Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Volumele și veniturile cresc, dar profitul scade

2022 și 2023 au fost ani similari în ceea ce privește veniturile și profitul industriei de curierat din România – ceea ce, dacă ținem cont de inflație, face din 2023 un an mai slab – iar 2024 a adus creșteri importante de volume și de venituri pentru marii operatori, mai ales datorită dezvoltării activității internaționale și progresului pe care comerțul electronic continuă să îl aibă în România. Profiturile însă au înregistrat scăderi în multe cazuri, atât din cauză că nu au putut fi incluse integral în tarife noile creșteri de costuri, cât și ca urmare a investițiilor pe care curierii continuă să le facă, în centre de sortare și de distribuție, în automatizare care să îmbunătățească eficiența, în rețelele de lockere sau în aplicațiile online care se pliază tot mai bine pe cerințele clienților.

Primul semestru din 2024 a adus pentru Cargus o creștere cu două cifre a volumului comparativ cu aceeași perioadă din 2023, datorită cererii tot mai mari de servicii de curierat, determinate în mare parte de creșterea comerțului electronic intern și de extinderea portofoliului internațional. Mai ales pe segmentul B2C, alimentat de cererea în creștere pentru diverse categorii de produse, inclusiv modă, electronice și articole de uz casnic.

Veniturile au urmat și ele o traiectorie pozitivă, declară Yannick Mooijman, CEO Cargus, „ceea ce reflectă capacitatea de a ne adapta la nevoile pieței și de a optimiza operațiunile, în special prin investiții în infrastructură, prin mutarea hub-urilor și centrelor de sortare în locații mai mari și moderne și prin automatizarea proceselor-cheie, ca sortarea, ceea ce a permis o gestionare mai eficientă a volumului în creștere, a îmbunătățit timpii de livrare și a atenuat creșterea costurilor operaționale, sporind și satisfacția clienților”.

CEO-ul Cargus estimează că principalul motor de creștere va fi în continuare comerțul electronic local, dar și numărul de colete din alte țări europene a crescut vizibil, datorită integrării tot mai mari a României în piața europeană de comerț electronic, pe măsură ce consumatorii cumpără tot mai mult de pe platforme internaționale. Iar compania are aici o poziție bună, facilitând transportul coletelor din țări precum Polonia, Germania și Ungaria.

Și în opinia lui Cornel Morcov, CCO FAN Courier, piața de curierat din România va crește cu un procent similar celui din 2023, de 10-12%, tot datorită comerțului online care își continuă ascensiunea și reprezintă încă cea mai mare pondere din totalul activităților firmei. În plus, în 2024 merg bine și serviciile B2B.

Însă profitul FAN a scăzut, pe de o parte ca urmare a scumpirii pieselor de schimb și, implicit, a întreținerii parcului auto, majorărilor salariale impuse prin lege și creșterilor de tarife ale colaboratorilor, și pe de altă parte pentru că e-commerce-ul se dezvoltă preponderent pe piețele asiatice, unde sellerii plătesc mai puțin.

Pentru FAN Courier prima parte din 2024 a fost conform așteptărilor în ceea ce privește atât volumele transportate, care au crescut, ca și cifra de afaceri, cu circa 15% față de perioada similară din 2023, cât și investițiile, care sunt în graficul propus la început de an.

Concret, compania și-a sporit continuu în ultimii trei ani veniturile (1,10 și 1,23 de milioane de lei în 2022, respectiv 2023, estimând pentru 2024 1,41 de milioane de lei), flota (4.800/5.500/5.700), numărul de angajați (7.877/8.050/8.500) și bugetul de investiții (129,00, 164,67, respectiv 170,00 de milioane de lei).

Și în cazul Sameday comerțul online continuă să fie principalul motor de creștere, reprezentând cea mai mare parte a volumului de livrări al companiei, dar se observă și o creștere semnificativă a segmentului C2C, pe măsură ce tot mai mulți consumatori caută soluții rapide și flexibile pentru livrările personale, și o evoluție continuă a livrărilor venite din partea platformelor de vânzări online de produse uzate, care arată o trecere către soluții mai sustenabile și mai accesibile.

Compania a încheiat 2023 cu o creștere semnificativă a veniturilor, de peste 25% comparativ cu 2022, depășind pentru prima dată pragul de un miliard de lei, performanță datorată, așa cum declară CEO-ul Lucian Baltaru, „unei strategii ambițioase de investiții și extindere a cotei de piață. Evoluția notabilă din 2023 reflectă nu doar expansiunea geografică și extinderea operațiunilor, ci și angajamentul nostru de a inova și de a îmbunătăți constant experiența consumatorilor. Iar creșterea veniturilor demonstrează și încrederea tot mai multor parteneri în soluțiile eficiente oferite de noi.”

