În încercarea de a împiedica aparitia sau intensificarea unor probleme sociale de genul migratiei fortei de munca din zonele sarace spre cele industrializate, UE sprijina cu fonduri diverse sectoare de activitate, astfel încat sa se ajunga la un nivel cat de cat similar de dezvoltare economica. Diferentierea nu se face doar între state, ci si între regiuni ale aceleiasi tari, de aceea pentru Bucuresti, de exemplu, sunt prevazute sume mai mici decat pentru alte judete. În prezent exista mai multe tipuri de finantari, fie prin programe guvernamentale, fie prin Fondul Social European, pentru instruirea personalului, introducerea de standarde de calitate, de protectie si de sanatate, participare la targuri si expozitii, dar cele mai interesante sunt fondurile de investitii, deoarece permit si dezvoltarea companiilor – asta daca dezvoltarea mai e posibila sau mai e dorita, pentru ca se stie ca, din cauza crizei economice, chiar si supravietuirea este în prezent dificila.
Dat fiind specificul acestui supliment, vom prezenta posibilitatile de finantare a achizitiei de utilaje de constructii – cu mentiunea ca în Romania nu am remarcat vreun interes deosebit pentru ele, cata vreme produsele sunt scumpe, iar firmele trebuie sa contribuie cu 30% din valoarea totala si, mai ales, sa aiba ce face cu echipamentele cumparate.
Societatile de constructii îsi pot achizitiona utilaje specializate prin Programul Operational Regional Axa 4, Domeniul 4.3, primind maximum 200.000 de euro, adica cel mult 70% din valoarea totala. Pentru acest tip de finantare exista înca fonduri, apelul este pe principiul „primul venit, primul servit“, iar aplicantii sunt microîntreprinderile din mediul urban care nu au înregistrat datorii la sfarsitul anului financiar.
Tot pentru societatile de constructii, dar de data aceasta mici si mijlocii, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Axa 1, se pot acorda circa 200.000 de euro, reprezentand pana la 70% din valoarea totala a proiectului (pentru întreprinderi mici) si pana la 60% (pentru cele mijlocii), cu exceptia celor din Bucuresti si Ilfov, carora li se acorda cu 10% mai putin, deoarece aceasta regiune este mai dezvoltata din punct de vedere economic. Organismele intermediare din domeniu au anuntat ca este ultima finantare de acest tip disponibila pana în 2013.
Programul pentru microîntreprinderi este în desfasurare, al doilea apel a fost lansat la finalul anului trecut, si este disponibil pana la epuizarea fondurilor. Iar cele pentru cresterea competitivitatii economice au fost lansate în primavara si vara lui 2010.
Proiecte anuale exista si pentru microîntreprinderile nou înfiintate în mediul rural care vor sa achizitioneze utilaje de constructii.
140 de milioane de euro pentru productie si constructii
Astfel de ajutoare au existat si înainte de 2008, dar multe firme nu au stiut de ele. Iar în ultimul timp au fost extinse domeniile pentru care pot fi solicitate, tocmai pentru ca un numar cat mai mare de societati sa poata beneficia de bani în aceasta perioada economica mai dificila. Deoarece, de fapt, fondurile sunt o modalitate de a compensa lipsa finantarii în economie si de a obtine bani nerambursabili.
Si eforturile facute pentru popularizarea programelor sunt destul de sustinute, constand în caravane si informari în presa, iar ghidul solicitantului, diferit pentru fiecare program, axa si masura, se gaseste si pe internet. Astfel ca în ultimul timp tot mai mult firme se arata interesate de obtinerea de fonduri, nu atat din cauza situatiei economice dificile, cat datorita faptului ca sunt mai bine informate în legatura cu existenta lor, iar ajutoarele sunt mai credibile.
Pana în prezent, asa cum declara Christian Fotache, consultant în cadrul firmei Raff Consult, au fost destul de multi aplicanti, dar mai exista sume disponibile, astfel ca se mai pot depune cereri pana la final de an. Fiecare dintre cele opt regiuni ale Romaniei, incluzand cate 5-6 judete, beneficiaza de o anumita suma si, cand aceasta se consuma, apelul se închide. Iar pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sunt afisate lunar statistici referitoare la firmele care au aplicat si au obtinut fonduri.
