementările de siguranță în privința incendiilor, care sunt mai stricte în România în ultimii ani. Iar iluminarea este inteligentă, cu intensitate reglabilă, pentru mai multă eficiență, și cu posibilitate de a calcula consumul instantaneu sau mediu – deoarece sustenabilitatea începe cu măsurarea a ceea ce consumi.

În centrul din Popești-Leordeni se folosesc stivuitoarele sofisticate de tip Man Up care permit picking la orice nivel, și din stânga și din dreapta, în timp ce operatorul urcă, și reach truck-uri care, la fel, sunt la cele mai noi standarde.

Compania a investit în 2023 într-un robot de înfoliat paleți care crește eficiența, deoarece este o operațiune solicitantă fizic, pe care acum nu mai trebuie să o facă angajații. În ceea ce privește automatizarea pick-ing-ului, aceasta este eficientă la volume mari și unități de manipulare relativ omogene – paleți, nu găleți de vopsea de diverse dimensiuni, cum sunt aici.

Mod de lucru flexibil, cu depozite proprii, închiriate sau doar operate

Gebrüder Weiss se remarcă pe piața de logistică din România mai ales prin faptul că are numeroase active proprii, alături de spații închiriate în Arad, Craiova și Cluj-Napoca, și desfășoară activități și în depozitele unor clienți.

Terminalele proprii garantează anumite standarde și timpi buni de livrare, „de aceea este posibil să facem distribuție din Austria și Ungaria în România, pentru un client din automotive, de pe o zi pe alta, folosind, desigur, tehnologie avansată de scanare și în depozite, și în camioane, pentru trasabilitate”.

Reamintim că Gebrüder Weiss, sub numele Cargolog până în 2005, a intrat în România în 1994, la cererea unor clienți mari din Austria care voiau să distribuie produse la noi în țară, iar primele birouri au fost deschise la București și Arad, unde veneau camioanele de la internațional. După aderarea României la UE Bucureștiul a fost conectat mai bine cu Viena, Budapesta și alte orașe importante, ceea ce a creat premisele pentru cea mai mare investiție Gebrüder Weiss pe plan local, cea în terminalul logistic propriu din Bolintin-Deal, unde este și acum sediul său central.

În prezent compania are în România 13 locații, în principalele regiuni economice – București, Arad, Sibiu (filială extinsă în 2022), Cluj-Napoca, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova – unde operează 100.000 m2 de depozite, și lucrează pentru companii internaționale din sectoarele auto, tehnologiei și bunurilor de larg consum. În 2023 cei aproximativ 700 de angajați au gestionat circa 1,1 milioane de expedieri, inclusiv transporturi rutiere către Germania, Franța, Ungaria și Cehia și transporturi aeriene și maritime către destinații din întreaga lume.

Toate aceste locații unde camioanele pot schimba mărfuri sunt necesare, așa cum explică Viorel Leca, pentru ca bunurile să fie livrate în 24 de ore oriunde în România, uneori în cantități mici. De exemplu, se aduc de la Baia Mare la Cluj-Napoca, peste noapte sunt transportate la București și ziua sunt livrate în oraș.

Un alt motiv pentru dezvoltarea centrelor proprii este dificultatea de a găsi spații de cross-dock adecvate. În trecut, compania folosea depozite logistice pentru operațiunile de cross-docking, dar acestea sunt ineficiente din cauza numărului redus de porți de acces – spre exemplu, doar două porți la 1.000 m2, comparativ cu cele 30 de porți la 3.000 m2 din hub-ul din Popești-Leordeni. Acest design permite încărcarea și descărcarea simultană a unui volum mare de mărfuri, reducând timpii de manipulare și maximizând eficiența operațională. Fluxurile de inbound sunt descărcate pe o latură, mărfurile sunt scanate, sortate și apoi încărcate în funcție de destinație.