Creșteri importante la internațional

În 2023 Sameday a înregistrat creșteri în toate sectoarele de activitate, ceea ce i-a permis să-și consolideze poziția atât pe plan local, cât și pe cele două piețe externe, Bulgaria și Ungaria, unde este prezentă din 2022, respectiv din 2020.

Analizele de piață și volumele în creștere ale expedierilor crossborder înregistrate de companie în cele trei țări unde activează arată un interes tot mai mare al comercianților români de a-și diversifica strategiile de abordare a clienților și de a accesa noi piețe din străinătate, dar sunt și rezultatul eficienței soluțiilor Sameday, care au permis accelerarea fluxurilor și susținerea partenerilor din e-commerce.

În primele opt luni din 2024, compania a procesat un volum dublu de expedieri cross-border față de aceeași perioadă din 2023, cele mai mari din România către Ungaria, unde creșterea a fost de aproape 50%, în timp ce către Bulgaria numărul de colete s-a triplat, „ceea ce reflectă și etapa de scalare a operațiunilor noastre în țara vecină”.

În cazul FAN Courier cea mai mare parte din creșterea din 2024 vine de la sellerii externi, „mai puțin din Asia, în cazul nostru“. De aceea compania a început încă de anul trecut un proces de dezvoltare internațională, ca efect al creșterii semnificative a comerțului online și a numărului de retaileri internaționali care livrează pe piața românească. Pentru transporturile internaționale, FAN Courier folosește flota proprie, pe majoritatea liniilor, sau, acolo unde nu este posibil ori în cazul unui program supraaglomerat, vehiculele unor subcontractori. Extinderea și dezvoltarea în afara României reprezintă principala direcție a companiei în următorii ani, pentru că vrea să optimizeze transporturile internaționale, salvând timp și bani, prin dezvoltarea de servicii proprii.

Prin intermediul FAN Courier Internațional se colectează marfa din principalele aeroporturi cu capacitate masivă de import – Budapesta, Liege, Frankfurt, Amsterdam, Paris – și se transportă către destinatari sau se livrează de către selleri direct în România. În acest scop a fost deschis în 2023 hub-ul de la Arad, destinat exclusiv comerțului internațional, dar în ultima perioadă o parte din coletele internaționale intră și prin hub-ul de la Oradea, unde sunt sortate și expediate în țară. FAN Courier ia colete și din Aeroportul Otopeni, „dar aici vama nu are capacitate mare de operare, ceea ce îngreunează livrarea la timp”.

Pentru distribuție, la fel, se folosește un sistem hibrid, cu subcontractori la nivel național și cu flotă proprie în București.

Asupra extinderii prezenței internaționale se concentrează în 2024 și Cargus, prin lansarea noului serviciu de export, într-o primă etapă cu două țări, Bulgaria și Grecia, și prin consolidarea serviciului internațional de import.

Asta după ce portofoliul internațional al companiei a crescut cu circa 50% comparativ cu primul semestru din 2023 inclusiv datorită colaborării cu platforme internaționale mari precum Vinted, LPP sau Bonprix.

Livrarea la puncte fixe câștigă tot mai mulți adepți, inclusiv în Bulgaria și Ungaria

Una dintre cele mai vizibile tendințe din 2024 este faptul că se caută soluții de livrare rapide, fiabile, flexibile și sustenabile, cum ar fi livrarea la puncte fixe. Asta a determinat Cargus să-și consolideze rețeaua din România, până la aproximativ 2.000 de puncte și lockere de tip pick-up/drop-off (PUDO). Piețele vecine, Ungaria și Bulgaria, se bazează încă mai mult pe livrările la domiciliu, deși încep să recupereze treptat.

Ponderea livrărilor la puncte fixe (OOH) a crescut constant, iar reprezentanții Cargus se așteaptă să continue să crească, în special în zonele urbane, unde rețelele de lockere sunt mai dezvoltate. „Deși livrarea la domiciliu rămâne preferată de mulți clienți, anticipăm că OOH ar putea reprezenta o parte semnificativă din totalul livrărilor în viitorul apropiat.”

Și în cazul Sameday cea mai vizibilă trăsătură în 2024 este creșterea cererii pentru soluții de livrare cu grad ridicat de flexibilitate și predictibilitate, astfel încât consumatorii să aibă control total asupra gestionării coletelor, atât în ceea ce privește ora de ridicare sau locația, cât și plata. De aceea și Sameday a continuat să investească în extinderea rețelei easybox și în dezvoltarea de noi opțiuni de livrare, care să ofere o experiență optimizată și personalizată, și în prezent aproape 60% din coletele gestionate de companie în țară sunt livrate astfel.

