Demararea, la sfarsitul lui octombrie, a lucrarilor de reconstructie ecologica din cadrul proiectului „Zona Matasaru – O noua viata pe malul raului Arges”, este in fapt concretizarea parteneriatului dintre Lafarge si cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte de conservare a naturii, WWF, incheiat in 2006, la scurt timp dupa incetarea activitatii industriale din zona.
Proiectul, reinnoit si aprobat international anul trecut, pentru perioada 2010-2013, se ridica la o valoare totala de circa 80.000 de euro, urmand sa fie implementat pe durata a doi ani.
Inclus in reteaua europeana de arii protejate, Natura 2000, proiectul are o suprafata de circa 100 de hectare, pe teritoriul comunelor Matasaru, Costesti din Vale si Mogosani, parte a unei exploatatii de balastiera veche de 50 de ani.
Proiectul isi propune sa dezvolte si sa implementeze un model de reconstructie ecologica a zonelor afectate de activitatile de extractie a agregatelor minerale. Lucrarile vor include plantarea de copaci in vederea crearii unei perdele forestiere, conectarea a doua lacuri, controlul speciilor invazive si igienizarea zonei.
„Este o ambitie sa stabilim un model de buna practica si sa oferim un motiv de mandrie partenerilor nostri si comunitatilor locale. Implementarea planului creat impreuna
cu specialistii WWF, consultanti in biodiversitate, va deveni un etalon pentru autoritatile de gestionare a apelor la nivel judetean, regional si national, in contextul noilor provocari de mediu”, a declarat Bruno Roux, Director Regional Lafarge Agregate pe Europa Centrala. In completare, Luminita Tanasie, Director al WWF pentru Programul Dunare-Carpati Romania, declara: „dorim sa promovam conceptul si experienta de la Matasaru pentru a arata un nou standard in domeniul refacerii mediului dupa astfel de exploatari si speram ca acest exemplu sa fie preluat si de alte companii, cu sustinerea autoritatilor”.