O paletă largă de servicii, toate integrate

Reamintim că printre soluțiile logistice oferite de Gebrüder Weiss se numără depozitarea, serviciile cu valoare adăugată, distribuția, replenishment-ul, transportul rutier (grupaje sau camioane complete), maritim (la fel, containere complete sau LCL – less than container load) și aerian, toate integrate, pentru ca lucrurile să meargă cât mai bine. La acestea se adaugă Home Delivery, „pentru care am fost printre primii furnizori din România”, care a apărut în 2018, odată cu explozia comerțului electronic, când unii clienți au vrut să livreze direct la ușa beneficiarilor, și în 2023 a ajuns la 130.000 de livrări la persoane fizice. Este vorba de mărfuri voluminoase – mobilă, electrocasnice mari – și specificul acestui serviciu constă în faptul că vehiculele nu le livrează într-un depozit, unde există echipamente speciale de manipulare, ci în zone dificile, unde operatorii logistici nu ajung de obicei, și chiar le transportă în casă.

Compania face și transport feroviar în România, însă această activitate a scăzut semnificativ după începutul conflictului din Ucraina, deoarece o mare parte a operațiunilor se baza pe importul și exportul de materii prime din Rusia. „Altfel, piața feroviară din România este dominată de CFR și câțiva operatori privați, ceea ce face dificilă concurența. În plus, transportul feroviar nu este potrivit pentru livrările rapide pe care le oferim noi, fiind mai adecvat pentru mărfuri grele și cu valoare redusă. Am testat utilizarea trenurilor în zone unde nu aveam marfă de retur, însă acest lucru a dus la creșterea costurilor și la pierderi de timp și flexibilitate, făcând transportul rutier o opțiune mai eficientă. Deși transportul feroviar are potențial, infrastructura actuală din România, cu puține terminale de marfă și depozite adiacente, nu este încă suficient de dezvoltată pentru a susține eficient această activitate. Totuși, sunt în curs investiții care ar putea îmbunătăți situația.”

Eficientizarea este posibilă numai în colaborare cu clienții

Viorel Leca subliniază faptul că o asemenea rapiditate în livrări nu se poate atinge fără tehnologie/digitalizare care să permită scanarea fiecărui pas al lanțului logistic. De aceea Gebrüder Weiss investește mult în dezvoltarea abilităților IT și a serviciilor digitale, astfel încât clienții și cei care primesc bunurile să urmărească în timp real traseul acestora, să le vadă statusul, să primească rapoarte, PoD ș.a. E dificil să ai contracte mari fără sisteme IT integrate și fără AI, deoarece schimbul de date trebuie să se facă permanent. Iar securitatea IT trebuie și ea îmbunătățită continuu.

Cu toate optimizările de până acum, viteza de livrare încă poate fi îmbunătățită și chiar trebuie să se întâmple asta, explică directorul general Gebrüder Weiss România, pentru a contrabalansa creșterile mari de costuri din ultimii doi ani. Cele cu energia s-au dublat – iar consumul este mare în cazul operatorilor logistici – și ora de manoperă a șoferilor și întreținerea echipamentelor au crescut și ele, „șoc pe care nu l-am transferat integral clienților, care nu au vrut să accepte o scumpire cu două cifre, ci ne-au cerut să eficientizăm procesele. Însă eficientizarea este un dans în doi, trebuie să colaboreze și clienții, să se echipeze cu sisteme IT care să se integreze cu ale noastre, astfel încât comenzile să intre direct în sistem și să crească numărul de comenzi procesate de o persoană. Mai ales că România nu mai are avantajul forței de muncă ieftine. Nu mai există deloc forță de muncă. Deci înainte de a înțelege și integra roboți trebuie să creștem calitatea colaborării cu clienții pentru productivitate mai mare.”

Sustenabilitate cât se poate, dat fiind faptul că vehiculele electrice sunt rare și ineficiente

CEO-ul Gebrüder Weiss subliniază faptul că „suntem una dintre cele mai mari companii logistice din lume, reușim să fim foarte eficienți și suntem preocupați de sustenabilitate, care va fi în perioada următoare cel mai important aspect: să oferim soluții de supply chain bune pentru mediu și pentru angajați, prin care să ajungem, de exemplu, să ne producem singuri energia necesară, cu ajutorul panourilor solare de pe terminale, a clădirilor inteligente bine izolate și a parcurilor eoliene. Și să fim, până în 2030, neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2.”