De anul trecut, rețeaua easybox a fost deschisă și pentru trimiterile efectuate de persoane fizice sau firme fără contract activ, prin lansarea serviciului Sameday easyway, care permite trimiterea de colete către orice destinație din țară, prin intermediul rețelei easybox, dar și de la o adresă la alta.

Preferința pentru utilizarea sistemului easybox este susținută și de rezultatele unui studiu realizat de companie anul acesta, care arată că pentru 70% dintre utilizatorii de e-commerce opțiunea de livrare la easybox este un factor decisiv în alegerea comerciantului.

Și în celelalte două țări se vede o creștere rapidă: în Ungaria aproape 50% din livrările Sameday sunt efectuate prin rețeaua out-of-home, iar în Bulgaria procentul este chiar mai mare. „Și ne așteptăm ca tendința ascendentă să continue, atât pe plan local, cât și regional, pe măsură ce continuăm să extindem rețeaua și să îmbunătățim accesibilitatea serviciului.”

România se află într-o etapă de maturizare și de aceea tendințele de la nivel global – livrările flexibile și soluțiile sustenabile – încep să câștige tot mai mult teren și la noi, dar, spre deosebire de reprezentantul Cargus, Lucian Baltaru observă că Ungaria și Bulgaria împărtășesc deja în mare parte aceleași caracteristici. „Competiția în regiune rămâne puternică, iar accentul pe inovație, tehnologie și investiții în infrastructură este esențial pentru a menține ritmul cu evoluția accelerată a pieței.”

Pentru FAN Courier livrările la domiciliu rămân în top, dar există o tendință accelerată de migrare spre lockere și puncte fixe, care în prezent sunt în număr de 2.000, respectiv 3.500, astfel că în 2025 se estimează că procentul OOH va crește până la o treime din total.

Investițiile vizează mai ales dezvoltarea internațională și aplicațiile online

Principalul obiectiv al Cargus vizează extinderea internațională. Pe lângă lansarea serviciului internațional de export, compania a investit în Polonia, într-un nou depozit de cross-dock cu o infrastructură modernă și capacitate de procesare de cinci ori mai mare, care crește performanța proceselor operaționale și va susține dezvoltarea regională în următorii ani. Al doilea obiectiv este consolidarea amprentei sale logistice prin relocarea hub-urilor și centrelor de sortare din Sibiu, Târgu Mureș, Craiova, Râmnicu-Vâlcea și Zalău în spații mai mari și mai moderne. Iar dezvoltările digitale și tehnologice sunt și ele o prioritate, deoarece influențează experiența clienților și productivitatea, astfel că în 2024 a fost lansat Cargus Smart Hub, un centru de control unic online pentru gestionarea rapidă a tuturor activităților operaționale, care sprijină și afacerile de comerț electronic să se dezvolte, prin integrarea instantanee cu platforme de e-commerce și marketplace-uri, reducând astfel timpul de accesare a canalelor de vânzare. O altă inovație recentă este legată de procesul de interacțiune cu clienții, datorită platformei omnichannel care le oferă o experiență integrată și coerentă. Iar aplicația Cargus, care a ajuns la 1,5 milioane de descărcări, va avea funcții și design îmbunătățite, pentru o experiență mai bună și posibilități de monetizare. În paralel se lucrează la o tehnologie avansată de optimizare a rutelor, care va face ca livrarea să fie mai eficientă și va optimiza rețeaua OOH.

Și investițiile FAN Courier au vizat în 2024 dezvoltarea internațională și conectarea pieței din România la cele din vestul Europei, mai exact, deschiderea sediilor de la Salonic și Sofia și dotarea hub-ului de la Arad cu o bandă ultramodernă, care să accelereze procesul de sortare a coletelor venite din afara României. Compania a deschis noi linii internaționale, este acum prezentă în Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia și Italia și intenționează să se extindă în regiune atât pentru a facilita transportul internațional către România, cât și pentru a ajuta companii românești să acceseze piețe internaționale. „Din păcate, deocamdată expedițiile din România către Europa sunt destul de timide. Sunt doar câțiva selleri care trimit și B2C, și B2B, către centrele de fulfillment ale unor marketplace-uri internaționale importante. Sperăm însă ca, prin intermediul infrastructurii de transport pe care am creat-o, numărul comenzilor primite de producătorii români de la clienți de pe piața europeană să crească semnificativ.”

În țară a fost extins și optimizat hub-ul de la Ștefănești, astfel încât să se poată face în același loc și distribuție pentru lockere, și fulfillment, a fost demarată o investiție într-un nou sediu în Constanța, a fost dotat sediul din Iași cu o bandă de sortare nouă, performantă, și a fost extinsă rețeaua de lockere, urmând ca până la finalul lui 2024 să aibă 2.000 de unități instalate.

