Pentru a sprijini sectorul transporturilor, atat de important pentru bunul mers al economiei nationale, Guvernul trebuie sa reduca nivelul contributiilor sociale si al impozitelor pentru toti salariatii din transporturi. Iar aceasta masura nu este benefica doar pe termen scurt, in contextul pandemiei, ci si pe viitor, ca solutie de contracarare a efectelor Pachetului Mobilitate, deja adoptat.
Practic, potrivit Pachetului Mobilitate, transportatorii romani vor trebui in scurt timp sa respecte prevederile Regulamentului Roma 1 si sa plateasca conducatorii auto cu salariul minim din tarile unde acestia lucreaza. Astfel, salariul brut al soferilor romani va ajunge la nivelul statelor vestice, in conditiile in care unele tari au un nivel de impozitare mai mic decat Romania.
Transportatorii au solicitat inca de anul trecut o aliniere a impozitelor pentru salariatii din transporturi, asa cum este si in constructii, doar ca nu s-a primit niciun raspuns si niciun ajutor in acest sens, a explicat Catalin Capraru, reprezentantul Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), in cadrul video-conferintei Tranzit.
O impozitare minima ar fi de dorit, mai ales ales ca acum, in contextul pandemiei, multe companii de profil nu se incadreaza la aplicarea masurii trimiterii soferilor in somaj tehnic, desi activitatea le este grav afectata. In plus, reducerea impozitului pe venit pentru angajatii din transporturi nu va insemna automat ca Ministerul Finantelor va incasa mai putini bani: se reduce procentul de impozitare, dar baza se mareste, astfel ca sigur s-ar strange cel putin aceiasi bani la bugetul de stat.
„Acum este momentul pentru astfel de masuri, mai ales ca Ministerul Finantelor nu mai are constrangeri bugetare, intrucat la nivelul Uniunii Europene s-a suspendat pe perioada pandemiei Pactul de stabilitate, care pedepsea un deficit bugetar la nivelul unei tari mai mare de 3%. In acest context se justifica importanta sustinerii domeniului transporturilor”, este de parere avocatul Gabriel Voinescu. Oricum, daca se mareste nivelul salarial, statul va incasa mai mult nu neaparat din pespectiva impozitului pe venit, ci si din perspectiva celorlalte contributii sociale. Pe de alta parte, consumul se va mari invariabil si, pana la urma, orice suma investita in economie se va intoarce cu efect multiplicator.
Concluzia specialistilor in transporturi prezenti la video-conferinta Tranzit este clara: daca nu vom adopta masura reducerii impozitului pe venit, banii la buget proveniti din impozitele salaratiilor din transporturi se vor imputina oricum. Numarul soferilor se va reduce, pentru ca firmele romanesti vor fi scoase din piata in scurt timp de catre concurenta din celelalte tari estice sau chiar din Occident.
Practic, daca firmele de transport romanesti vor plati aceleasi salarii ca in Vest, dar vor plati impozite mai mari, clar vor fi mai putin competitive.
Guvernul este chemat acum sa reactioneze prompt, pentru a asigura supravietuirea transportului international de marfa pe termen lung, acesta fiind unul dintre putinele sectoare de activitate in care Romania performeaza la nivel european.