În ceea ce privește vehiculele electrice, compania testează un camion pe hidrogen în Elveția și în jur de 100 de utilitare electrice, mai ales ușoare, în alte țări europene, pentru a vedea care este cea mai bună alternativă la diesel, în funcție și de nevoile clienților și de disponibilitatea infrastructurii. Acestea lucrează bine, dar greutatea proprie mai mică decât a modelelor diesel le face ineficiente, mai ales în România, unde nu s-a dat încă derogarea de a crește greutatea totală până la 4,2 t păstrând permisul categoria B.

La noi în țară se folosesc șapte utilitare ușoare electrice pentru Home Delivery. Pentru ca acestea să nu rămână fără energie rutele sunt planificate bine, ținând cont inclusiv de temperatura exterioară. În plus, a fost testat un Volvo electric, „dar camioanele grele încă nu sunt avantajoase din cauza prețului mare de achiziție și a faptului că beneficiarii nu vor să plătească în plus, iar infrastructura este o provocare. În orice caz, sustenabilitatea este un proces de învățare și noi vrem să îl parcurgem, vrem să testăm diverse soluții, să avem experiență, să facem studii de caz. Dar nu trebuie să ne așteptăm să se schimbe întreaga industrie în câteva luni. Iar când se va schimba costurile trebuie alocate corect în contextul în care vehiculele sunt mai scumpe și mai puțin eficiente”, subliniază Viorel Leca.

La noul centru există deja pregătirea pentru instalarea a opt stații de alimentare cu energie pentru camioane și autoturisme, care vor putea fi încărcate de la panourile solare, când vor fi montate.

Reprezentanții Gebrüder Weiss declară că transportatorii nu vor să cumpere și să opereze camioane electrice și din cauză că nimeni nu poate spune care va fi valoarea de revânzare după cinci ani sau dacă se mai poate face ceva cu ele ori sunt deșeuri. Așa că deocamdată, și în România și în alte țări, utilitarele grele sunt adesea închiriate de clienți și folosite în comodat. Iar acolo unde se fac achiziții pe bază de subvenții procedura e complicată și firmele mici nu pot aplica.

În ceea ce privește costurile de operare comparativ cu vehiculele diesel, ele sunt greu de calculat mai ales din cauză că numărul de ore lucrate într-o zi este mai mic. Ce se știe este că întreținerea este mai ieftină și că prețul electricității depinde de locul unde alimentezi.

Hidrogenul se poate încărca mai ușor, dar camioanele sunt mai scumpe decât cele electrice, deoarece piața e și mai mică, iar infrastructura e și mai puțin dezvoltată. Alimentarea durează mai puțin, dar autonomia este mai mică, iar hidrogenul e dificil de transportat, ar putea fi folosit eventual în porturi, unde să se și producă. Însă, pentru că nu se știe dacă va exista suficientă energie electrică pentru toate nevoile economiei și populației, hidrogenul poate fi o soluție mai bună. „Deci sunt avantaje și dezavantaje. Pe de altă parte, modelele diesel de azi sunt foarte eficiente, se pot încărca oriunde, pe când o tehnologie diferită necesită timp, deci țintele UE sunt dificil de atins. Mai ales că în unele țări nu există sprijin pentru asta.”

Cu alte cuvinte, așa cum atrag atenția reprezentanții Gebrüder Weiss, sustenabilitatea în logistică nu este ușoară, din moment ce livrările se fac în camioane, unde infrastructura insuficientă de alimentare este o problemă mai mare decât la autoturisme, deoarece marfa trebuie să ajungă la destinație în 24 de ore, deci nu este timp pentru încărcare.

Compania caută modalități mai la îndemână de a reduce emisiile și izolează bine terminalele proprii, pentru a nu se pierde energie, folosește iluminare eficientă, iar centrul din Popești-Leordeni e încălzit cu pompe de căldură, nu cu gaz, deci amprenta de carbon e mai mică. În multe țări compania are panouri solare, și va avea și în România, unde deocamdată e dificil să folosească toate suprafețele, deoarece rețeaua nu este pregătită să preia energia nefolosită pentru nevoile proprii.

