Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Venituri mai mici în 2023 pentru cei mai mulți transportatori rutieri din Europa

Cei mai mulți operatori europeni de transport rutier au avut venituri mai mici în 2023 decât în 2022, mai ales din cauza scăderii cererii, dar și din cauza ieftinirii combustibilului, care a dus la tarife mai mici, așa cum reiese din analiza Upply (2024 Financial Panorama of the World’s Leading Transport Groups (upply.com)).

DB Schenker și-a menținut poziția de cel mai mare transportator rutier de mărfuri din Europa, cu venituri de 7,852 de miliarde de euro în 2023, aproape la fel ca în 2022, în ciuda unei reduceri de 1,9% a volumelor de mărfuri. EBITDA ajustat pentru divizia de transport rutier de mărfuri a grupului a crescut cu 20,6%, până la 481 de milioane de euro, dar profitul nu este public.

Pe locul al doilea după veniturile din 2023 este DSV Road, care a înregistrat o scădere bruscă a veniturilor, cu 6,4% față de 2022, până la 5,994 de miliarde de euro, pe care a pus-o pe seama scăderii tarifelor sale de transport de marfă și mai puțin pe ușoara scădere a activității comerciale. Compania a beneficiat însă de flexibilitatea oferită de utilizarea pe scară largă a subcontractorilor pentru a obține profit, marja brută fiind de 20,6% în 2023, față de 19,1% în 2022. Costurile mai mici cu motorina au scăzut și ele cheltuielile directe ale companiei, cu impact pozitiv asupra marjei brute. Iar concentrarea pe operațiunile europene de grupaj, care au o marjă brută mai mare decât încărcările complete și transporturile interne, a avut și ea un impact pozitiv asupra marjei brute. Profitul brut a fost de 1,141 de miliarde de euro, cu 0,6% mai mic decât în 2022.

Pe locul al treilea este Dachser, care și-a crescut ușor veniturile (ceea ce constituie o excepție în Top 5), cu 1,8% față de 2022, până la 5,80 de miliarde de euro. Reamintim însă că Dachser Road Logistics include transportul, dar și depozitarea bunurilor industriale și de consum (European Logistics) și produselor alimentare (Food Logistics). European Logistics a generat venituri de 4,4 miliarde de euro. Potrivit Dachser, activitatea a mers la fel de bine aproape peste tot în Europa, iar Peninsula Iberică a adus chiar o creștere a veniturilor de peste 2%. Numărul transporturilor și tonajul au scăzut în general din cauza economiei slabe a Germaniei, care a avut impact negativ și asupra țărilor din Europa Centrală și de Nord. Iar Food Logistics a avut și ea un an dinamic în 2023, cu venituri mai mari cu 9,7%, până la 1,4 miliarde de euro, datorită dezvoltării sucursalelor din Germania și creșterii prin achiziționarea Müller Fresh Food Logistics din Olanda și a acțiunilor rămase în Dachser Ungaria. În total, divizia Food Logistics a efectuat 10,9 milioane de expedieri, puțin mai multe decât în 2022, deși tonajul a scăzut cu 3,8%.

DHL Freight este pe locul al patrulea, cu 5,162 de miliarde de euro, cu 3,9% sub valoarea din 2022, din cauza situației economice proaste din Europa din tot timpul anului, care s-a înrăutățit în special în trimestrul al treilea. Volumele de marfă au scăzut de fapt mai mult, cu 9,2%, deci se poate spune că DHL și-a ținut bine sub control scăderea veniturilor. Și, ca și în cazul DSV, profitul brut s-a menținut destul de bine având în vedere condițiile, scăzând cu 0,2% față de 2022, până la 1,328 miliarde de euro. Pe locul al cincilea este Kuehne + Nagel, tot cu o scădere de venituri, dar mai mare, de 11,4% față de 2022, până la 4,546 de miliarde de euro. Și marja de profit a scăzut, chiar dacă nu la fel de mult, însă mai mult decât a concurenților, iar profitul brut a fost de 1,433 de miliarde de euro (-7,9%). Un aspect pozitiv însă este acela că raportul dintre EBITDA și venituri s-a îmbunătățit ușor, de la 5,5% la 5,4%.

Articole similare

Ad