În plus, FAN Courier este, așa cum declară Cornel Morcov, prima companie românească semnatară a The Climate Pledge, unul dintre obiectivele cele mai ambițioase fiind neutralizarea amprentei de carbon până în 2040. De aceea printre proiectele sale se numără montarea de panouri fotovoltaice, care în prezent acoperă o parte din consumul intern de energie al sediului central de la Ștefăneștii de Jos. Iar pe viitor vor continua investițiile în producerea energiei verzi, atât în București, cât și în alte orașe din țară unde are sedii și hub-uri.

Investițiile totale planificate de Sameday pentru 2024 depășesc 300 de milioane de lei și vizează extinderea rețelei regionale OOH, dezvoltări tehnologice și creșterea capacității și vitezei de procesare și livrare.

Pe fondul dublării comenzilor cross-border și al creșterii rapide a volumelor în cele trei piețe în care este prezentă compania, în 2024 a accelerat extinderea rețelei out-of-home, fiind planificat, cu o investiție de circa 150 de milioane de lei, să se ajungă la 8.500 de puncte de livrare în regiune (dintre care 6.000 de lockere), cu 70% mai multe față de anul precedent.

În plus, Sameday a implementat o inovație, easybox-urile independente din punct de vedere energetic, cu panouri fotovoltaice, ce permit reducerea consumului de energie convențională și extinderea rețelei fără a depinde de infrastructura tradițională.

Alte investiții au vizat în 2024 dezvoltări tehnologice menite să optimizeze eficiența operațională și a fost extins segmentul C2C, prin introducerea unor noi opțiuni de livrare care oferă o flexibilitate sporită în gestionarea coletelor, pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale consumatorilor. Iar Sameday App a primit funcționalități suplimentare, pentru un control extins al utilizatorilor asupra livrărilor.

Prin toate aceste investiții, compania își propune să crească încrederea în ecosistemul creat de magazinele online și în industria de curierat și să contribuie activ la dezvoltarea comerțului electronic.

În plus, Sameday a investit, la rândul său, pentru consolidarea în regiune și susținerea viziunii de a construi o zonă de livrare unitară și fără granițe, cu servicii cross‑border eficiente, la costuri competitive, pentru magazinele online din România, Ungaria și Bulgaria. În Ungaria, de exemplu, a fost îmbunătățită semnificativ infrastructura de livrare prin preluarea a două companii cu tradiție, Sprinter și grupul Pactic.

Curierii români sunt la nivelul de viteză și preț din vest, dar infrastructura nu

Reprezentanții celor trei companii sunt de părere că serviciile de curierat din România au evoluat semnificativ ca nivel de profesionalism, ajungând la standarde de viteză de livrare și prețuri – păstrând însă calitatea – care se apropie tot mai mult de reperele internaționale. Asta deoarece firmele au îmbunătățit tehnologia, au optimizat rutele și și-au extins infrastructura – de exemplu, rețeaua de lockere și puncte PUDO. Curierii români oferă timpi de livrare competitivi, în special în zonele urbane, dar încă există disparități regionale, viteza fiind diferită în funcție de infrastructură. Însă pe măsură ce vor continua investițiile în drumuri se va putea atinge un nivel de maturitate comparabil cu al altor piețe.

Deficitul de personal este o altă problemă ce afectează uneori timpii de livrare, și la fel și numărul de livrări cu ramburs cash, livrările la adrese îndepărtate de sediile curierilor și comportamentul unor clienți.

Tarife mai mari, eficientizare și reduceri de profit, pentru a acoperi creșterea costurilor

Gradul scăzut de predictibilitate în ceea ce privește prețurile combustibililor, inflația și taxele sunt în 2024 o provocare importantă pentru curieri, inclusiv pentru Cargus, subliniază Yannick Mooijman, mai ales că și în ultimii doi ani cheltuielile firmelor au crescut semnificativ, iar pentru menținerea calității serviciilor a fost nevoie de tarife mai mari. Dar în paralel s-a lucrat la optimizarea proceselor, „pentru a se găsi echilibrul corect între creșterea volumelor și creșterea costurilor operaționale. Avem nevoie de predictibilitate pentru a ne dezvolta corespunzător și a face planuri pe termen lung, deci deciziile bruște sau provocările/crizele creează dezechilibre în bugetul de investiții și, în final, în calitatea serviciului.”

Tarifele FAN Courier au crescut cu 10-12% în 2024, pentru a acoperi o parte din creșterea semnificativă a costurilor, iar o altă parte a fost acoperită prin diminuarea marjei de profit.

Articole similare

Ad