Piața auto are mare potențial, dar oscilează mereu

Gebrüder Weiss are o cotă mare în România pe piața de logistică pentru echipamente de telecomunicații, automotive, electrocasnice mari și oil & gas – mai puțin pentru FMCG, „deoarece pentru alimente sau băuturi este nevoie de infrastructură specială și de certificări. Avem clienți și din acest domeniu, dar nu ne concentrăm atât de mult asupra FMCG, deși este o carte pe care să se parieze în logistică.”

Industria auto a fost mult timp printre domeniile de top din România ca nivel al producției, exportului și contribuției la PIB, „și acum un an aș fi spus că investițiile în România în automotive vor crește, deoarece multe companii își consolidează prezența aici”, declară Viorel Leca. „Dar în ultima perioadă ritmul a încetinit mai ales din cauză că producătorii au pornit puternic în direcția electrificării, însă diversele provocări de pe piață și lucruri la care nu s-au gândit îi fac să dea înapoi, pentru că nu pot estima ce se va mai întâmpla.”

Există totuși viitor pentru piața auto, în funcție de cum se va clarifica direcția, diesel, electric sau hibrid.

În ciuda contextului economic dificil, compania ar urma să aibă anul acesta o cifră de afaceri mai mare decât în 2023 datorită celor două centre noi, din Brașov și Popești Leordeni, dar pentru fiecare client în parte 2024 este la fel ca 2023 sau chiar ușor mai slab, cu volume de vânzări în scădere.

România, o piață unde toate investițiile programate au fost deja realizate

Thomas Moser, Director și Manager Regional pentru zona Mării Negre și CSI în cadrul Gebrüder Weiss, care și-a început cariera în țara noastră, apreciază că în ultimii 30 de ani dezvoltarea economică a României a fost „impresionantă, țara a devenit o destinație căutată pentru producție, iar noi vom continua să sprijinim creșterea industriei și comerțului de aici prin expertiza noastră logistică. Sunt încântat de România și ea va continua să fie pe lista priorităților noastre, deși investiții nu mai avem de făcut aici o vreme decât dacă ne cer clienții asta – am făcut deja tot ce ne-am propus. Iar când se va termina războiul din Ucraina România va fi importantă pentru reconstrucția țării vecine.”

Începuturile în România și Bulgaria nu au fost ușoare, își amintește acesta, deoarece înainte de aderarea celor două țări la UE procedurile vamale erau complicate în cazul grupajelor, dar apoi nu a mai fost nevoie de vamă și acum România este o parte importantă a activității Gebrüder Weiss în regiunea ECE, iar compania are o poziție puternică pe piața de aici, astfel că „la licitațiile organizate de clienți internaționali toți ne invită, vor să beneficieze de serviciile noastre complete și de dedicarea noastră”.

În ultimii 20 de ani Gebrüder Weiss și-a atins scopurile legate de dezvoltare, așa cum declară reprezentații companiei, în toată zona, astfel că principalul obiectiv acum este stabilizarea: nu vor mai fi deschise noi organizații în alte țări, ci vor fi consolidate cele deja existente, cu accent pe unele deschise mai recent, în ultimii cinci ani, în Kazahstan și Georgia, și pe cel din Sofia.

Thomas Moser este de părere că un client internațional are aceleași cerințe în toate țările, se așteaptă ca serviciile Gebrüder Weiss să aibă același standard peste tot – ceea ce nu se poate, pentru că în Kazahstan, de exemplu, nu avem aceeași infrastructură din România, „dar ne dorim să facem asta în timp” – însă clienții din România pot avea așteptări diferite de ale celor din alte țări.

Până acum 2-3 ani era mai simplu să găsești personal în România decât în alte țări, dar între timp e cam la fel de dificil, deoarece compania oferă la noi numeroase servicii, deci are nevoie de un număr mult mai mare de angajați decât în alte filiale. Iar calificarea e dificilă în toate țările, deoarece nicăieri nu există educație dedicată pentru transport și logistică, și ce pot face firmele este să instruiască tineri și să caute să-i păstreze, ceea ce în ultimii ani a fost tot mai dificil.

Și în ceea ce privește gradul de folosire a sistemelor IT și a automatizării, organizația din România seamănă cu cele din celelalte țări.

