Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata a scazut in 2012 si pare ca va stagna in 2013

Volumul de produse lactate consumate in 2012 in Romania a fost cu circa 6,5% mai mic decat cel din 2011, conform datelor APRIL, iar pentru acest an se asteapta o stagnare. Preturile au crescut din cauza scumpirii transportului, utilitatilor si materiei prime, in timp ce puterea de cumparare a continuat sa scada, atragerea de fonduri europene este tot mai dificila din cauza noilor conditii impuse fermierilor, procesatorii migreaza din cauza cheltuielilor mari de la noi – unde subventia mult mai mica decat in alte tari nu permite modernizarea fermelor, pentru o productivitate mai buna, si nici infrastructura nu favorizeaza o viteza comerciala ridicata – iar pentru export in Orientul Mijlociu sau in alte zone nu suntem inca pregatiti.

Solutii pentru cresterea productiei si a consumului exista, dar ele depind de numerosi factori, inclusiv de oficialii institutiilor internationale, care ce interes ar avea sa sprijine agricultura din Romania din moment ce ne vor mai degraba pe post de piata de consum, si din moment ce, oricum, nici oficialilor nostri nu a parut sa le pese mai mult?

Declinul pietei a inceput la Craciunul din 2011, cand, din cauza scaderii continue a puterii de cumparare, si consumul a scazut mai mult decat pana atunci, fapt cu atat mai grav cu cat producatorii isi facusera stocuri. Din aceasta cauza, in ianuarie – o luna in care materia prima se gaseste mai greu, ca si in februarie si martie – nimeni nu mai facea achizitii, ba dimpotriva, multi procesatori cautau sa vanda lapte, ceea ce insemna ca au stocuri prea mari si ca nu sunt deloc optimisti in privinta lui 2012. „Eu ma asteptam anul trecut ca de Paste sa scada vanzarile cu 30% fata de 2011, ceea ce s-a si intamplat. Iar 2013 cred ca va fi identic cu 2012“, declara Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui. Scaderea a fost mai mica la produsele de traditie (lapte de consum, iaurt, sana, lapte batut, telemea, cascaval, branza de burduf s.a.).

Piata continua sa se subtieze
In Romania sunt 234 de procesatori de lapte, iar cei din Top 50 sunt toti membri APRIL, cu trei exceptii. Insa, asa cum explica presedintele asociatiei, printre cele 234 se afla si firme cu doi angajati, in timp ce „noi le consideram fabrici pe cele care proceseaza macar 20 t de lapte pe zi si au cel putin 30 de angajati“. Indiferent de marime insa, numarul lor a scazut in timp: numai la finalul anului trecut au intrat in faliment Prodlacta Brasov (care a fost cumparat de un grup de firme din Republica Moldova), Dar Lactate, Tnuva Romania, Marion Gaesti s.a. „Si ma astept sa mai dispara si altii in 2013, adica cei care nu au putere financiara si lichiditati. Pentru ca, daca utilitatile si materiile prime se scumpesc cu 30% si ei maresc preturile doar cu 5%, iar statul nu intervine deloc sa absoarba diferenta, sigur ca intra in faliment. Cred ca vor mai ramane 4-5 companii mari si cele care vand regional.

Articole similare