Christian Fotache recomanda firmelor de constructii sa nu rateze ocazia de a primi astfel de fonduri – e vorba de un total de 140 de milioane de euro pentru productie si constructii în 2010 – deoarece în prezent este foarte dificil sa faci investitii doar din fonduri proprii sau de la banci. Data limita pentru depunerea dosarelor este septembrie.
Investitiile sunt monitorizate 3-5 ani
Firmele care aplica pentru aceste proiecte trebuie sa aiba un istoric pozitiv de la înfiintare, dar mai ales în ultimul an fiscal (sa nu aiba pierderi la sfarsitul acestuia) si sa nu aiba datorii la bugetele centrale si locale.
Daca îndeplinesc aceste conditii, ele trebuie sa realizeze, pe cont propriu sau apeland la consultanti, dosarul care sa probeze sustenabilitatea si fiabilitatea proiectului din punct de vedere economic si financiar. Este, practic, un plan de afaceri în care figureaza si date despre piata, furnizori, competitori, clienti, calitatea produselor, contextul în care se realizeaza investitia etc. Aici apare, asa cum atrage atentia Christian Fotache, riscul de a stabili indicatori prea optimisti, ceea ce reprezinta un inconvenient, deoarece atingerea lor este apoi monitorizata. La fel de important este ca beneficiarii fondurilor sa aiba contact cu o gama cat mai larga de furnizori, pentru a vedea ce utilaje pot cumpara cu fondurile respective.
Unele apeluri sunt cu depunere continua, pe principiul „primul venit, primul servit“, si aici orice proiect eligibil care a îndeplinit punctajul minim este acceptat, pana la epuizarea fondurilor. Alte apeluri sunt cu termen limita: proiectele intra în competitie unele cu altele, nu sunt aprobate în ordinea depunerii, si atunci castiga cele cu punctaje mai mari. Punctaje se acorda pentru crearea de locuri de munca si realizarea unor performante financiare cat mai ridicate. Si, asa cum constata Christian Fotache, sunt domenii unde nu exista proiecte cate fonduri sunt disponibile, si domenii unde banii alocati nu sunt suficienti.
Organismele intermediare fac evaluarea administrativa a dosarelor, iar experti independenti se ocupa de evaluarea tehnico-financiara.
Toate investitiile sunt monitorizate trei sau cinci ani, în functie de tipul lor, pentru a se asigura buna gestionare a banului public. Asta presupune urmarirea procedurilor legale de atribuire a lucrarilor si contractelor de achizitii de echipamente, executarea în conformitate cu legile nationale a obiectivului de investitii (constructii sau achizitie de echipamente) si folosirea lor în scopul declarat în proiect.
Fondurile pot fi pierdute, inclusiv dupa ce au fost cheltuite, daca se constata ca nu au fost utilizate în scopul declarat sau ca au fost folosite gresit, viciind sau neatingand obiectivele si premisele proiectului.
Interesul constructorilor, în crestere
Raff Consult este specializat în proiecte de investitii prin care se realizeaza constructii sau spatii industriale si a depus dosare pentru societati care produc materiale de constructii, construiesc drumuri sau au statii de sortare, cele mai multe dintre ele achizitionand utilaje, linii de productie ori hale industriale cu echipamentele aferente. Investitiile în utilaje sunt punctate suplimentar daca proiectul este orientat mai mult spre introducerea de noi tehnologii si de achizitii de brevete, patente sau licente. Asa cum constata Christian Fota-che, firmele de constructii sunt interesate de astfel de fonduri, în ciuda crizei economice, deoarece vor sa-si consolideze pozitia pe piata în perspectiva redresarii economice.
Mai ales ca multe societati de profil au falimentat, iar despre cele care îsi continua activitatea se poate trage concluzia ca sunt suficient de puternice.