Thomas Moser consideră că cea mai mare provocare în perioada următoare este creșterea costurilor cu energia și forța de muncă, după ce în 2024 compania a înregistrat deja o creștere medie de 10% a cheltuielilor. Războiul din Ucraina, care nu pare să se încheie curând, contribuie și el la majorarea costurilor, iar inflația ridicată afectează puterea de cumpărare a populației, generând îngrijorări suplimentare, chiar și în România fiind tot mai vizibile efectele crizei.        

Cea mai largă prezență în lume a unei firme austriece

Compania de familie Gebrüder Weiss Holding AG se mândrește cu o istorie de peste 500 de ani în domeniul transporturilor – a început cu serviciul de mesagerie între Milan și Germania și de atunci s-a adaptat permanent la realitatea și la cerințele fiecărei epoci – are aproximativ 8.600 de angajați și 180 de locații proprii în 34 de țări din Europa (mai ales ECE), Asia și America de Nord și a realizat în 2023 o cifră de afaceri de 2,46 de miliarde de euro la nivel global, în condițiile în care în ultimii ani a avut mereu creșteri de 7-8%. În plus, are 54 de parteneri strategici pe toate continentele și 110 parteneri/agenți, deoarece unii clienți au cerut să li se ofere servicii în toate zonele lumii. Și este astfel, așa cum declară CEO-ul său, compania din Austria care are cea mai largă prezență în lume.

În 2024 însă Austria și Germania sunt în recesiune, unele fabrici se mută din aceste țări în România, Polonia ș.a., din cauza costurilor prea mari, ceea ce ajută piețele din zonă să se dezvolte. „Dar, dacă piața din Germania și Austria scade, scade și în celelalte țări. Iar dacă firmele se mută aici, dar produc mai puțin, asta ne afectează pe toți, așa că nu vom vedea o creștere a cifrei noastre de afaceri la nivel global.”

Este loc pentru firmele de familie chiar și după achiziția Schenker de către DSV

Comentând faptul că DSV va ajunge să cumpere DB Schenker dacă va primi toate autorizațiile necesare, probabil în al doilea trimestru din 2025, Thomas Moser este, clar, de părere că unirea într-o singură companie a no. 3 și no. 4 din logistica globală va duce la apariția unui nou lider în domeniu, ceea ce va avea impact asupra pieței, competitorilor și consumatorilor finali. Deoarece noua entitate va pune mai mult accent pe unele piețe sau pe unele produse, va vrea să câștige o cotă mai mare de piață, va fi mai agresivă, va veni poate cu prețuri mai mici și asta va afecta celelalte firme din zonă, care vor trebui să facă față competiției foarte serioase.

Thomas Moser declară că Gebrüder Weiss nu se teme de această competiție mai puternică, deoarece nu a fost niciodată cea mai mare companie din lume, ci una medie, de familie, care nu-și propune să aibă dimensiunea DSV sau Schenker, ci să ofere „excelență, calitate cât de mare și prețuri acceptabile. De aceea vom avea mereu un loc în România și în lume.”

În plus, achiziția Schenker de către DSV nu va aduce numai efecte negative și nu toți clienții vor vrea să lucreze cu cea mai mare companie din lume, ci unii preferă jucători locali, mai flexibili. „Or, noi suntem o firmă foarte flexibilă, în care deciziile se iau rapid.”

Reprezentantul Gebrüder Weiss amintește de cumpărarea de către Schenker a Romtrans, un gigant pe piața din România, și remarcă integrarea bună realizată de atunci și poziția puternică pe care Schenker o are la noi inclusiv datorită acestei decizii, „și chiar și așa găsim toți loc pe piață”.

Gebrüder Weiss își propune să crească natural, dar este deschisă și spre ideea de a cumpăra alte firme de logistică atunci când are oportunitatea să facă asta. De exemplu, acum cinci ani a decis să se concentreze asupra pieței germane, unde era prezentă de decenii, dar numai în sud, și dezvoltarea în timp scurt nu se putea face decât prin achiziția a 4-5 operatori locali, a căror integrare continuă, deoarece este un proces complex. „Investițiile proprii, pe de altă parte, au nevoie de timp pentru a aduce rezultate bune.”

Iar în Turcia a fost cumpărată acum doi ani o firmă.

Articole similare

Ad